Ποιοι είμαστε
Αρχική Στο βίντεο ΔΕΝ διαδραματίζεται απόπειρα παράνομης εισόδου σε ελληνικά εδάφηΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στο βίντεο ΔΕΝ διαδραματίζεται απόπειρα παράνομης εισόδου σε ελληνικά εδάφη

30 Νοε
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Στο βίντεο απεικονίζονται μετανάστες που εισέρχονται σε ελληνικό έδαφος.

Συμπέρασμα:

Όπως προκύπτει από την ταυτοποίηση της τοποθεσίας λήψης του εξεταζόμενου βίντεο, αυτό έχει τραβηχτεί στα ουγγροσερβικά σύνορα.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμοιράζεται βίντεο, στο οποίο απεικονίζονται άνθρωποι να σκαρφαλώνουν σε συρμάτινο φράχτη χρησιμοποιώντας σκάλες. Σύμφωνα με την επίμαχη ανάρτηση, η οποία συγκέντρωσε 1.8 χιλιάδες κοινοποιήσεις σε δύο εικοσιτετράωρα, το βιντεοληπτικό υλικό πλαισιώθηκε με τέτοιον τρόπο που αφήνεται να εννοηθεί ότι οι εικονιζόμενοι μετανάστες εισέρχονται σε ελληνικό έδαφος. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παράδειγμα:

Τι ισχύει

Προτού αναλύσουμε τον εξεταζόμενο ισχυρισμό, αξίζει να αναφέρουμε πως παρόμοια βίντεο εντοπίσαμε και καταρρίψαμε τον Φεβρουάριο του 2021. Όπως τώρα έτσι και τότε, στο διαδίκτυο είχαν κυκλοφορήσει πλάνα που παρουσιάζονταν ως να απεικονίζουν την είσοδο μεταναστών στην Ελλάδα. Ωστόσο, όπως είχαμε επισημάνει σε σχετικό άρθρο μας, τα βίντεο εκείνα προέρχονταν από την Ουγγαρία. Λαμβάνοντας υπόψιν τις ομοιότητες στο διπλό φράχτη που βρίσκεται στα ουγγροσερβικά σύνορα και σε εκείνον που εντοπίζεται στο υπό εξέταση βίντεο, ξεκινήσαμε την έρευνά μας εστιάζοντας στην Ουγγαρία, χρησιμοποιώντας τα ελεύθερα διαθέσιμα δεδομένα του Google Earth.

Γεωεντοπισμός

Προκειμένου να γεωταυτοποιήσουμε την τοποθεσία λήψης του υπό εξέταση βίντεο, αναλύσαμε τα καρέ του, κρατώντας μερικές χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα γεωμορφολογικά στοιχεία του υποβάθρου, όπως για παράδειγμα την συστάδα των δέντρων καθώς και την επιφάνεια του χωραφιού που διασχίζουν οι μετανάστες. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο ήταν η σκιά των ανθρώπων, η οποία υποδήλωνε ότι ψάχνουμε έναν δρόμο που έχει κατεύθυνση από τα ανατολικά προς τα δυτικά.

Σκανάραμε τα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες και καταλήξαμε στην τοποθεσία 46.160115545795215, 19.897957036583495. Στην ακόλουθη σύγκριση διακρίνονται χαρακτηριστικά σημεία του εξεταζόμενου βίντεο, όπως ο στύλος ηλεκτροδότησης, η ογκώδης δασική έκταση, το χωράφι καθώς και η συστάδα των δέντρων. Το σημείο βρίσκεται πλησίον του σερβικού χωριού Horgoš ενώ από την πλευρά της Ουγγαρίας η πλησιέστερη πόλη είναι η Mórahalom.

Για τη σύγκριση χρησιμοποιήσαμε καρέ από το εξεταζόμενο βίντεο και μια δορυφορική εικόνα από το Google Earth Pro.
Συντεταγμένες: 46.160286015362615, 19.89766788500455
Ομοίως, για τη σύγκριση χρησιμοποιήθηκε καρέ από το επίμαχο βίντεο και δορυφορική λήψη από το Google Earth Pro.

Σημειώνεται επίσης, ότι ο φράχτης των χερσαίων συνόρων ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, δεν αποτελείται από δύο σειρές συρματοπλεγμάτων που διαχωρίζονται από δρόμο, όπως γίνεται στην περίπτωση των συνόρων Σερβίας – Ουγγαρίας.

Οι φράχτες που εντοπίζονται στα χερσαία σύνορα ανάμεσα στη Σερβία και την Ουγγαρία.
Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=GyfboE-K3XU&ab_channel=PoliceHungary

Αντίθετα, στο νότιο Έβρο εντοπίζεται ο νέος ατσάλινος φράχτης, που έχει μήκος 27 χιλιόμετρα, ενώ στο βορειοανατολικό τμήμα (μεταξύ Καστανιών και Ν. Βύσσας) διατηρείται ο παλιός φράχτης από συρματόπλεγμα, μήκους περίπου 13 χιλιομέτρων.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, καθίσταται σαφές πως ο εξεταζόμενος ισχυρισμός είναι αναληθής. Το βίντεο δεν απεικονίζει την παράνομη είσοδο μεταναστών σε ελληνικά εδάφη αλλά προέρχεται από τα ουγγροσερβικά σύνορα.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).