Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, γιατροί σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ΔΕΝ ζήτησαν αποκλειστικά αίμα ανεμβολίαστων για 20χρονη ασθενήΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, γιατροί σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ΔΕΝ ζήτησαν αποκλειστικά αίμα ανεμβολίαστων για 20χρονη ασθενή

10 Ιαν
2023

@ | |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Mία 20χρονη κοπέλα που νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου χρειάζεται επειγόντως μετάγγιση αίματος ανεμβολίαστου καθώς οι γιατροί είπαν πως η νοσηλευόμενη δεν μπορεί να λάβει αίμα εμβολιασμένου, γιατί αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να πέσουν απότομα τα λευκά της αιμοσφαίρια στο μηδέν.

Συμπέρασμα:

Όπως επιβεβαιώνει το Γραφείο Τύπου του νοσοκομείου Παπαγεωργίου αλλά και ο πατέρας της νοσηλευόμενης, οι γιατροί δεν είπαν ποτέ ότι οι κοπέλα πρέπει να λάβει αίμα ανεμβολίαστου, γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα λευκά της αιμοσφαίρια θα πέσουν απότομα στο μηδέν. Τέλος, όπως δήλωσε η διευθύντρια του κέντρου αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ δε γίνεται διαχωρισμός μεταξύ του αίματος εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

Σε πολυάριθμους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί ο ισχυρισμός πως μία 20χρονη κοπέλα που νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στην Θεσσαλονίκη χρειάζεται επειγόντως μετάγγιση αίματος ανεμβολίαστου. Σύμφωνα με τον ισχυρισμό, οι γιατροί είπαν πως η νοσηλευόμενη δεν μπορεί να λάβει αίμα εμβολιασμένου, καθώς αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να πέσουν απότομα τα λευκά της αιμοσφαίρια στο μηδέν.

Παραδείγματα:

Όπως φαίνεται και στα παραπάνω παραδείγματα αναπαραγωγών ορισμένοι χρήστες αναφέρουν εσφαλμένα ότι η 20χρονη νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, ωστόσο η κοπέλα νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Τι ισχύει

Αρχικά, αξίζει να αναφερθεί πως οι πρώτες αναπαραγωγές του εξεταζόμενου ισχυρισμού εντοπίζονται στις 30 Δεκεμβρίου του 2022, στην πλατφόρμα του Facebook. Τα Ellinika Hoaxes επικοινώνησαν με τον κ. Α. Ζάραλη, πατέρα της 20χρονης ασθενούς, ο οποίος επιβεβαίωσε πως η κόρη του πάσχει από σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα, νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου ήδη από τις 26 Δεκεμβρίου του 2022 και υπάρχει πράγματι ανάγκη για αίμα. Ωστόσο, ο κ. Ζάραλης στη συνέχεια διέψευσε τον ισχυρισμό ότι οι γιατροί έδωσαν συγκεκριμένη οδηγία για την μετάγγιση αίματος αποκλειστικά από ανεμβολίαστους αιμοδότες.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της ομάδας των EH, το Γραφείο Τύπου του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου ανέφερε:

Σχετικά με αναληθείς αναρτήσεις που αναπαράγονται από κοινωνικά δίκτυα και αφορούν 20χρονη νοσηλευόμενη στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου για την οποία υπήρξε έκκληση για αίμα, προς αποκατάσταση της αλήθειας, η Διοίκηση του Γ.Ν. Παπαγεωργίου αποσαφηνίζει ότι:

1. Ουδέποτε ειπώθηκε από θεράποντες ιατρούς ότι ο οργανισμός της ασθενούς μπορεί να δεχθεί αίμα μόνο από ανεμβολίαστους. Ο ισχυρισμός αυτός αποτελεί απόπειρα πλήρους διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

2. Όλες οι σχετικές ανακριβείς πληροφορίες αποτελούν ψευδείς διατυπώσεις. Επιπλέον, προσβάλλουν την επιστημονική επάρκεια του ιατρικού προσωπικού του Νοσοκομείου και πλήττουν ανεπανόρθωτα την ορθή άσκηση της Ιατρικής και όσους την υπηρετούν.

Καλούμε όσους προβαίνουν σε αναληθείς δημοσιεύσεις ή/και τις αναπαράγουν όπως ανακαλέσουν και τις ανασκευάσουν άμεσα. Η νομοθεσία σχετικά με την επιβολή αυστηρών ποινικών κυρώσεων για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων είναι σαφής.

Πώς λειτουργεί το σύστημα αιμοδοσίας

Τηλεφωνήσαμε στο Κέντρο Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου και ενημερωθήκαμε πως η διαδικασία της αιμοδοσίας έχει έναν ουδέτερο, καταθετικό χαρακτήρα. Μάλιστα, ποτέ η ίδια φιάλη αίματος δεν πηγαίνει συστημένη, σε συγκεκριμένο ασθενή καθώς αυτό απαγορεύεται, με εξαίρεση την περίπτωση που ο αιμοδότης έχει συγγενική σχέση με τον ασθενή. Υπεύθυνο για τη διαλογή και αξιολόγηση του αίματος, είναι το Kέντρο Aιμοδοσίας.

Προκειμένου να μάθουμε περισσότερα για την οργάνωση της διαδικασίας αιμοδοσίας, επικοινωνήσαμε επίσης με τη διευθύντρια του Κέντρου Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, κ. Μαρία Χατζηκύρκου. Η κ. Χατζηκύρκου μάς εξήγησε ότι οι ανάγκες ενός ασθενή για αίμα καλύπτονται από τα αποθέματα της τράπεζας αιμοδοσίας, και στην περίπτωση που θέλουμε να δώσουμε αίμα για συγκεκριμένο ασθενή, το αίμα μας αναπληρώνει το απόθεμα της τράπεζας.

Μετά την αιμοδοσία, το αίμα αποθηκεύεται σε τράπεζες αίματος, ωστόσο είναι δυνατό να δοθεί αίμα που προορίζεται αποκλειστικά για ένα άτομο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει οπωσδήποτε ότι το άτομο θα λάβει το συγκεκριμένο αίμα γιατί μπορεί να είναι ασύμβατο με την ομάδα αίματός του. […] Δε σημαίνει ότι δίνω αίμα για ένα συγκεκριμένο ασθενή και θα πάρει το δικό μου αίμα αυτός ο συγκεκριμένος ασθενής.

Ακόμη ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται διαχωρισμός μεταξύ του αίματος των εμβολιασμένων και εκείνου των ανεμβολίαστων αιμοδοτών.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας δεν έχει θέσει ποτέ κανένα τέτοιο θέμα μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, γίνονται δεκτές και οι δύο ομάδες. Μπορείτε αν θέλετε να αναφέρετε αν είστε εμβολιασμένος ή όχι, αλλά δεν αφορά τη δυνατότητά σας να αιμοδοτήσετε.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές πως ο εξεταζόμενος ισχυρισμός είναι ψευδής. Όπως επιβεβαιώνει το Γραφείο Τύπου του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, αλλά και ο πατέρας της νοσηλευόμενης, οι γιατροί δεν είπαν ποτέ ότι η κοπέλα πρέπει να λάβει αίμα ανεμβολίαστου γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα λευκά της αιμοσφαίρια θα πέσουν απότομα στο μηδέν. Τέλος, όπως δήλωσε η διευθύντρια του κέντρου αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ δε γίνεται διαχωρισμός μεταξύ του αίματος εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοιτητής στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).