Ποιοι είμαστε
Αρχική Πρετεντέρης: σάτιρα το «πρωτοσέλιδο εφημερίδας» όπου δήλωνε ότι μιλούσε υπέρ του ΔΝΤ κατόπιν πιέσεωνΣΑΤΙΡΑ

Πρετεντέρης: σάτιρα το «πρωτοσέλιδο εφημερίδας» όπου δήλωνε ότι μιλούσε υπέρ του ΔΝΤ κατόπιν πιέσεων

31 Οκτ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης είχε δηλώσει σε εφημερίδα το 2012 πως μιλούσε υπέρ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επειδή τον πίεζαν.

Συμπέρασμα:

Δεν πρόκειται για πραγματική δήλωση. Ο ισχυρισμός βασίζεται σε μία εικόνα-προϊόν ψηφιακής σύνθεσης, που έχει δημιουργήσει η σατιρική «Ελληνοφρένεια», στο πλαίσιο ψηφιακής κατασκευής εξωφύλλων φανταστικής εφημερίδας (The Ellinofreneia Times), με σκοπό τη σάτιρα.

Μία εικόνα εξωφύλλου φανταστικής εφημερίδας που δημιούργησε το 2013 η «Ελληνοφρένεια», γνωστή σατιρική τηλεοπτική εκπομπή και ιστοσελίδα εξακολουθεί να κοινοποιείται στο Facebook ως πραγματική. Στην πραγματικότητα, δεν είναι αληθές ότι ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης είχε δηλώσει σε εφημερίδα το 2012 πως μιλούσε υπέρ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επειδή τον πίεζαν.

Παραδείγματα αναρτήσεων:

Τι ισχύει

Όπως δηλώνεται στην ίδια την εικόνα του δήθεν εξωφύλλου εφημερίδας, πρόκειται για προϊόν της Ελληνοφρένειας, καθώς ο τίτλος της εφημερίδας είναι «The Ellinofreneia Times».

Πρόκειται για σειρά εικόνων οι οποίες υποτίθεται πως δείχνουν πρωτοσέλιδα εφημερίδων και τις οποίες δημοσίευε ανά περιόδους η Ελληνοφρένεια, με σατιρική διάθεση. Για ένα διάστημα, τα εξώφυλλα του «The Ellinofreneia Times» δημοσίευε και το alfavita.gr.

[Στιγμιότυπο από τον ιστότοπο alfavita.gr]

Η υπό εξέταση εικόνα εμφανίζεται στο διαδίκτυο τον Ιανουάριο του 2013, σε δημοσίευμα του alfavita.gr, με ετικέτα «Ελληνοφρένεια»:

Συμπέρασμα

Δεν αληθεύει ότι ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης είχε δηλώσει σε εφημερίδα το 2012 πως μιλούσε υπέρ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επειδή τον πίεζαν. Πρόκειται για εικόνα που έχει δημιουργήσει η σατιρική «Ελληνοφρένεια», στο πλαίσιο ψηφιακής κατασκευής εξωφύλλων φανταστικής εφημερίδας (The Ellinofreneia Times), με σκοπό τη σάτιρα.