Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ΔΕΝ ζήτησε την αποποινικοποίηση της παιδεραστίαςFAKE NEWS

Όχι, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ΔΕΝ ζήτησε την αποποινικοποίηση της παιδεραστίας

11 Ιαν
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ζήτησε την αποποινικοποίηση της παιδεραστίας

Συμπέρασμα

Ο εξεταζόμενος ισχυρισμός είναι ψευδής και εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε μία από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες διάδοσης ψευδών ειδήσεων. Μιλώντας στα Ellinika Hoaxes, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ διέψευσε πως έγινε ποτέ τέτοια δήλωση και πως έχει εκδοθεί σχετική ερευνητική εργασία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που γνώρισαν μεγάλη απήχηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ζήτησε την αποποινικοποίηση του σεξ με παιδιά, υποστηρίζοντας ότι οι νόμοι κατά της «αγάπης με χάσμα ηλικίας» παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα: anazitiseis.gr, attikanea.info

Τι ισχύει

Αρχική πηγή του ισχυρισμού είναι ένα άρθρο του NewsPunch, μιας ιστοσελίδας η οποία έχει εκτεταμένο ιστορικό αναπαραγωγής ψευδών ειδήσεων. Το επίμαχο άρθρο δημοσιεύθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 2023 και σύμφωνα με αυτό οι ισχυρισμοί που παραθέτει βασίζονται σε μία ερευνητική εργασία, η οποία δεν παρατίθεται πουθενά, που υποτίθεται πως παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Με βάση τα εξεταζόμενα δημοσιεύματα, η εν λόγω εργασία υποστηρίζει πως το φαινόμενο των παιδεραστών αντιπροσωπεύει την προσπάθεια της φύσης να καθαρίσει τη γη και να «σώσει την ανθρωπότητα» από τον εαυτό της, αναφέροντας τα εξής:

Τα ενήλικα άτομα που έλκονται από ανήλικους, είναι λιγότερο πιθανό να παράγουν μεγάλο αριθμό απογόνων, σύμφωνα με ακαδημαϊκά δεδομένα, και αντίστοιχα οι «ανήλικοι» με τους οποίους έχουν τις λεγόμενες «σχέσεις» με ενήλικους, είναι στατιστικά λιγότερο πιθανό να γίνουν αρχηγοί μεγάλων οικογενειών.

Τα Ellinika Hoaxes επικοινώνησαν με τον Yann Zopf, υπεύθυνο επικοινωνίας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο οποίος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα τόνισε πως ο ισχυρισμός είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένος.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δεν εκπόνησε ποτέ μια τέτοια ερευνητική εργασία και δεν έκανε ποτέ τέτοια δήλωση. Πρόκειται για ψευδείς ειδήσεις.

Επιπλέον, ψάχνοντας στην επίσημη σελίδα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, αλλά και χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά στη μηχανή αναζήτησης της Google, δεν βρέθηκαν αποτελέσματα που να δείχνουν κάποια σύνδεση μεταξύ του θεσμού και της εν λόγω ανακοίνωσης.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι στην ιστοσελίδα του NewsPunch, απ’ όπου ξεκίνησε ο εξεταζόμενος ισχυρισμός, και πιο συγκεκριμένα στο πεδίο “όροι χρήσης” συναντούμε την εξής δήλωση:

Πηγή: NewsPunch

Μετάφραση:

Το NewsPunch, LLC ή/και οι προμηθευτές του δεν παρέχουν δηλώσεις σχετικά με την καταλληλότητα, την αξιοπιστία, τη διαθεσιμότητα, την επικαιρότητα και την ακρίβεια των πληροφοριών, του λογισμικού, των προϊόντων των υπηρεσιών και των σχετικών γραφημάτων που περιέχονται στην ιστοσελίδα για οποιονδήποτε σκοπό.

Συμπέρασμα

Δεν ισχύει ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ζητά την αποποινικοποίηση της παιδεραστίας. Ο εξεταζόμενος ισχυρισμός είναι ψευδής και εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε μία από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες διάδοσης ψευδών ειδήσεων. Μιλώντας στα Ellinika Hoaxes, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ διέψευσε πως έγινε ποτέ τέτοια δήλωση και πως έχει εκδοθεί σχετική ερευνητική εργασία.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.