Ποιοι είμαστε
Αρχική Ανακύκλωση θεωρίας συνωμοσίας με ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης που σκότωσαν 29 επιστήμονεςΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Ανακύκλωση θεωρίας συνωμοσίας με ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης που σκότωσαν 29 επιστήμονες

25 Ιαν
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Τέσσερα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης που σχεδιάστηκαν για στρατιωτικές επιχειρήσεις σκότωσαν 29 επιστήμονες σε εργαστήριο ρομποτικής στην Ιαπωνία.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός προέρχεται από γνωστή προσωπικότητα που αναπαράγει συστηματικά ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας, ενώ βασίζεται σε πληροφορίες τρίτου προσώπου που δεν υποστηρίζονται από κανένα πραγματικό στοιχείο. Τέλος, από την έρευνα μέσω μηχανών αναζήτησης δεν προέκυψε κάποιο εύρημα που να επιβεβαιώνει τον υπό εξέταση ισχυρισμό.

Μεγάλη αναπαραγωγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζει ο ισχυρισμός ότι σε εργαστήριο ρομποτικής στην Ιαπωνία, τέσσερα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, που σχεδιάστηκαν για στρατιωτικές επιχειρήσεις σκότωσαν 29 επιστήμονες. Η έρευνα όμως έδειξε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία προς επίρρωση του ανωτέρω ισχυρισμού.

Παραδείγματα σχετικών αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2018 διαμοιράζεται ο ισχυρισμός ότι σε εργαστήριο ρομποτικής στην Ιαπωνία, τέσσερα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, που σχεδιάστηκαν για στρατιωτικές επιχειρήσεις σκότωσαν 29 επιστήμονες. Ωστόσο, ο ανωτέρω ισχυρισμός ανακυκλώθηκε τον Νοέμβριο του 2022 συνοδευόμενος από βίντεο ομιλίας της Linda Moulton Howe, μιας γνωστής συνωμοσιολόγου και “ερευνήτριας UFO”, που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2018 στο Λος Άντζελες κατά τη διάρκεια του Conscious Life Expo. Το συνέδριο αυτό πραγματοποιείται κάθε Φεβρουάριο και ασχολείται με την “πνευματικότητα και το μεταφυσικό”. Στην επίσημη σελίδα του συνεδρίου, στο τμήμα των πληροφοριών, βρίσκεται γραμμένη με ψιλά γράμματα η φράση: “Η Conscious Life Expo δεν εγγυάται την ακρίβεια των παρεχόμενων πληροφοριών”.

Στην υπό εξέταση ομιλία, την οποία δεν καταφέραμε να βρούμε ολόκληρη, καθώς φαίνεται να μην είναι διαθέσιμη στο YouTube και στην ιστοσελίδα της Conscious Life Expo, η Linda Moulton Howe αναφέρει πως σε μια κορυφαία εταιρεία ρομποτικής στην Ιαπωνία, τέσσερα στρατιωτικού τύπου ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης πυροβόλησαν και σκότωσαν 29 επιστήμονες.

Το βίντεο που διαμοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Σε μια κορυφαία εταιρεία ρομποτικής στην Ιαπωνία αυτή την εβδομάδα, τέσσερα ρομπότ που αναπτύσσονταν για στρατιωτικές εφαρμογές σκότωσαν 29 ανθρώπους στο εργαστήριο. Και το κατάφεραν πυροβολώντας μεταλλικές σφαίρες, όπως είπε. Δεν ήξερα ότι υπήρχε άλλο είδος. Το πιο τρομακτικό είναι ότι οι εργαζόμενοι στο εργαστήριο απενεργοποίησαν δύο από τα ρομπότ, διέλυσαν το τρίτο, αλλά το τέταρτο ρομπότ άρχισε να αποκαθίσταται και με κάποιο τρόπο συνδέθηκε με έναν δορυφόρο σε τροχιά για να κατεβάσει πληροφορίες σχετικά με το πώς να ξαναχτιστεί ακόμα πιο δυνατά από πριν. Η επόμενη πρόταση είναι ένα απόσπασμα που έγραψα. Το κάνω αυτό εδώ και χρόνια. ‘Είναι σοβαρό θέμα Linda, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να ακούσεις γι’ αυτό.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η εν λόγω συνωμοσιολόγος μιλάει για το υπό εξέταση περιστατικό. Σε ένα βίντεο που ανέβηκε στο YouTube στις 19 Δεκεμβρίου του 2018, η Linda υποστηρίζει ότι όλα συνέβησαν τον Αύγουστο του 2017, όταν έλαβε την παραπάνω πληροφορία από έναν πρώην πεζοναύτη ο οποίος εργαζόταν για τις μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής. Η ίδια δήλωσε πως επικοινωνούσε μαζί του μέσω μηνυμάτων και σύντομων κλήσεων, καθώς το τηλέφωνό του παρακολουθούνταν. Αξίζει να αναφερθεί πως ο πρώην πεζοναύτης, ο οποίος παρουσιάζεται ως πηγή δεν ήταν μάρτυρας στο υπό εξέταση περιστατικό, αλλά το έμαθε μέσω της δουλειάς του.

Στα βίντεο που κυκλοφορούν, η Linda δεν αναφέρει ούτε το όνομα του εργαστηρίου στο οποίο το περιστατικό υποτίθεται πως έλαβε χώρα, ούτε τα ονόματα αυτών που υποτίθεται ότι πέθαναν, ούτε καμία αναγνωριστική πληροφορία σχετικά με το υποτιθέμενο συμβάν. Τέλος, η έρευνα με λέξεις-κλειδιά σε μηχανές αναζήτησης δεν ανέδειξε κάποιο αποτέλεσμα που να υποστηρίζει τον ισχυρισμό.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός προέρχεται από γνωστή προσωπικότητα που αναπαράγει συστηματικά ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας, ενώ βασίζεται σε πληροφορίες τρίτου προσώπου που δεν υποστηρίζονται από κανένα πραγματικό στοιχείο. Τέλος, από την έρευνα μέσω μηχανών αναζήτησης δεν προέκυψε κάποιο εύρημα που να επιβεβαιώνει τον υπό εξέταση ισχυρισμό.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.