Ποιοι είμαστε
Αρχική Το βίντεο με το κόκκινο φεγγάρι πάνω από τις Άλπεις ΔΕΝ είναι πραγματικόΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ

Το βίντεο με το κόκκινο φεγγάρι πάνω από τις Άλπεις ΔΕΝ είναι πραγματικό

22 Δεκ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει κόκκινο φεγγάρι στις Άλπεις, σε υψόμετρο 4800 μέτρα.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για βίντεο που έχει κατασκευαστεί ψηφιακά με χρήση οπτικών εφέ και την ενσωμάτωση μεγενθυμένης εικόνας του πλανήτη Άρη.

Συνεχίζει να κοινοποιείται και το 2022 ένα βίντεο που κυκλοφόρησε το προηγούμενο έτος και υποτίθεται πως δείχνει κόκκινο φεγγάρι να ανατέλλει στις Άλπεις, σε υψόμετρο 4,800 μέτρα. Ωστόσο, το βίντεο αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας.

Παράδειγμα δημοσίευσης:

Στιγμιότυπο που ελήφθη στις 21/12/2022
Το υπό εξέταση βίντεο

Τι ισχύει

Το εν λόγω βίντεο κυκλοφόρησε το 2021 διεθνώς, ωστόσο δεν πρόκειται για βίντεο που ελήφθη πραγματικά πάνω από τις Άλπεις.

Βασικό στοιχείο που υποδεικνύει την πλαστότητα του βίντεο είναι το γεγονός πως η ερυθρή σφαίρα δεν απεικονίζει το φεγγάρι, αλλά τον πλανήτη Άρη.

Γεωμορφολογικός χάρτης του Άρη. Πηγή εικόνας: nasa.gov
Σύγκριση με το ουράνιο σώμα που διακρίνεται στο βίντεο που κυκλοφόρησε,με χαμηλότερη ποιότητα, στα ελληνικά.
Σύγκριση με το ουράνιο σώμα που διακρίνεται στο βίντεο που κυκλοφόρησε διεθνώς.
© Brecht Castel, Knack.be

Άρθρο κατάρριψης σχετικά με τον εν λόγω ισχυρισμό έχουν συντάξει οι οργανισμοί ελέγχου γεγονότων Teyit, Dogruluk Payi, και Knack.be.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο χρήστης του Instagram @vincentromain έχει διευκρινίσει δημοσίως ότι δημιούργησε ψηφιακά το συγκεκριμένο βίντεο με χρήση προγραμμάτων ψηφιακής επεξεργασίας πολυμέσων, όπως του After Effects, σε ανάρτηση που χρονολογείται από τον Απρίλιο του 2020.

Το βίντεο προέρχεται, κατά δήλωσή του, από εναέρια λήψη με drone που είχε πραγματοποιήσει ο ίδιος στην περιοχή Λε ζε (Les Gets), γνωστό χειμερινό προορισμό στις γαλλικές Άλπεις. Φωτογραφίες από την περιοχή ανταποκρίνονται στον ισχυρισμό, καθώς διακρίνεται στο φόντο η ίδια κορυφογραμμή.

Ο Άρης, ο λεγόμενος και «Κόκκινος Πλανήτης» δεν έχει εμφανιστεί σε τέτοιο μεγάλο μέγεθος, ενώ σύμφωνα με το αστρονομικό περιοδικό Sky & Telescope, είναι μύθος ότι ο πλανήτης είναι ορατός σε μέγεθος αντίστοιχο με τη σελήνη.

Σε προηγούμενο άρθρο μας, είχαμε παραθέσει σχετικό κείμενο του Διονύση Σιμόπουλου για τον μύθο ότι ο Άρης θα είναι ανάλογος σε μέγεθος με τη Σελήνη στο γυμνό μάτι:

Άρης και Σελήνη!

Κάθε Αύγουστο τα τελευταία δέκα χρόνια το Διαδίκτυο, τα e-mails και το Facebook κατακλύζεται από τα ίδια μυθεύματα. Και παρ’ όλο που οι βλακείες αυτές γίνονται πιστευτές από εκατομμύρια αναγνώστες εντούτοις σας διαβεβαιώ ότι ο πλανήτης Άρης δεν πρόκειται ποτέ να φτάσει στο μέγεθος της Πανσελήνου, στις 27 Αυγούστου ή οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία, όπως λανθασμένα διαδίδεται με τα μυθεύματα που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο! Η φετινή μάλιστα προσέγγιση του Άρη έχει ήδη συμβεί στις 14 του περασμένου Απριλίου όταν ο Άρης βρισκόταν σε απόσταση 92,388,733 χιλιομέτρων από τη Γη. 

