Ποιοι είμαστε
Αρχική Η φωτογραφία με τον Θάνο Πλεύρη δίπλα σε γραφείο με τασάκι είναι από το 2019ΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η φωτογραφία με τον Θάνο Πλεύρη δίπλα σε γραφείο με τασάκι είναι από το 2019

30 Δεκ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης φωτογραφήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τη ΔΑΚΕ στο Υπουργείο, πλησίον τραπεζιού με τασάκι.

Συμπέρασμα:

Η φωτογραφία ελήφθη τον Ιούνιο του 2019 στα γραφεία της ΓΣΕΕ όταν ο Θάνος Πλεύρης ήταν υποψήφιος βουλευτής.

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2022, διακινήθηκε ο ισχυρισμός πως ο νυν Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης φωτογραφήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τη ΔΑΚΕ στο Υπουργείο, πλησίον τραπεζιού με τασάκι. Ωστόσο, η φωτογραφία δεν ελήφθη στους χώρους του Υπουργείου Υγείας και δεν είναι πρόσφατη.

Μεγάλη διάδοση γνώρισε η εξής ανάρτηση του Κώστα Βαξεβάνη στο Twitter:

Τι ισχύει

Ενώ στις εξεταζόμενες αναρτήσεις αναφέρθηκε ότι η επίμαχη φωτογραφία ελήφθη σε χώρους του Υπουργείου Υγείας και υπονοείται ότι είναι πρόσφατη (ο κ. Πλεύρης έχει αναλάβει καθήκοντα Υπουργού από 31 Αυγούστου 2021), η αλήθεια είναι ότι ελήφθη πριν από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, όταν ο Θανάσης Πλεύρης ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, τότε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η φωτογραφία είχε αναρτηθεί από τον ίδιο τον κ. Πλεύρη στις 20 Ιουνίου 2019. Την ίδια ημέρα, παρόμοια φωτογραφία είχε αναρτήσει και ο λογαριασμός της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα. Αναγράφεται ως τόπος συνάντησης τα γραφεία της ΓΣΕΕ.

Σε απάντηση της ανάρτησης του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, ο Θάνος Πλεύρης σχολίασε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η φωτό δεν θα μπορούσε να είναι από το υπουργείο διότι α) δεν είναι έτσι το υπουργείο και β) είναι του 2019 πριν γίνω βουλευτής και πριν την ψήφιση του αντικαπνιστικού στα γραφεία της ΓΣΕΕ.

Παράλληλα, ανέφερε και τα εξής:

Για να σε βοηθήσω η φωτό που λες ότι είναι από το υπουργείο είναι με τη ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ από τις 20.06.19 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ πριν ψηφίσουμε τον αντικαπνιστικό και πριν γίνω βουλευτής.

Ενώ πράγματι δεν είναι πρόσφατη η φωτογραφία και δεν σχετίζεται με την περίοδο υπουργίας του κ. Πλεύρη, ο νυν Υπουργός Υγείας παρέλειψε να αναφέρει ότι και πριν την ψήφιση του ισχύοντος αντικαπνιστικού νόμου (ν. 4633/2019 ΦΕΚ Α΄161/16-10-2019, δηλαδή μετά την επίμαχη φωτογραφία) υπήρχε νομοθεσία που απαγόρευε το κάπνισμα «σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας» (άρθρο 3 ν. 3730/2008, ΦΕΚ Α΄ 262/23-12-2008). Ιστορικά, η απαγόρευση του καπνίσματος ανάγεται σε Βασιλικό Διάταγμα της 31 Ιουλίου του 1856.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αρμόδιες αρχές για τη διαπίστωση των παραβάσεων είναι «οι υγειονομικές υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η δημοτική αστυνομία, οι λιμενικές αρχές στην περιοχή της ευθύνης τους, καθώς και το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.». Ο Υπουργός Υγείας ασκεί την «εποπτεία εφαρμογής των διατάξεων» περί της απαγόρευσης του καπνίσματος. (παρ. 2 και 3 του άρθρου 3 του ν. 3730/2008, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4633/2019).

Κατά τον Ιούνιο του 2019, όταν έγινε η προαναφερθείσα συνάντηση, ο κ. Πλεύρης δεν αποτελούσε μέλος της εκτελεστικής εξουσίας με αρμοδιότητα τη διαπίστωση παράβασης των αντικαπνιστικών διατάξεων.

Συμπέρασμα

Η επίμαχη φωτογραφία ελήφθη τον Ιούνιο του 2019, όταν ο Θάνος Πλεύρης ήταν υποψήφιος βουλευτής, σε συνάντησή του με τη ΔΑΚΕ Ι.Τ. στα γραφεία της ΓΣΕΕ. Δεν έχει σχέση με την περίοδο της τρέχουσας θητείας του ως Υπουργού Υγείας και η συνάντηση δεν έλαβε χώρα σε εγκαταστάσεις του Υπουργείου Υγείας.