Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ιατρικός οργανισμός στον Καναδά δεν έκανε σύσταση για χαρακτηρισμό των ανεμβολίαστων ως ψυχικά αρρώστωνΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, ιατρικός οργανισμός στον Καναδά δεν έκανε σύσταση για χαρακτηρισμό των ανεμβολίαστων ως ψυχικά αρρώστων

27 Νοε
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Η Εταιρία Ιατρικής και Χειρουργικής του Οντάριο έκανε σύσταση για χαρακτηρισμό ατόμων που αρνούνται να εμβολιαστούν ως ψυχικά ασθενείς προτείνοντας μάλιστα να τους χορηγείται σχετική φαρμακευτική αγωγή.

Συμπέρασμα:

Ο εν λόγω ισχυρισμός αποτελεί διαστρέβλωση των οδηγιών που δίνονται σε γιατρούς, μέσω του τμήματος ερωταπαντήσεων της επίσημης ιστοσελίδας του φορέα, για όσους ασθενείς ζητάνε απαλλαγή από τον εμβολιασμό έχοντας σοβαρό ζήτημα άγχους σε περιπτώσεις όπως η τρυπανοφοβία, δηλαδή σε ακραίο φόβο στις βελόνες.

Σε ιστολόγια και λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγεται ο ισχυρισμός ότι η Εταιρία Ιατρικής και Χειρουργικής του Οντάριο στον Καναδά έκανε σύσταση για χαρακτηρισμό όσων δεν εμβολιάζονται για την COVID-19 ως ψυχικά άρρωστων. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παράδειγμα σχετικής ανάρτησης στο Facebook:

Τι ισχύει

Ο επίμαχος ισχυρισμός ξεκίνησε από ανάρτηση στο TikTok στις 21 Νοεμβρίου του 2022.

@annette20222

Dr. William Makis states that the College of Physicians and Surgeons of Ontario 🇨🇦 is suggesting to Ontario doctors that “unvaccinated” people are mentally ill and in need of psychiatric medication.https://www.cpso.on.ca/Physicians/Your-Practice/Physician-Advisory-Services/COVID-19-FAQs-for-Physicians#trdueaumustgo #wakeup #fyi #fyp #honkhonk

♬ original sound – Annette

Το βίντεο δείχνει μια συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα ο Dr. William Makis, ένας γιατρός ο οποίος δεν ασκεί πλέον το επάγγελμα, στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η Εταιρία Ιατρικής και Χειρουργικής του Οντάριο έστειλε επιστολή στους γιατρούς του Οντάριο, προτείνοντάς τους να θεωρήσουν τους ασθενείς τους που αρνούνται να εμβολιαστούν για την COVID-19 ως ψυχικά άρρωστους και να τους χορηγήσουν σχετική φαρμακευτική αγωγή.

Ωστόσο, όπως τόνισε και η εκπρόσωπος του φορέα, Shae Greenfield, στην ομάδα ελέγχου γεγονότων του Politifact, η Εταιρία Ιατρικής και Χειρουργικής του Οντάριο δεν έστειλε ποτέ τέτοια επιστολή και ο ισχυρισμός του Dr. Makis βασίζεται σε διαστρέβλωση των οδηγιών που υπάρχουν στο τμήμα ερωταπαντήσεων της επίσημης ιστοσελίδας τους.

Συγκεκριμένα, η επίμαχη ερώτηση αφορούσε το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουν οι γιατροί τους ασθενείς που ζητούσαν ιατρική απαλλαγή από τον εμβολιασμό για COVID-19 και, επειδή η απάντηση διαστρεβλώθηκε πλήρως από άτομα όπως ο Dr. Makis, ο φορέας αναγκάστηκε να κάνει την απάντηση ακόμα πιο σαφή. Στην αρχική μορφή η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση ανέφερε τα εξής:

Είναι επίσης σημαντικό οι γιατροί να συνεργάζονται με τον εκάστοτε ασθενή ώστε να διαχειρίζονται το άγχος που σχετίζεται με τον εμβολιασμό, όχι να ενθαρρύνουν αποφευκτικότητα. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει σοβαρή ανησυχία υπάρχει και η επιλογή της υπεύθυνης χρήσης φαρμακευτικής αγωγής και/ή παραπομπή για συμβουλευτική. Γενικά, οι γιατροί έχουν την ευθύνη να ενημερώνουν σωστά τους ασθενείς τους για τα εμβόλια και όχι να ενισχύουν το άγχος τους μέσω χορήγησης απαλλαγών.

Η κ. Greenfield ανέφερε ότι, λόγω των σοβαρών παρανοήσεων που προέκυψαν από την διαστρέβλωση της οδηγίας, η απάντηση ενημερώθηκε ώστε να δηλώνει ρητά περίπτωση σοβαρού άγχους απέναντι στη διαδικασία του εμβολιασμού, δίνοντας ως συγκεκριμένο παράδειγμα την τρυπανοφοβία, δηλαδή τον έντονο φόβο για βελόνες. Η τωρινή οδηγία έχει την εξής διατύπωση:

Είναι επίσης σημαντικό οι γιατροί να συνεργάζονται με τον εκάστοτε ασθενή ώστε να διαχειρίζονται το άγχος που σχετίζεται με τον εμβολιασμό, όχι να ενθαρρύνουν αποφευκτικότητα. Για παράδειγμα, στη περίπτωση ακραίου φόβου στις βελόνες (τρυπανοφοβία) ή άλλες περιπτώσεις όπου υπάρχει σοβαρή ανησυχία υπάρχει και η επιλογή της υπεύθυνης χρήσης φαρμακευτικής αγωγής και/ή παραπομπή για συμβουλευτική. Γενικά, οι γιατροί έχουν την ευθύνη να ενημερώνουν σωστά τους ασθενείς τους για τα εμβόλια και όχι να ενισχύουν το άγχος τους μέσω χορήγησης απαλλαγών.

Όπως τόνισε η κ. Greenfield, ο οδηγός της σελίδας, τόσο πριν όσο και μετά την παραπάνω προσθήκη, περιλάμβανε παραδείγματα των λίγων αιτιολογημένων περιπτώσεων, σύμφωνα με τον φορέα, όπου δικαιολογείται η χορήγηση ιατρικής βεβαίωσης για απαλλαγή από τον εμβολιασμό, όπως για παράδειγμα αλλεργικές αντιδράσεις. Τέλος, η κ. Greenfield ανέφερε πως η Εταιρία Ιατρικής και Χειρουργικής του Οντάριο δεν θέτει διαγνωστικά κριτήρια για ψυχιατρικές διαταραχές.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι η Εταιρία Ιατρικής και Χειρουργικής του Οντάριο έκανε σύσταση για χαρακτηρισμό ατόμων που αρνούνται να εμβολιαστούν ως ψυχικά ασθενείς προτείνοντας μάλιστα να τους χορηγείται σχετική φαρμακευτική αγωγή είναι ψευδής. Ο εν λόγω ισχυρισμός αποτελεί διαστρέβλωση των οδηγιών που δίνονται σε γιατρούς, μέσω του τμήματος ερωταπαντήσεων της επίσημης ιστοσελίδας του φορέα, για όσους ασθενείς ζητάνε απαλλαγή από τον εμβολιασμό έχοντας σοβαρό ζήτημα άγχους σε περιπτώσεις όπως η τρυπανοφοβία, δηλαδή σε ακραίο φόβο στις βελόνες.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.