Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, το video ΔΕΝ δείχνει Ουκρανό ηθοποιό να προσποιείται ότι έπεσε θύμα χημικής επίθεσηςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, το video ΔΕΝ δείχνει Ουκρανό ηθοποιό να προσποιείται ότι έπεσε θύμα χημικής επίθεσης

29 Οκτ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Το video παρουσιάζει Ουκρανό ηθοποιό να προσποιείται πως έπεσε θύμα χημικής επίθεσης.

Συμπέρασμα:

Στο video απεικονίζεται ο ηθοποιός Petr Sherekin κατά τη διάρκεια γυρισμάτων για το τραγούδι "Lullaby".

Μεγάλη απήχηση έχει γνωρίζει στο διαδίκτυο ένα video που υποτίθεται πως παρουσιάζει Ουκρανό ηθοποιό να προσποιείται πως έπεσε θύμα χημικής επίθεσης. Συγκεκριμένα, στα πλάνα που κοινοποιούνται, βλέπουμε μία βιντεοκάμερα να κινηματογραφεί ένα άνδρα που φοράει στρατιωτική στολή με ουκρανικό διακριτικό, να βρίσκεται με τα γόνατα στο έδαφος και να φωνάζει. Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν το video αυτό για υποστηρίξουν πως κάποιοι σκηνοθετούν σκηνές για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παράδειγμα δημοσίευσεων στο Facebook:

Το video που κυκλοφόρησε είναι το εξής:

Τι ισχύει:

Το video αυτό έχει δημοσιευτεί από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και στο εξωτερικό. Με μία απλή αναζήτηση μπορεί να βρει κανείς ξενόγλωσσες αναρτήσεις που αναπαράγουν τον ισχυρισμό. Φιλορωσσικοί λογαριασμοί στο Facebook και στο Twitter διαμοιράζονται το video από τις 15 Οκτωβρίου 2022. Συγκεκριμένα, ένας αγγλόφωνος χρήστης δημοσίευσε το video με την εξής περιγραφή (σε μετάφραση):

Όλα είναι στημένα στην #Ουκρανία
Τα πάντα είναι ψεύτικα, οι ισχυρισμοί τους είναι ψεύτικοι, ψεύτικες αφηγήσεις κ.λπ.

Παραδείγματα ξενόγλωσσων δημοσιεύσεων:

Στα ολιγόλεπτα video που διαμοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί κανείς να διακρίνει το λογότυπο της εφαρμογής TikTok, όπως επίσης, και το όνομα χρήστη του λογαριασμού, που δημοσίευσε το video, “@user4775478401030”.

Στιγμιότυπο οθόνης από ανάρτηση στο Twitter

Σύμφωνα με την έρευνα του οργανισμού ελέγχου γεγονότων, The Observers (France 24), το όνομα του λογαριασμού είναι Piter Smog και έχει δημοσιεύσει αρκετά video με παρόμοιο περιεχόμενο (εδώ και εδώ).

Στιγμιότυπο από τον λογαριασμό στην πλατφόρμα του TikTok

Όπως διαβάζουμε και στο Open.Online, στο πεδίο σχολιασμού των video ένα χρήστης εξηγεί, στα ουκρανικά, πως ο άνδρας με την στρατιωτική στολή είναι:

ο Petr Pavlovitch Sherekin – ένας ηθοποιός και ιδιοκτήτης μιας αλυσίδας κομμωτηρίων […] και πρακτικά ένα πρωτότυπο ενός χαρακτήρα βιντεοπαιχνιδιού.

Στο λογαριασμό του Petr Sherekin εντοπίσαμε το σύνδεσμό για το κανάλι του στη πλατφόρμα YouTube. Ένα video, που έχει δημοσιευτεί πρόσφατα, παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τα πλάνα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες. Το video αυτό δημοσιεύτηκε στις 14 Οκτωβρίου 2022 και ονομάζεται (σε μετάφραση) “πως γυρίστηκε το μουσικό κλιπ της τραγουδίστριας Anna Khanina”. Η περιγραφή του video διευκρινίζει πως πρόκειται για “backstage – μια ματιά στη διαδικασία των γυρισμάτων”.

Στιγμιότυπο οθόνης από το κανάλι του Petr Sherekin στο YouTube

Στο video, ο Petr Sherekin φοράει την ίδια στρατιωτική στολή και το ίδιο καπέλο και κρατάει τα ίδια όπλα όπως και στο video που κοινοποιήθηκε τις τελευταίες ημέρες. Η κάμερα και το σακάκι που φοράει ο εικονολήπτης φαίνονται, επίσης, παρόμοια.

Δείτε ολόκληρο το video:

Η δημοσιογραφική ομάδα του οργανισμού ελέγχου γεγονότων, The Observers, επικοινώνησε με τον Petr Sherekin, ο οποίος δήλωσε (σε μετάφραση):

Αυτό το video δείχνει τα γυρίσματα ενός μουσικού κλιπ από την εξαιρετική Ουκρανή τραγουδίστρια Anna Khanina. Το τραγούδι ονομάζεται “Lullaby”. Είναι ένα τραγούδι για τον πόλεμο που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία. Σε αυτό το video, παίζω το ρόλο ενός πολεμιστή που διασχίζει την εμπόλεμη Ουκρανία με την ελπίδα να βρει τη γυναίκα και το γιο του και να πετύχει τη νίκη.

O Alexandre Capron, δημοσιογράφος του The Observers, σε μία ανάρτηση του στο Twitter κοινοποιεί ένα video με τις δηλώσεις του Petr Sherekin.

Συμπέρασμα

Τις τελευταίες μέρες κάνει το γύρο του διαδικτύου ένα video που παρουσιάζει έναν Ουκρανό ηθοποιό να προσποιείται πως έπεσε θύμα χημικής επίθεσης. Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν τον ισχυρισμό αυτόν για να υποστηρίξουν πως ο πόλεμος στην Ουκρανία πλαισιώνεται από σκηνοθετημένα πλάνα. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός είναι αναληθής. Στο video απεικονίζεται ο ηθοποιός Petr Sherekin κατά τη διάρκεια γυρισμάτων για το τραγούδι “Lullaby”.

Η Σπυριδούλα Γραμματικού είναι απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2019 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του τμήματος.