Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψηφιακά επεξεργασμένο το προσκλητήριο του βουλευτή Μπούρα σχετικά με συγκέντρωση για την ονομαστική του εορτήΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ψηφιακά επεξεργασμένο το προσκλητήριο του βουλευτή Μπούρα σχετικά με συγκέντρωση για την ονομαστική του εορτή

19 Ιαν
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Ο πολιτικός Θανάσης Μπούρας απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα για εκδήλωση προς τιμήν της γιορτής του, αλλά αντί να κεράσει, ανακοίνωσε πως θα προσφερθεί στους καλεσμένους γοουρουνοπούλα έναντι του ποσού των 11 ευρώ ανά άτομο.

Συμπέρασμα:

Το προσκλητήριο έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία και παρότι αποτελεί σάτιρα, παρουσιάζεται ως πραγματικό από ενημερωτικές ιστοσελίδες.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενημερωτικές ιστοσελίδες διαμοιράζεται ο ισχυρισμός ότι σε ανοιχτή πρόσκληση που απέστειλε ο βουλετής της ΝΔ Θανάσης Μπούρας, για εκδήλωση προς τιμήν της εορτής του, θα προσφέρεται φαγητό έναντι αντιτίμου. Ωστόσο, ο υπό εξέταση ισχυρισμός είναι αναληθής. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα: aftodioikisi.gr, europost.gr, karditsastakra.com

Τι ισχύει

Αρχικά, πρέπει να σημειωθεί πως ο βουλευτής πράγματι απέστειλε ανοιχτή πρόσκληση για εκδήλωση που έλαβε χώρα στις 18 Ιανουαρίου σε ξενοδοχείο των Αθηνών, επ’ ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής.

Το αυθεντικό καρέ εντοπίσαμε σε δημοσίευμα ιστοσελίδας.

Κατόπιν σχετικής επικοινωνίας με το πολιτικό γραφείο του βουλευτή ενημερωθήκαμε πως:

Ο κ. Μπούρας οργανώνει αντίστοιχες συνάξεις την ημέρα της ονομαστικής εορτής του κάθε χρόνο, δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο.

Σχετικές αναρτήσεις εντοπίσαμε στον προσωπικό λογαριασμό του βουλευτή για τα έτη 2017, 2019, 2020, 2021, 2022.

Ακόμη σύμφωνα με την εκπρόσωπο επικοινωνίας:

Το αυθεντικό προσκλητήριο κοινοποιήθηκε μέσω Facebook και Viber, ωστόσο έμεινε δημοσιευμένο στον προσωπικό λογιαριασμό του βουλευτή για δύο εικοσιτετράωρα και ύστερα κατέβηκε. Προφανώς κάποιοι το πήραν και το επεξεργάστηκαν προσθέτοντας τη φράση για τη γουρουνοπούλα. Αυτό είναι εντελώς ψευδές.

Συμπέρασμα

Δεν είναι αληθής ο ισχυρισμός ότι τι σε προσκλητήριο για εκδήλωση του βουλευτή Θανάση Μπούρα για την ονομαστική του εορτή αναγραφόταν ότι θα προσφερθεί «γουρουνοπούλα έναντι του ποσού των 11 ευρώ ανά άτομο». Μια επεξεργασμένη εικόνα του αυθεντικού προσκλητηρίου διαμοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο πλαίσιο σάτιρας. Παρ’ όλα αυτά, χρήστες και ενημερωτικές ιστοσελίδες παρουσιάζουν το κάλεσμα ως αυθεντικό και την «είδηση» ως πραγματική.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).