Ποιοι είμαστε
Αρχική Kρατούμενος ΔΕΝ έσκαβε επί πέντε έτη τούνελ για να καταλήξει στο θάλαμο των φρουρώνΜΙΞΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΩΝ

Kρατούμενος ΔΕΝ έσκαβε επί πέντε έτη τούνελ για να καταλήξει στο θάλαμο των φρουρών

16 Ιαν
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Στη φωτογραφία απεικονίζεται κρατούμενος, ο οποίος σφήνωσε στο τέλος ενός τούνελ που έσκαβε για πέντε χρόνια προκειμένου να αποδράσει. Τελικά, το τούνελ τον οδήγησε απευθείας στο γραφείο των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Συμπέρασμα

Δεν αληθεύει ότι ο εικονιζόμενος έσκαβε τούνελ για πέντε έτη, το οποίο τον οδήγησε στο θάλαμο των φυλάκων. Στην πραγματικότητα, στη φωτογραφία απεικονίζεται ο Rafael Valadão, ο οποίος στις 3 Δεκεμβρίου του 2012 εγκλωβίστηκε στην προσπάθειά του να αποδράσει από τις φυλακές της Σέρες της Βραζιλίας, περνώντας μέσα από τρύπα στον τοίχο του κελιού του.

Μεγάλη διάδοση έχει γνωρίσει σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι φωτογραφία η οποία κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζει την αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης ενός κρατουμένου, ο οποίος φέρεται να σφήνωσε στο τούνελ που έσκαβε επί πέντε έτη, έχοντας οδηγηθεί στο θάλαμο των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα αναρτήσεων στο Facebook:

Τι ισχύει

Αρχικά, πρέπει να αναφερθεί πως η εξεταζόμενη φωτογραφία απεικονίζει πραγματικό περιστατικό απόπειρας απόδρασης από φυλακή, το οποίο έλαβε χώρα στις 3 Δεκεμβρίου του 2012, στις φυλακές της δημοτικής ενότητας Ceres, της περιφέρειας του Γκοϊάς, στην Βραζιλία. Σε αρχειοθετημένο αντίγραφο του φωτορεπορτάζ της εφημερίδας Jornal Populacional, εντοπίζουμε τις ακόλουθες λήψεις του συντάκτη, Dudu Bala.

Το βράδυ της 3ης Δεκεμβρίου του 2012, ο 28χρονος Rafael Valadão από κοινού με τους συγκρατούμενούς του, επιχείρησαν να αποδράσουν μέσα από μια τρύπα που διάνοιξαν στον τοίχο του κελιού που μοιράζονταν. Ο Valadão ήταν ο δεύτερος κατά σειρά άνδρας που προσπάθησε να δραπετεύσει περνώντας μέσα από το άνοιγμα, ωστόσο, η μικρή διατομή του στάθηκε εμπόδιο στο σχέδιο απόδρασης, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί. Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Πυροσβεστικής της Σέρες, στο σημείο κατέφθασε κλιμάκιο της ΠΥ προκειμένου να απεγκλωβιστεί ο κρατούμενος:

[πηγή]

Λαμβάνοντας υπόψιν το οπτικοακουστικό υλικό, γίνεται σαφές πως οι κρατούμενοι επιχείρησαν να αποδράσουν από τρύπα στο κελί τους, και όχι από τούνελ που χρειάστηκε πέντε έτη για να διανοιχθεί. Επιπλέον, δεν προκύπτει από το ρεπορτάζ ότι η τρύπα οδηγούσε τελικά στο θάλαμο των σωφρονιστικών υπαλλήλων, αντίθετα, οι συγκρατούμενοι αναγκάστηκαν να ζητήσουν βοήθεια από τους φύλακες, καθότι ο Valadão τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να δραπετεύσει.

Ο ισχυρισμός καταρρίφθηκε επίσης από τον οργανισμό ελέγχου γεγονότων Knack.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές πως η εξεταζόμενη φωτογραφία δεν απεικονίζει κρατούμενο που συνελήφθη όταν επιχείρησε να δραπετεύσει από τούνελ που έσκαβε επί πέντε έτη, το οποίο κατέληγε σε θάλαμο των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο 28χρονος Rafael Valadão, ο οποίος επιχείρησε από κοινού με τους συγκρατούμενούς του να δραπετεύσει από φυλακές της Βραζιλίας μέσω μιας πρόχειρης τρύπας που διάνοιξαν σε τοίχο του κελιού τους. Όταν ο Valadão εγκλωβίστηκε στην προσπάθειά του να αποδράσει, οι συγκρατούμενοί του κάλεσαν σε βοήθεια τους φύλακες κι εκείνοι με τη σειρά τους την τοπική πυροσβεστική υπηρεσία, με σκοπό να απεγκλωβιστεί ο 28χρονος, ο οποίος είχε τραυματιστεί.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).