Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπλανητική η viral σύγκριση φωτογραφιών της Πυραμίδας του Ηλίου από τα 1900ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπλανητική η viral σύγκριση φωτογραφιών της Πυραμίδας του Ηλίου από τα 1900

24 Νοε
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Στην εικόνα συγκρίνονται δύο λήψεις που τραβήχτηκαν σε διάστημα 100 και πλέον ετών και απεικονίζουν την Πυραμίδα του Ηλίου στο Μεξικό.

Συμπέρασμα:

Η πρώτη φωτογραφία έχει ληφθεί το 2011 και όχι το 1900, ενώ απεικονίζει σωρό σκωρίας που εντοπίζεται στην γαλλική πόλη Bruay-la-Buissière. Ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα, στην πόλη είχαν εγκατασταθεί ανθρακορυχεία, τα οποία διαχειρίζονταν εταιρίες του εξορυκτικού κλάδου, όπως η Bruay Mining, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1940.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμοιράζεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα η σύγκριση δύο φωτογραφιών, οι οποίες σύμφωνα με τον εξεταζόμενο ισχυρισμό, απεικονίζουν την Πυραμίδα του Ηλίου στο Μεξικό, και έχουν ληφθεί με διαφόρα εκατό και πλέον χρόνων. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ευσταθεί.

Παραδείγματα σχετικών αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Αρχικά, είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι πηγή των αναπαραγωγών που εντοπίσαμε στην Ελλάδα αποτελεί ανάρτηση της σελίδας Archaelogical Wonders στο Facebook, η οποία μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα συγκέντρωσε 158 χιλιάδες αντιδράσεις και 35 χιλιάδες κοινοποιήσεις. Οι φωτογραφίες της σύγκρισης συνοδεύονταν από τον ισχυρισμό ότι απεικονίζουν την Πυραμίδα του Ηλίου στο Τεοτιουακάν του Μεξικού, πριν και μετά τις διεργασίες για την ανάδειξη του μνημείου.

Γι’ αυτή την έρευνα ξεκινήσαμε με την περικοπή της εξεταζόμενης λήψης που υποτίθεται πως τραβήχτηκε στις αρχές του 1900, και συνεχίσαμε με αντίστροφη αναζήτησή της μέσω της Google. Τα αποτελέσματα μας παρέπεμψαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και όχι το Μεξικό. Ειδικότερα, οδηγηθήκαμε στην γαλλική πόλη Bruay-la-Buissière που βρίσκεται στη βορειότερη περιφέρεια της χώρας, το Hauts-de-France.

Σημειώνεται πως στη Bruay-la-Buissière ήδη από τον 19ο αιώνα αναπτύχθηκαν ανθρακορυχεία από εταιρίες όπως η Bruay Mining, μια εξορυκτική εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε στο χώρο από το 1850 έως και το 1946. Ο χωμάτινος λόφος που βλέπουμε στην πρώτη λήψη, αποτελεί σωρό σκωρίας (ή/και άλλων παραπροϊόντων της εξόρυξης) και εντοπίζεται στο σημείο 50.48678, 2.51915 στο βορειοανατολικό προάστιο της πόλης. Η υπό εξέταση λήψη έχει υποστεί επεξεργασία, με την αρχική, έγχρωμη αναπαραγωγή της να εντοπίζεται δημοσιευμένη στη Wikipedia, ήδη από το 2011.

Έγχρωμη λήψη του υπ’ αριθμό 10 λόφου – καταχωρημένη στη Wikipedia ήδη από το 2011. Σύγκριση με την υπό εξέταση ασπρόμαυρη λήψη .
Στα αριστερά δορυφορική λήψη του λόφου από το Google Earth Pro. Στα δεξιά η φωτογραφία που εντοπίσαμε δημοσιευμένη στη Wikipedia.

Φωτογραφίες του αρχαιολογικού χώρου του Τεοτιουακάν από τα 1900 υπάρχουν διαθέσιμες σε ψηφιακά αποθετήρια μουσείων και βιβλιοθηκών, όπως εκείνο της Βιβλιοθήκης του Κονγκρέσου των ΗΠΑ.

