Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο Χαρίλαος Φλωράκης ΔΕΝ κηδεύτηκε με τιμές αρχηγού κράτουςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, ο Χαρίλαος Φλωράκης ΔΕΝ κηδεύτηκε με τιμές αρχηγού κράτους

17 Ιαν
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Ο Χαρίλαος Φλωράκης κηδεύτηκε με τιμές αρχηγού κράτους.

Συμπέρασμα:

Ο Χαρίλαος Φλωράκης κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη, δεδομένου πως υπήρξε εκλεγμένος βουλευτής και αρχηγός κόμματος, αλλά όχι με τιμές αρχηγού κράτους.

Τον Γενάρη του 2023, λίγες ημέρες μετά το θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες καθώς και αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ξεκίνησαν να προβάλλουν τον ισχυρισμό πως ο Χαρίλαος Φλωράκης, βουλευτής, πρώτος Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος μεταπολιτευτικά και επίτιμο μέλος του, κηδεύτηκε με τιμές αρχηγού κράτους. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει.

Παράδειγμα: exapsalmos.gr, fimotro.gr

Παραδείγματα σχετικών αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο οποίος διετέλεσε πρώτος Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ από το 1972 έως το 1989, βουλευτής του κόμματος από το 1974 έως το 1993 και εξελέγη ομόφωνα επίτιμος πρόεδρος του κόμματος το 1991, απεβίωσε στις 22 Μαΐου του 2005.

Όπως ορίζει ο Νόμος 409 ΦΕΚ Α΄209/11.8.1976 (σελ. 3), η κηδεία του Χαρίλαου Φλωράκη πραγματοποιήθηκε δημοσία δαπάνη, αφού υπήρξε εκλεγμένος βουλευτής και αρχηγός κόμματος, αλλά όχι με τιμές αρχηγού κράτους. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να κηδευτεί με τέτοιες τιμές, καθώς δεν είχε διατελέσει αρχηγός κράτους.

Νόμος 409 ΦΕΚ Α΄209/11.8.1976
Περί καθορισμού κατηγοριών προσώπων δυναμένων να κηδευθώσι δημοσία δαπάνη.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, απεφασίσαμε

Άρθρον 1
1. Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και ο κατά περίπτωση αρμόδιος Υπουργός δύνανται να αποφασίζουν την δημοσία δαπάνη κηδείαναποβιούντων προσώπων εμπιπτόντων εις τινά των κάτωθι κατηγοριών:

Α`. α) Πρωθυπουργού, “Προέδρου της Βουλής”, Υπουργών και Υφυπουργών Κοινοβουλευτικών Κυβερνήσεων.
β) Διατελεσάντων Πρωθυπουργών Κοινοβουλευτικών Κυβερνήσεων “και Προέδρων της Βουλής”.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε από την Υ.Α. (ΚΟΙΝΗ) 8831/1987 (Β505), η οποία και κυρώθηκε, αποκτώντας ισχύ νόμου, με το άρθρο 16 περ. β του Ν. 1810/1988 (Α223).

Β`. α) Διατελεσάντων Υπουργών και Υφυπουργών Κοινοβουλευτικών Κυβερνήσεων.
β) Εν ενεργεία ή διατελεσάντων Βουλευτών.
Γ`. α) Ανωτάτων Πολιτικών, Στρατιωτικών και Δικαστικών Κρατικών Λειτουργών, εν ενεργεία, ή συνταξιούχων, προσενεγκόντων εξαιρετικάς υπηρεσίας προς το Κράτος.
β) Διακεκριμένων Ελλήνων των Γραμμάτων και Τεχνών, τιμησάντων δια των έργων των την Ελλάδα.
γ) Ημεδαπών ή αλλοδαπών, αποβιούντων εν Ελλάδι, προσενεγκόντων εξαιρετικάς υπηρεσίας εις την Ελλάδα.
Δ`. α) Θυμάτων θεομηνίας ή συνταρακτικού ατυχήματος, συγκινήσαντος την κοινήν γνώμην.

2. Εις περίπτωσιν καθ ην τα κατά την προηγουμένην παράγραφον πρόσωπα απεβίωσαν εις την αλλοδαπήν και κηδεύονται εν Ελλάδι, ή αντιστρόφως καταβάλλονται και τα έξοδα κατασκεύης ειδικού φερέτρου, ταριχεύσεως και μεταφοράς.

3. Δια κοινής αποφάσεως των Υπουργών Προεδρίας Κυβερνήσεως, Οικονομικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών, εκδιδομένης εφάπαξ καθ έκαστον οικονομικόν έτος και δημοσιευομένής νομίμως, καθορίζεται το ανώτατον όριον των εξόδων κηδείας εκάστης των εν παραγρ. 1 κατηγοριών, ως και τα έξοδα της παραγρ. 2 του παρόντος.

4. Τα κατά τα ανωτέρω καθοριζόμενα έξοδα, βαρύνουν τον προϋπολογισμόν του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών και καταβάλλονται εις τους δικαιούχους δια τακτικού χρηματικού εντάλματος επί τη προσκομίσει δικαιολογητικών, οριζομένων διαποφάσεως του επί των Κοινωνικών Υπηρεσιών Υπουργού, δημοσιευομένης εις την Εφημερίδα της Κυβερνύσεως.

Άρθρον 2
Τα έξοδα κηδείας των αποβιωσάντων πρώην Βουλευτών, διαρκούσης της ισχύος του Α.Ν. 37/1967 “περί κυρώσεως της υπ αριθ. 568/1952 πράξεως του Υπουργικού Συμβουλίου, καθορισμού κατηγοριών προσώπων δυναμένων να κηδευθώσι δημοσία δαπάνη”, αναγνωρίζονται και καταβάλλονται κατά τας διατάξεις του παρόντος, κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων.

Άρθρον 3
Αι διατάξεις του Α.Ν. 37/1967 καταργούνται.

Άρθρον 4
Η ισχύς του παρόντος άρχεται από της δημοσιεύσεώς του, δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως.

Ο παρών νόμος ψηφισθείς υπό της Βουλής και παρ΄ Ημών σήμερον κυρωθείς, δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.

Εν Αθήναις τη 6 Αυγούστου 1976

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΤΣΑΤΣΟΣ

Η απόφαση περί τέλεσης της κηδείας του με δημόσια δαπάνη δημοσιεύτηκε και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στο ΦΕΚ 698 Β’ στις 24 Μαϊου 2005, όπου πουθενά δεν αναφέρεται απόφαση ταφής του με τιμές αρχηγού κράτους.

Συμπέρασμα

Σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζονται τα υπό εξέταση δημοσιεύματα, ο Χαρίλαος Φλωράκης κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη, δεδομένου πως υπήρξε εκλεγμένος βουλευτής και αρχηγός κόμματος, αλλά όχι με τιμές αρχηγού κράτους.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.