Ποιοι είμαστε
Αρχική Fact check: Η κατάργηση του εθνωνύμου Έλληνας/ΕλληνίδαFAKE NEWS

Fact check: Η κατάργηση του εθνωνύμου Έλληνας/Ελληνίδα

30 Νοε
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

H Βουλή κατήργησε με διάταξη στο νομοσχέδιο με τίτλο "Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις" τους όρους "Έλληνας/Ελληνίδα" από κρατικά έγγραφα και εκπαιδευτικά συγγράμματα.

Συμπέρασμα:

Δεν εντοπίστηκε διάταξη ή τροπολογία που να αναφέρει αλλαγή ή κατάργηση των όρων "Έλληνας/Ελληνίδα" στο νομοσχέδιο με τίτλο "Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις".

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες κυκλοφορεί μία εικόνα με τον ισχυρισμό ότι η Βουλή πέρασε τροπολογία σε νομοσχέδιο με την οποία καταργεί τους όρους “Έλληνας και Ελληνίδα” με την πρόβλεψη να αντικατασταθεί από τους όρους “Ελλαδίτης και Ελλαδίτισσα“. Πρόκειται όμως για ψευδή ισχυρισμό.

Παραδείγματα: katohika.gr, nikolaosanaximandros.gr, elasyn.com

Σύμφωνα με τον υπό εξέταση ισχυρισμό πρόκειται για διάταξη που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο “Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις”. Χαρακτηριστικά αναφέρεται:

[…] η απόσυρση του εθνωνυμίου “Έλληνας, Ελληνίδα” από κυβερνητικά και άλλα κρατικά έγγραφα και εκπαιδευτικά συγγράμματα ή σχολικά βιβλία.

Η εικόνα που εντοπίζεται στα υπό εξέταση άρθρα.

Ακολουθούν παραδείγματα με δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τι ισχύει

Η υπό εξέταση εικόνα φαίνεται να έχει ξεκινήσει να διαμοιράζεται από χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήδη από τις 24 Νοεμβρίου 2022. Το αρχικό άρθρο, μέρος του οποίου υποτίθεται ότι παρουσιάζεται σε αυτήν, δεν κατέστη δυνατόν να εντοπισθεί.

Το νομοσχέδιο με τίτλο “Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις.” κατατέθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022 από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε στις 24 Νοεμβρίου και την επόμενη ημέρα δημοσιεύθηκε με αριθμό ΦΕΚ Α’ 219/25-11-2022 (Νόμος 4997/2022) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σε κανένα σημείο του επίμαχου Νόμου δεν εντοπίζεται η φράση που χρησιμοποιείται στα υπό εξέταση κείμενα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το λεξικό του Τριανταφυλλίδη, Έλληνας/Ελληνίδα θεωρείται αυτός/ή που κατάγεται από την Ελλάδα και ανήκει στο ελληνικό έθνος. Ακόμη, αυτός/ή που έχει την ελληνική ιθαγένεια ή υπηκοότητα. Ελλαδίτης/Ελλαδίτισσα νοείται ο/η Έλληνας/Ελληνίδα “που κατοικεί στο χώρο της ελληνικής επικράτειας ή κατάγεται από αυτόν (σε αντιδιαστολή προς τους Έλληνες άλλων γεωγραφικών περιοχών)“.

Συμπέρασμα

Στο νομοσχέδιο με τίτλο “Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις” δεν εντοπίστηκε κάποια διάταξη ή τροπολογία με την οποία να αποσύρονται οι όροι “Έλληνας/Ελληνίδα” από κρατικά έγγραφα και εκπαιδευτικά συγγράμματα. Επίσης, δεν εντοπίστηκε κάποιο επίσημο έγγραφο που να αναφέρει αντικατάσταση τους με τους όρους “Ελλαδίτης/Ελλαδίτισσα” το 2024.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).