1883-1884
Τίτλος: Τhe Pyramid of the Sun from the Pyramid of the Moon The idol found near the Pyramid of the Moon ; The Charnay excavations, San Juan Teotihuacan. (1883 or 1884)
Πηγή: Κατάλογος ψηφιοποιημένων φωτογραφιών της Βιβλιοθήκης του Κονγκρέσου.
Περιγραφή: Η Πυραμίδα του Ηλίου – Φωτογραφία από την Πυραμίδα της Σελήνης στην Σαν Χουάν του Μεξικού.
Φωτογράφος: Jackson, William Henry, 1843-1942
1906
Τίτλος: Pyramid of Sun (ht. 216 ft.) from Pyramid of Moon, over Avenue of the Dead, San Juan, Teotihuacan, Mexico (1906). Berry, Kelley & Chadwick,.
Πηγή: Κατάλογος ψηφιοποιημένων φωτογραφιών της Βιβλιοθήκης του Κονγκρέσου.
Περιγραφή: Η φωτογραφία έχει ληφθεί από την Πυραμίδα της Σελήνης. Στο βάθος φαίνεται η Πυραμίδα του Ηλίου.
1908

Τίτλος: Pyramid of Sun restored. Teotihuacan, Mexico. [No. 1800]
Πηγή: DeGolyer Library, Southern Methodist University
Περιγραφή: Εργασίες για την ανάπλαση της Πυραμίδας του Ήλιου (1908) Η λήψη ψηφιοποιήθηκε το 2017.
Φωτογράφος Waite, C. B. (Charles Betts), 1861-1927
1919
Τίτλος: Workmen excavating in Pyramid of the Sun, Pyramid of the Moon in distance, San Juan, Teothuacan, Mexico
Πηγή: Κατάλογος ψηφιοποιημένων φωτογραφιών της Βιβλιοθήκης του Κονγκρέσου.
Περιγραφή: Εργασίες για την ανάπλαση της Πυραμίδας του Ήλιου (1919).
Δημοσίευση: Keystone View Company,

1931
Τίτλος: Pyramid of the Sun, from Pyramid of the Moon, San Juan Teotihuacan, Mexico.
Πηγή: Keystone-Mast Collection, UCR/California Museum of Photography, University of California at Riverside.
Περιγραφή: Φωτογραφία της Πυραμίδας του Ήλιου από την Πυραμίδα της Σελήνης (1931).
1933
Τίτλος: Pyramid of the Sun, Teotihuacan
Πηγή: [Pyramid of the Sun, Teotihuacan, 1933]. Ed Fletcher Papers. MSS 81. Special Collections & Archives, UC San Diego.

Εξετάζοντας το διαθέσιμο φωτογραφικό υλικό καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως το 1900 πράγματι πραγματοποιήθηκαν εργασίες για την ανάδειξη του εν λόγω αρχαιολογικού χώρου, ωστόσο, η φωτογραφία που χρησιμοποιείται για την σύγκριση του «πριν» και του «μετά» δεν έχει καμία σχέση με το ιστορικό και γεωγραφικό πλαίσιο στο οποίο την κατατάσει η ανάρτηση του Archaelogical Wonders.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές πως ο εξεταζόμενος ισχυρισμός ότι οι δύο συγκρινόμενες φωτογραφίες απεικονίζουν την Πυραμίδα του Ηλίου και έχουν ληφθεί με διαφορά 100 χρόνων μεταξύ τους, είναι αναληθής. Η φωτογραφία που παρουσιάζεται ως παλαιότερη πηγάζει απο σύγχρονη, έγχρωμη λήψη που εντοπίζεται δημοσιευμένη στο διαδίκτυο ήδη από το 2011, ενώ απεικονίζει ένα σωρό σκωρίας που βρίσκεται στη γαλλική, πρώην βιομηχανική πόλη, Bruay-la-Buissière. Συνεπώς, η επίμαχη σύγκριση είναι αβάσιμη.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).