Ποιοι είμαστε
Αρχική EFCSN – Mια νέα ένωση ελεγκτών γεγονότων στην ΕυρώπηΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

EFCSN – Mια νέα ένωση ελεγκτών γεγονότων στην Ευρώπη

18 Νοε
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

To European Fact-Checking Standards Network (EFCSN) παρουσίασε την Ομάδα Διακυβέρνησης και τον Κώδικα Επαγγελματικών Προτύπων για τους ανεξάρτητους οργανισμούς που ασχολούνται με τον έλεγχο των γεγονότων, η τελική μορφή του οποίου αποφασίστηκε πρόσφατα. Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022 στις Βρυξέλλες, συμμετείχαν εκπρόσωποι από θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις πλατφόρμες ψηφιακών μέσων και την κοινωνία των πολιτών.

Το προηγούμενο έτος, το EFCSN έφερε κοντά σχεδόν 50 οργανισμούς από όλη την Ευρώπη, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και τα Ellinika Hoaxes, που επικεντρώνονται στον έλεγχο των γεγονότων, με σκοπό τη σύνταξη ενός Κώδικα Επαγγελματικών Προτύπων που θα πρέπει να πληρούν οι οργανισμοί για να ενταχθούν στο δίκτυό του. Η συμμετοχή στο δίκτυο του EFCSN θα υποδεικνύει στο κοινό ποιος ευρωπαϊκός οργανισμός διασταύρωσης γεγονότων λειτουργεί ανεξάρτητα, ηθικά και δεσμεύεται να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον.

H Πρόεδρος της Ομάδας Διακυβέρνησης του EFCSN, συνιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Maldita.es (Ισπανία), Clara Jiménez Cruz, άνοιξε την εκδήλωση παρουσιάζοντας το EFCSN. Ανέφερε ότι επιδίωξη του οργανισμού είναι η εκπροσώπηση των ελεγκτών γεγονότων που πληρούν τα στάνταρ που έχει θέσει, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αμεροληψία, την ποιότητα των πηγών και την οικονομική διαφάνεια.

Όπως δήλωσε, το EFCSN είναι «ένας οργανισμός που είναι ταυτόχρονα εξαιρετικά απαιτητικός, που έχει ωθήσει τα μέλη του να αγωνίζονται για την αριστεία και τα εξαιρετικά υψηλά πρότυπα, αλλά αυτό περιλαμβάνει επίσης σε μεγάλο βαθμό τις εμπειρίες αυτών των οργανισμών που ήδη δραστηριοποιούνται στον τομέα».

«Η διαφάνεια είναι η ασπίδα μας απέναντι στη δυσπιστία, η συνεργασία είναι το όπλο μας ενάντια στην παραπληροφόρηση», πρόσθεσε, κάνοντας μνεία στις αυστηρές απαιτήσεις στα θέματα διαφάνειας που επιτάσσει ο Κώδικας και την αξιοσημείωτη ικανότητα για συνεργασία που έχει επιδείξει με το πέρασμα των ετών η κοινότητα του ελέγχου γεγονότων, επίτευγμα που επισημοποιείται με τη δημιουργία του EFCSN.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν μία σειρά από συζητήσεις στις οποίες συμμετείχαν ενδιαφερόμενα μέλη από διαφορετικούς χώρους. Ανάμεσα σε αυτές, ήταν η δημόσια συζήτηση σχετικά με το ρόλο των ελεγκτών γεγονότων στη διαμόρφωση της δημόσιας πολιτικής στην Ευρώπη, στην οποία συμμετείχε η Krisztina Stump από τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (CNECT), η Eva Maydell, εκπρόσωπος της Βουλγαρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (PPE), τα μέλη της Ομάδας Διακυβέρνησης του EFCSN Tommaso Canetta (Pagella Politica, Ιταλία), Gülin Çavuş (Τeyit, Τουρκία), David Schraven (CORRECTIV, Γερμανία), και ο Ταμίας του EFCSN, Vincent Couronne (Les Surligneurs, Γαλλία).