Η όλη αυτή παραπληροφόρηση ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2003 όταν πράγματι η προσέγγιση του Άρη στη Γη μας ήταν η μικρότερη των τελευταίων 60.000 περίπου ετών. Στις 12:51 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) της 27ης Αυγούστου του 2003 η απόσταση που μας χώριζε από τον Άρη (από το κέντρο του έως το κέντρο της Γης) ήταν 55.758.006 χιλιόμετρα! Όλες εκείνες τις ημέρες άλλωστε ο Άρης φαίνονταν με την ίδια φωτεινότητα, απ’ οποιοδήποτε μέρος της Γης κι αν τον βλέπαμε, γιατί στα 56 εκατομμύρια χιλιόμετρα η όποια διαφορά ήταν απειροελάχιστη και δεν είχε καμία επίδραση στην φωτεινότητα με την οποία τον βλέπαμε. 

Το ίδιο όμως συμβαίνει γενικά και σ’ όλες τις προσεγγίσεις του Άρη, γιατί οι όποιες διαφορές στις αποστάσεις αυτές είναι συνήθως μηδαμινές και δεν σημαίνουν σχεδόν τίποτα στην εμφάνιση που έχει ο κόκκινος πλανήτης στον ουρανό της Γης. Οι επόμενες προσεγγίσεις θα συμβούν στις 22 Μαΐου 2016 (75.280.706 χλμ.), 27 Ιουλίου 2018 (57.590.742 χλμ.), στις 13 Οκτωβρίου 2010 (62.069.706 χλμ.) κ.ο.κ. Το ρεκόρ πάντως του 2003 θα παραμείνει πράγματι «αχτύπητο» μέχρι την 28η Αυγούστου του 2287, αν και κοντινές προσεγγίσεις έχουν συμβεί και στο πιο πρόσφατο παρελθόν, όπως έγινε στις 23 Αυγούστου 1924 και στις 18 Αυγούστου 1845. 

Όπως βλέπετε λοιπόν ο Άρης όχι μόνο δεν πρόκειται να έχει το μέγεθος της Πανσελήνου (όπως διαδίδουν τα μυθεύματα που κυκλοφορούν) αλλά δεν πρόκειται ούτε καν να είναι το λαμπρότερο αντικείμενο του νυχτερινού ουρανού! Ο Άρης δυστυχώς θα περιοριστεί να φαίνεται στον ουρανό σαν ένα απλό, λαμπερό, κοκκινωπό άστρο. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.

Κι όλα αυτά γιατί; Όπως ξέρετε η Γη χρειάζεται ένα χρόνο (365,25 ημέρες) για να συμπληρώσει μία πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο, ενώ ο Άρης, που βρίσκεται πιο μακριά από τον Ήλιο, χρειάζεται δύο περίπου γήινα χρόνια (687 γήινες ημέρες) για μία πλήρη περιφορά. Όλα αυτά σημαίνουν ότι κάθε δύο περίπου χρόνια (780 γήινες ημέρες) η Γη και ο Άρης, καθώς περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο, βρίσκονται στην μικρότερη απόστασή τους ο ένας από τον άλλο. Στη διάρκεια δηλαδή των δύο ετών η απόσταση του Άρη από τη Γη κυμαίνεται από 56 περίπου εκατομμύρια χιλιόμετρα στο ελάχιστο έως 400 περίπου εκατομμύρια χιλιόμετρα στο μέγιστο.

Αυτή η ανά διετία προσέγγιση Γης-Άρη είναι πάντως και ο λόγος που οι όποιες διαστημικές αποστολές οι οποίες προορίζονται να επισκεφτούν τον κόκκινο πλανήτη σχεδιάζονται έτσι ώστε να εκτοξεύονται κάθε δύο χρόνια την περίοδο της μεγαλύτερης προσέγγισης των δύο πλανητών. Αυτό άλλωστε συνέβη και στις προηγούμενες προσεγγίσεις Άρη-Γης. Κι αυτό γιατί ο καλύτερος χρόνος για μια τέτοια εκτόξευση έχει υπολογιστεί ότι είναι από ένα έως δύο μήνες πριν από την ημερομηνία της μεγαλύτερης προσέγγισης Γης-Άρη. 

Αρχική δημοσίευση: Διονύσης Π. Σιμόπουλος («Έθνος της Κυριακής», 30 Οκτωβρίου 2005)

Συμπέρασμα

Το βίντεο που υποτίθεται πως δείχνει κόκκινο φεγγάρι στις Άλπεις, σε υψόμετρο 4800 μέτρα, δεν είναι πραγματικό.

Πρόκειται για βίντεο που έχει κατασκευαστεί ψηφιακά με χρήση οπτικών εφέ και την ενσωμάτωση μεγενθυμένης εικόνας του πλανήτη Άρη, όπως έχει παραδεχτεί δημόσια και ο χρήστης μέσου κοινωνικής δικτύωσης που κατασκεύασε το οπτικοακουστικό αυτό υλικό.