Ποιοι είμαστε
Αρχική Η Rebecca Maciorowski δεν είναι Αμερικανίδα μισθοφόρος ούτε σκοτώθηκε στην ΟυκρανίαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η Rebecca Maciorowski δεν είναι Αμερικανίδα μισθοφόρος ούτε σκοτώθηκε στην Ουκρανία

14 Δεκ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Εξουδετερώθηκε η Αμερικανίδα μισθοφόρος Rebecca Maciorowski στην Ουκρανία.

Συμπέρασμα:

Η Rebecca Maciorowski δεν είναι στρατιωτικός ή μισθοφόρος αλλά εθελόντρια νοσοκόμα. Ο ισχυρισμός ότι σκοτώθηκε στην Ουκρανία καταρρίπτεται, καθώς η ίδια διέψευσε τις ψευδείς φήμες περί θανάτου της μέσω του λογαριασμού της στο Twitter.

Σε δημοσιεύματα τα οποία κυκλοφόρησαν σε μέσα ενημέρωσης και ιστολόγια αναπαράγεται η φωτογραφία της Αμερικανίδα Rebecca Maciorowski η οποία παρουσιάζεται ως μισθοφόρος που σκοτώθηκε στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδειγματα: pentapostagma.gr (αρχική πηγή), triklopodia.gr

Στα δημοσιεύματα διαβάζουμε:

Εξουδετερώθηκε Αμερικανίδα μισθοφόρος -“Μηχανή κρέατος” το Μπαχμούτ- Ανάπηρος έμεινε Ουκρανός διοικητής της 93ης Ταξιαρχίας

Τεράστια παγίδα θανάτου το Μπαχμούτ προκαλεί εκατόμβες θυμάτων-Σταμάτησαν να μετράνε τους νεκρούς και μετρούν μόνο τραυματίες
Η περικύκλωση των ρωσικών δυνάμεων στο Μπαχμούτ σφίγγει όλο και πολύ, προκαλώντας εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες σύμφωνα με ΜΜΕ.
Ρωσική εφημερίδα ανέφερε, ότι επίλεκτες δυνάμεις της χώρας κατά τη διάρκεια ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία εξουδετέρωσαν μια Αμερικανίδα μισθοφόρο με το όνομα Rebecca Maciorowski.
Η Maciorowski γεννήθηκε στο Knoxville του Τενεσί και ήταν 28 ετών. Πήγε στην Ουκρανία το καλοκαίρι του 2022. Οι λεπτομέρειες της εξουδετέρωσης της είναι άγνωστες, αλλά η εφημερίδα τονίζει ότι και “αμερικανικές πηγές” επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες για τον θάνατο της.

Τι ισχύει

Στις 11 Δεκεμβρίου 2022, το κανάλι “Операция Z: Военкоры Русской Весны” (Επιχείρηση Ζ: Πολεμιστής της Ρωσικής Άνοιξης), στο Telegram, ανάρτησε τον ισχυρισμό πως η 28χρονη Rebecca Maciorowski μετέβη το καλοκαίρι στην Ουκρανία για να πολεμήσει στο πλευρό των “Ουκρανών Ναζί”. Σύμφωνα πάντα με την ίδια ανάρτηση, φέρεται να σκοτώθηκε, χωρίς όμως να αναφέρεται συγκεκριμένη ημερομηνία και τοποθεσία. Το συγκεκριμένο κανάλι, που παραπέμπει στην ιστοσελίδα “Русская весна” (Ρωσική Άνοιξη), προωθεί προπαγάνδα και ψευδείς πληροφορίες για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πριν φτάσει στην Ελλάδα, ο ισχυρισμός αναπαράχθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2022 από την pravda.ru, ένα ρωσικό ΜΜΕ που διασπείρει συστηματικά παραπληροφόρηση και θεωρείται φερέφωνο του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τον οργανισμό EUvsDisinfo.

Η Αμερικανίδα Rebecca Maciorowski, που φέρεται να “εξοντώθηκε” στην Ουκρανία, δεν είναι “μισθοφόρος” αλλά νοσοκόμα με εθελοντική δράση, στο ιατρικό, εθελοντικό και μη μάχιμο τάγμα Hospitallers Paramedics. Μετέβη στην Ουκρανία τον Μάρτιο του 2022, επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες το Σεπτέμβριο του 2022, δηλώνοντας πως θα αναχωρούσε πάλι τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με άρθρο της Washington Post, με ημερομηνία 12 Αυγούστου 2020, η Rebecca Maciorowski, ετών 26, εργαζόταν ως νοσοκόμα σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Η ιδιότητά της ως νοσοκόμα επιβεβαιώνεται και από τη βάση δεδομένων HIPAASpace. Δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά ή απόδειξη πως εργάζεται ή εργαζόταν ως “μισθοφόρος” στρατιωτικός και μάλιστα σε μάχιμη θέση.

Η Rebecca Maciorowski διατηρεί λογαριασμό στο Twitter, μέσω του οποίου στις 13 Δεκεμβρίου 2022 ανακοίνωσε πως δεν έχει σκοτωθεί στην Ουκρανία. Επισήμανε επίσης πως δεν έχει ποτέ εργαστεί στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις και δεν είναι μισθοφόρος.

Σε συμπληρωματικό tweet η κ. Maciorowski εξηγεί ότι είναι εθελόντρια με 11 χρόνια εμπειρίας και αυτή τη στιγμή παρέχει ιατρική βοήθεια σε τραυματίες στην Ουκρανία, γι’ αυτό εμφανίζεται και με στολή στην φωτογραφία που χρησιμοποιούν τα εξεταζόμενα μέσα.

Έπειτα από επικοινωνία μας, η Rebecca Maciorowski δημοσίευσε βίντεο στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, όπου διαβεβαιώνει πως είναι ζωντανή και πως δεν είναι μισθοφόρος, ενώ τόνισε πως είναι εθελόντρια νοσοκόμα.

Συμπέρασμα

Η Rebecca Maciorowski δεν είναι στρατιωτικός ή μισθοφόρος αλλά εθελόντρια νοσοκόμα. Ο ισχυρισμός ότι σκοτώθηκε στην Ουκρανία καταρρίπτεται, καθώς η ίδια διέψευσε τις ψευδείς φήμες περί θανάτου της μέσω του λογαριασμού της στο Twitter.

Fact-check for the sake of Democracy