Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο Ζ. Μπορέλ ΔΕΝ δήλωσε ότι όποιος έχει ρυθμισμένη θερμοκρασία πάνω από 17 βαθμούς εγκληματεί κατά των Ευρωπαϊκών αξιών εξαιτίας των κυρώσεων κατά της ΡωσίαςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, ο Ζ. Μπορέλ ΔΕΝ δήλωσε ότι όποιος έχει ρυθμισμένη θερμοκρασία πάνω από 17 βαθμούς εγκληματεί κατά των Ευρωπαϊκών αξιών εξαιτίας των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

24 Νοε
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Ο Ύπατος Εκπρόσωπός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι όποιος έχει ρυθμισμένη την θερμοκρασία πάνω από τους 17 βαθμούς στο διαμέρισμά του εγκληματεί κατά των Ευρωπαϊκών αξιών

Συμπέρασμα:

Η εν λόγω δήλωση δεν είναι πραγματική, αποτελεί προϊόν σάτιρας και προέρχεται από κανάλι πολιτικής σάτιρας στο Telegram.

Στα τέλη Νοεμβρίου 2022, δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησαν να προβάλλουν τον ισχυρισμό πως ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι όποιος έχει ρυθμισμένη θερμοκρασία στο διαμέρισμά του πάνω από τους 17 βαθμούς εγκληματεί κατά των Ευρωπαϊκών αξιών. Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός αποτελεί προϊόν σάτιρας και ψευδώς αναπαράγεται ως αληθινό γεγονός.

Παραδείγματα: iskra.gr, pronews.gr, triklopodia.gr, gegonotstomikroskpio.com

Παραδείγματα αναρτήσεων στο Facebook:

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Ζ.Μπορέλ:«Όποιος έχει ρυθμισμένη θερμοκρασία άνω 17 βαθμών εγκληματεί κατά Ευρωπαϊκών αξιών»!

Και αφού η ώρα του Χειμώνα στην ΕΕ έρχεται , και αφού οι Βρυξέλλες είχαν επιλέξει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας χωρίς να υπολογίζουν τις επιπτώσεις στις οικονομίες και τις κοινωνίες τωρα έρχονται να καταδείξουν ως… “ενόχους-εγκληματίες” τους πολίτες που θέλουν να ζεσταθούν!

Έτσι ο Ύπατος Εκπρόσωπός της για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι όποιος έχει ρυθμισμένη την θερμοκρασία πάνω από τους 17 βαθμούς στο διαμέρισμά του εγκληματεί κατά των Ευρωπαϊκών αξιών!


“Αντιμετωπίζουμε την επιλογή της ελευθερίας με την καλοπέραση (σ.σ. καλοπέραση είναι να μην παγώνεις σπίτι σου). Έχουμε μιλήσει πολλές φορές ότι είμαστε διατεθειμένοι να πεθάνουμε για τις ιδέες της Δημοκρατίας, και τώρα είναι η ώρα να το αποδείξουμε”.

Άραγε στο σπίτι του στους 17 βαθμούς να έχει ρυθμίσει την θερμοκρασία όταν στις Βρυξέλλες έξω θα έχει -10 και -20 ή μάλλον αυτά ισχύουν για τον λαό;

Και όλα αυτα όταν έχει δώσει μέχρι στιγμής 8 δισ. ευρώ σαν ΕΕ στην Ουκρανία για όπλα και πληρωμές ενώ τονίζει ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να εντείνει την πίεση στη Ρωσία (δηλαδή να ετοιμαζόμαστε για επιπλέον ακρίβεια;) να σταματήσει τον πόλεμο και να αποσυρθεί από το έδαφος της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων μέσω περιοριστικών μέτρων.

Τι ισχύει

Αρχική πηγή του ισχυρισμού, με τη μορφή υποτιθέμενης πραγματικής είδησης, φαίνεται να είναι ανάρτηση που δημοσιεύτηκε από τον χρήστη Coscienza στο Twitter στις 18 Νοεμβρίου 2022:

Πηγή εικόνας: Coscienza/@Conscie64818903, Twitter

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ιστότοπος του προγράμματος euvsdisinfo.eu, μέλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης που ιδρύθηκε το 2015 με σκοπό την πρόβλεψη, αντιμετώπιση και ανταπόκριση στις συνεχιζόμενες εκστρατείες παραπληροφόρησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας που επηρεάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, αρχική πηγή του κειμένου είναι το σατιρικό κανάλι lastoppo στο Telegram:

Πηγή εικόνας: lastoppo, Telegram

Ο Josep Borrell χαρακτήρισε τη θερμοκρασία στα διαμερίσματα υψηλότερη από +18° έγκλημα κατά των ευρωπαϊκών αξιών.

“Μπροστά μας είναι μια επιλογή μεταξύ ελευθερίας και άνεσης. Μιλήσαμε πολύ για την προθυμία μας να πεθάνουμε για τα ιδανικά της δημοκρατίας, ήρθε η ώρα να το αποδείξουμε.”

Το συγκεκριμένο κανάλι, όπως φαίνεται και από την περιγραφή του, αναρτά αποκλειστικά πολιτική σάτιρα και ψευδείς πληροφορίες:

Πηγή εικόνας: lastoppo, Telegram

Παρωδία, σάτιρα για την πολιτική πραγματικότητα. Μόνο επαληθευμένα fake [news]

Τα Ellinika Hoaxes επικοινώνησαν με το γραφείο τύπου του Ζοζέπ Μπορέλ, το οποίο επιβεβαίωσε τα ανωτέρω:

Ευχαριστώ πολύ που θίξατε αυτό το θέμα.

Όπως πολύ σωστά επισημαίνετε, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell δεν έκανε τέτοια δήλωση. Αυτή προέρχεται από το κανάλι πολιτικής σάτιρας στο Telegram @lastoppo το οποίο δηλώνει ανοιχτά στην ενότητα πληροφοριών του ότι δημοσιεύει αποκλειστικά σατιρικό περιεχόμενο και ψευδείς πληροφορίες.


Έχουμε καταγράψει το περιστατικό στην πύλη EUvsDisinfo. Παρακαλώ δείτε το παρακάτω άρθρο:

Disinfo: Borrell: it is time for Europeans to freeze to death for the sake of democratic ideals (euvsdisinfo.eu)

Ωστόσο, μετά τη δημοσίευση του κειμένου στο σατιρικό κανάλι lastoppo, διάφοροι χρήστες του Twitter αλλά και του Telegram, στη πλειονότητά τους ανοικτά υπέρ της Ρωσίας, έσπευσαν να το αναπαράξουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως πραγματικό γεγονός.

Συμπέρασμα

Η δήλωση που παρουσιάζουν τα υπό εξέταση δημοσιεύματα αποτελεί προϊόν σάτιρας και προέρχεται από κανάλι πολιτικής σάτιρας στο Telegram.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.