Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτό το βίντεο δεν δείχνει αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-2 να προσγειώνεται στην ΠολωνίαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αυτό το βίντεο δεν δείχνει αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-2 να προσγειώνεται στην Πολωνία

7 Νοε
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Β-2 ικανό να μεταφέρει 16 πυραύλους κρουζ JASSM-ER (συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών) προσγειώθηκε σήμερα στην Πολωνία.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο δείχνει προσγείωση B-2 σε βρετανική βάση το 2020 και δεν έχει καμία σχέση με τα τωρινά γεγονότα στην Ουκρανία. Οι πύραυλοι JASSM-ER φέρουν μόνο συμβατική γόμωση και δεν είναι πυρηνικά όπλα.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Facebook υποστηρίζουν πως απεικονίζουν αμερικανικό βομβαρδιστικό B-2 Spirit, ικανό να μεταφέρει 16 πυραύλους κρουζ JASSM-ER (συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών) να προσγειώνεται “σήμερα” στην Πολωνία. Ο ισχυρισμός είναι αναληθής.

Παράδειγμα σχετικής ανάρτησης στο Facebook:

Τι ισχύει

Το B-2 Spirit είναι ένα αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth), που κατασκευάστηκε από την εταιρία Northrop Gruman και πέταξε για πρώτη φορά το 1989. Μπορεί να μεταφέρει συμβατικές βόμβες, όπως η Mark 82, αλλά και πυρηνικές, όπως η B61. Tα B-2, αν και εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση Whiteman, στο Μισούρι, κάνουν συχνές μετασταθμεύσεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου, όπως η Ευρώπη και το Γκουάμ.

Όσον αφορά το επίμαχο βίντεο, απεικονίζει την προσγείωση ενός B-2 Spirit στην αεροπορική βάση Fairford της RAF, στο Gloucester του Ηνωμένου Βασιλείου, στις 13 Μαρτίου 2020 και δεν έχει καμία σχέση με την Πολωνία. Συνολικά, τρία B-2 είχαν σταθμεύσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, προερχόμενα από την Πορτογαλία. Συγκεκριμένα, επρόκειτο για τα αεροσκάφη “Spirit of New York”, “Spirit of Ohio” και “Spirit of Washington”.

Όσον αφορά τον JASSM-ER, πρόκειται για έναν πύραυλο με συμβατική γόμωση και όχι πυρηνικό πυρομαχικό. Η πρώτη φορά που βομβαρδιστικό B-2 εκτέλεσε βολή πυραύλου JASSM-ER ήταν τον Αύγουστο του 2022. Επομένως στο βίντεο, που είναι από το 2020, δεν έφερε το συγκεκριμένο πυρομαχικό. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα (4/11/22) βομβαρδιστικά B-2 Spirit δεν έχουν μεταβεί ποτέ στην Πολωνία.

Η προσγείωση φαίνεται καθαρά στο παρακάτω βίντεο του χρήστη Chris Smyth (το οποίο γυρίστηκε σε αυτό το σημείο), που το ανέβασε στο Youtube:

Αριστερά στιγμιότυπο εικόνας από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Facebook, δεξιά το ίδιο στιγμιότυπο από το βίντεο που κυκλοφορεί στο YouTube από τον Μάρτιο του 2020.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως το υπό εξέταση βίντεο δείχνει αμερικανικό βομβαρδιστικό B-2 Spirit να προσγειώνεται στην Πολωνία είναι αναληθής. Το βίντεο έχει ληφθεί τον Μάρτιο του 2020, δεν έχει καμία σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία και δείχνει την προσγείωση B-2 στην αεροπορική βάση Fairford, που βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Fact-check for the sake of Democracy