Η κ. Eva Maydell εφίστησε την προσοχή στην τρέχουσα «πανδημία παραπληροφόρησης», ωστόσο παρέμεινε αισιόδοξη ότι «οι ελεγκτές γεγονότων μπορούν να προστατέψουν το κοινό μέσω της δουλειάς τους και με τις εκστρατείες για τον γραμματισμό στα μέσα ενημέρωσης». Επιπλέον, η κ. Krisztina Stump ήταν αισιόδοξη για τις διαβλεπόμενες νέες πολιτικές προσπάθειες, όπως είναι ο Κώδικας Πρακτικής που θέτει νέες απαιτήσεις στις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Όπως δήλωσε «Αυτή τη στιγμή έχουμε θέσει σε εφαρμογή όλα τα μέρη – με το EFCSN και τον Κώδικα Πρακτικής μας – για να αντιμετωπιστεί η παραπληροφόρηση».

Τα μέλη της Ομάδας Διακυβέρνησης του EFCSN, Stefan Voss (dpa, Γερμανία), Ana Brakus (Faktograf, Κροατία) και ο Thomas Hedin (TjekDet, Δανία), συζήτησαν με την Sophie Eyears, διευθύντρια της Meta στην στρατηγική συνεργασία για την ακεραιότητα των ειδήσεων στην Ευρώπη, για ζητήματα που αφορούν την από κοινού συνεργασία των Ευρωπαίων ελεγκτών γεγονότων και των ψηφιακών πλατφορμών. Η κ. Eyers σημείωσε ότι «χάρη στο πρόγραμμα εταιρικής σχέσης με τους οργανισμούς που ασχολούνται με τον έλεγχο των γεγονότων έχουν επισημανθεί ως παραπληροφόρηση περισσότερες από 190 εκατομμύρια δημοσιεύσεις», γεγονός που η Μeta δεν θα μπορούσε να το πετύχει χωρίς την κοινότητα των ελεγκτών γεγονότων. Οι εκπρόσωποι της Google δεν κατάφεραν να παρευρεθούν λόγω απρόβλεπτων γεγονότων, αν και είχαν κληθεί να συμμετάσχουν ως ομιλητές.

Η Ana Brakus, μέλος της Ομάδας Διακυβέρνησης, απηύθυνε έκκληση προς τις πλατφόρμες να υπάρχει διαφάνεια στις προσπάθειές τους και να διαθέσουν περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Τόνισε ότι «οι πλατφόρμες μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση των θεμάτων που σχετίζονται με την παροχή πληροφοριών και γνώσεων, την επικοινωνία και τα δεδομένα, αρκεί να το αποφασίσουν» και τους προέτρεψε να «χρησιμοποιήσετε τους πόρους σας για να δημιουργήστε κάτι καλό».

Το συνέδριο έκλεισε με την ομιλία της Delphine Colard, Επικεφαλής της Μονάδας Εκπροσώπου Τύπου και Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπογράμμισε τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προωθήσει περαιτέρω τη δημοκρατία και την αλήθεια και ανέφερε ότι «ο πόλεμος της παραπληροφόρησης από το Κρεμλίνο δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα». Ακόμη πρόσθεσε ότι «οι ελεγκτές γεγονότων είναι σαν τους διαιτητές που θέλουν να διασφαλίσουν ένα δίκαιο παιχνίδι».

Τα μέλη της Ομάδας Διακυβέρνησης συναντήθηκαν επίσης με μεμονωμένα μέλη Μόνιμων Αντιπροσωπειών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή την εβδομάδα για να τους παρουσιάσουν το EFCSN, τον Κώδικα και τους στόχους του.

Η Ένωση είναι μέρος του Call of Integrity of Social Media της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει ως επικεφαλής έξι ευρωπαϊκούς οργανισμούς που επικεντρώνονται στον αγώνα κατά της παραπληροφόρησης: το Fundación Maldita.es (Ισπανία), το AFP (Γαλλία), το CORRECTIV (Γερμανία), το DEMAGOG (Πολωνία), το Pagella Politica/Facta (Ιταλία) και το EU DisinfoLab (Βέλγιο).

Στη διαμόρφωση του Κώδικα Πρακτικής συμμετείχε ένας μεγάλος αριθμός οργανισμών ελέγχου γεγονότων από την Ευρώπη (Wide Group), μεταξύ των οποίων ήταν και τα Ellinika Hoaxes, έχοντας, μεταξύ άλλων, και συμβουλευτικό ρόλο.

Μάθετε περισσότερα για το EFCSN στον ιστότοπό του και ακολουθήστε το στο Twitter και στο LinkedIn για να μαθαίνετε όλα τα τελευταία νέα.

Συντακτική ομάδα