Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν έγραψε βιβλίο με τίτλο «ο αγών μου»ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ HOAXES

Όχι, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δεν έγραψε βιβλίο με τίτλο «ο αγών μου»

26 Νοε
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε βιβλίο με τίτλο «ο αγών μου».

Συμπέρασμα:

Οι εικόνες που κυκλοφορούν με το υποτιθέμενο εξώφυλλο του εν λόγω βιβλίου αποτελούν προϊόντα ψηφιακής επεξεργασίας. Δεν υπάρχει καμία καταγραφή για βιβλίο του κ. Ζελένσκι με αυτό τον τίτλο, ενώ το βιβλίο του που κυκλοφόρησε στις 24 Νοεμβρίου σχετικά με την πόλεμο στην Ουκρανία έχει τον τίτλο "A message from Ukraine".

Σε πληθώρα αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγεται εικόνα η οποία υποτίθεται πως δείχνει το βιβλίο του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δίπλα στο βιβλίο του Αδόλφου Χίτλερ συνοδευόμενη από τον ισχυρισμό πως και τα δύο βιβλία έχουν τον τίτλο «ο αγών μου». Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παράδειγμα σχετικής ανάρτησης στο Facebook:

Τι ισχύει

Η εικόνα που υποτίθεται πως δείχνει το νέο βιβλίο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον τίτλο «ο αγών μου» δεν είναι πραγματική. Αρχικά δεν υπάρχει βιβλίο του προέδρου της Ουκρανίας με αυτό τον τίτλο ενώ το βιβλίο που δημοσιεύθηκε στις 24 Νοεμβρίου από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την κατάσταση στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου έχει τον τίτλο “A message from Ukraine” όπως φαίνεται και στην σελίδα της Amazon όπου υπάρχει καταχωρημένο και είναι διαθέσιμο για αγορά.

Το βιβλίο που παρουσιάζουν οι εξεταζόμενες αναρτήσεις είναι αποτέλεσμα ψηφιακής επεξεργασίας με χρήση φωτογραφίας από συνέντευξη που έδωσε ο ουκρανός πρόεδρος στις 6 Οκτωβρίου. Όπως φαίνεται στην παρακάτω σύγκριση έχει αφαιρεθεί το φόντο από την φωτογραφία του κ. Ζελένσκι και στη θέση της έχει προστεθεί μαύρο φόντο και ο επίπλαστος τίτλος.

Μάλιστα, σύμφωνα με ανάρτηση λογαριασμού στο Telegram, υπάρχει φωτογραφία του κ. Ζελένσκι σε παρουσίαση βιβλίου που διοργάνωσε η πρεσβεία του Ισραήλ για το επίμαχο βιβλίο.

Αρχικά, η εν λόγω εκδήλωση δεν ήταν παρουσίαση βιβλίου και δεν έλαβε χώρα σε πρεσβεία του Ισραήλ. Πρόκειται για επίσκεψη του κ. Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον το 2021. Η παραπάνω εικόνα που αναρτήθηκε στο Telegram είναι εμφανές πως αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας καθώς στην αριστερή εικόνα φαίνεται ότι στο εξώφυλλο το κεφάλι του ουκρανού προέδρου κόβεται στην πάνω πλευρά του βιβλίου. Ωστόσο στις άλλες εικόνες που κυκλοφόρησαν υποτίθεται πως στο πάνω μέρος του εξωφύλλου υπάρχει το όνομα του συγγραφέα.

Σε ανάρτηση που έκανε ο πιστοποιημένος λογαριασμός της Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Άννας Ζαχάροβα, τον Σεπτέμβριο του 2021 βλέπουμε πρακτικά τις ίδιες φωτογραφίες με αυτές που κυκλοφόρησαν μέσα στον Οκτώβριο του 2022 αλλά με διαφορετικό βιβλίο.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε βιβλίο με τίτλο «ο αγών μου» είναι ψευδής. Οι εικόνες που κυκλοφορούν με το υποτιθέμενο εξώφυλλο του εν λόγω βιβλίου αποτελούν προϊόντα ψηφιακής επεξεργασίας. Δεν υπάρχει καμία καταγραφή για βιβλίο του κ. Ζελένσκι με αυτό τον τίτλο, ενώ το βιβλίο του που κυκλοφόρησε στις 24 Νοεμβρίου σχετικά με την πόλεμο στην Ουκρανία έχει τον τίτλο “A message from Ukraine”.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.