Ποιοι είμαστε
Αρχική Φωτομοντάζ η υποτιθέμενη κατάθεση στεφάνου του Ματέους Μοραβιέτσκι σε προτομή του ΜπαντέραΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Φωτομοντάζ η υποτιθέμενη κατάθεση στεφάνου του Ματέους Μοραβιέτσκι σε προτομή του Μπαντέρα

17 Δεκ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο Πολωνός Πρωθυπουργός να καταθέτει στεφάνι στο άγαλμα του Στέπαν Μπαντέρα.

Συμπέρασμα

Η εξεταζόμενη φωτογραφία έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία.

Στην πλατφόρμα του Facebook διαμοιράζεται ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου μια φωτογραφία, που σύμφωνα με χρήστες, απεικονίζει τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, να καταθέτει στεφάνι σε προτομή του Στεπάν Μπαντέρα, στο Κίεβο. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα:

Και ενώ ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίαζ Κανέλ, παραβρίσκεται στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Φιντέλ Κάστρο στη Μόσχα, στο Κίεβο ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, καταθέτει στεφάνι στο άγαλμα του Στέπαν Μπαντέρα.

Τι ισχύει

Στις 26 Νοεμβρίου του 2022 ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέσκι, από κοινού με την ομόλογό του στη Λιθουανία Ingrid Šimonytė, επισκέφτηκαν στο πλαίσιο συνάντησης της τριμερούς συμφωνίας «Τρίγωνο του Λούμπλιν» το Κίεβο. Την επομένη, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας συναντήθηκε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στις 26 Νοεμβρίου του 2022, η Ουκρανία τίμησε τα θύματα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν στη Σοβιετική Ένωση υπό τον Στάλιν. Κατά την άφιξή του, ο Μοραβιέσκι συνοδευόμενος από τον ουκρανό υφυπουργό εξωτερικών, Anton Demokhin, επισκέφτηκε το μνημείο για θύματα του λιμού του Γολόντομορ, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Κιέβου.

Ο οργανισμός επαλήθευσης γεγονότων “Demagog” εντόπισε σε λογαριασμό του Telegram αναπαραγωγές της φωτογραφίας, ήδη από την 26η Νοεμβρίου. Όπως προκύπτει από την έρευνά τους, ο εν λόγω λογαριασμός με όνομα “waltp38” έχει ιστορικό παραπλανητικών αναρτήσεων που έχουν απασχολήσει ελεγκτές γεγονότων ανά τον κόσμο.

Η υπό εξέταση λήψη αποτελεί φωτομοντάζ. Συγκεκριμένα, η εικόνα συναποτελείται από δύο λήψεις. Η πρώτη εντοπίζεται δημοσιευμένη στην Wikipedia ήδη από το 2009 και απεικονίζει την προτομή του Μπαντέρα, η οποία βρίσκεται στο χωριό Κοζίβκα (κοντά στην πόλη Τερνοπόλ).

Η δεύτερη φωτογραφία πηγάζει από ανάρτηση του επίσημου λογαριασμού της Πολωνικής κυβέρνησης στο Twitter. Όπως σημειώσαμε παραπάνω, σε αυτή απεικονίζονται ο Πολωνός πρωθυπουργός και ο Ουκρανός υφυπουργός εξωτερικών να αποτίουν τιμή στα θύματα του Γολόντομορ.

Η φωτογραφία ενσωματώθηκε αφού πρώτα αντιστράφηκε:

Τέλος, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως ο υπό εξέταση ισχυρισμός απέκτησε μεγάλη διάδοση και αποδομήθηκε από ομάδες ελέγχου γεγονότων όπως οι πολωνικές Demagog και konkret24, η ιταλική Facta.news, η γερμανική Correctiv και τμήματα του Γαλλικού Πρακτορείου στην Σλοβενία και την Πολωνία.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές πως η φωτογραφία που παρουσιάζεται ως τεκμήριο ότι ο Πολωνός πρωθυπουργός εμφανίστηκε να αποτίει τιμή σε προτομή του Στεπάν Μπαντέρα αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας. Η επίμαχη λήψη έχει συντεθεί με τη χρήση λήψης από την πρόσφατη επίσκεψη Μοραβιέτσκι σε μνημείο θυμάτων του Γολόντομορ στις 26 Νοεμβρίου του 2022, καθώς και μιας λήψης της προτομής του Μπαντέρα, η οποία κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ήδη από το 2009.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).