Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, τα άτομα που πίεσαν με ερωτήσεις τον Άλμπερτ Μπουρλά στο Νταβός δεν είναι δημοσιογράφοιΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Όχι, τα άτομα που πίεσαν με ερωτήσεις τον Άλμπερτ Μπουρλά στο Νταβός δεν είναι δημοσιογράφοι

26 Ιαν
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Δύο δημοσιογράφοι πίεσαν τον Άλμπερτ Μπουρλά, με ερωτήσεις για τα εμβόλια κατά της COVID-19, στο συνέδριο του WEF στο Νταβός και εκείνος απέφυγε/δεν μπόρεσε να απαντήσει.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο που συνοδεύει τους ισχυρισμούς και διαμοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσιάζεται εκτός θεματικού πλαισίου. Δεν «κυνήγησαν» δημοσιογράφοι το διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, αλλά δύο γνωστοί ακροδεξιοί πολιτικοί ακτιβιστές, με σκοπό να διασπείρουν θεωρίες συνωμοσίες για τα εμβόλια της COVID-19.

Αρκετή διάδοση έχει γνωρίσει τις τελευταίες μέρες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες, ο ισχυρισμός ότι ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά «κυνηγήθηκε» από δημοσιογράφους, τη στιγμή που κατευθυνόταν στο συνέδριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις τους για τα εμβόλια. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός συνιστά παραπληροφόρηση. Ας δούμε τι συνέβη.

Παραδείγματα: newsbreak.gr, focusfm.gr, el.gr, katohika.gr, sportime.gr, kourdistoportocali.com, europost.gr, lumi-news.gr, primenews.press, politic.gr, voicenews.gr, kinima-ypervasi.gr, ellas21.com, choratouaxoritou.gr, news.makedonias.gr, sfairika.gr, trelokouneli.gr, koukfamily.blogspot.com, bankingnews.gr, voliotaki.gr, taxidromos.gr, attikanea.info, greeknewsondemand.com, kosmodromio.gr, eidisis.gr, kythera.news, tasthyras.wordpress.com, press-gr.com, tzafnews.gr, newspull.gr, karditsastakra.com, panictimes.gr, anixneuseis.gr, thefaq.gr, efenpress.gr, gegonotstomikroskpio.com, nikosantoniadis.tv

Παραδείγματα σχετικών αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που δείχνει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, να ακολουθείται από δύο, όπως λένε οι ισχυρισμοί, δημοσιογράφους. Το βίντεο δημοσιεύτηκε στις 19 Ιανουαρίου 2023 από το focusfm.gr και το el.gr, με ελληνικούς υποτίτλους. Αρχική πηγή του βίντεο, με διάρκεια 3 λεπτών και 9 δευτερολέπτων, είναι το rebelnews.com.

el.gr
Focusfm.gr

Οι δύο άνδρες θέτουν στον κ. Μπουρλά μερικές ερωτήσεις σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19, στις οποίες ο CEO της Pfizer απαντά απλώς «ευχαριστώ πολύ» και «καλημέρα». Οι ερωτήσεις που έκαναν οι δύο άνδρες, συγκεκριμένα ήταν:

  • κ. Bourla, μπορώ να σας ρωτήσω: πότε ξέρατε ότι τα εμβόλια δε σταματούσαν τη μετάδοση;
  • Πόσο καιρό το γνωρίζατε χωρίς να το ομολογείτε δημόσια;
  • Τώρα ξέρουμε ότι τα εμβόλια δε σταματούν τη μετάδοση, αλλά γιατί το κρατήσατε μυστικό;
  • Είπατε ότι ήταν 100% αποτελεσματικό, μετά 90%, μετά 80%, μετά 70%, αλλά τώρα ξέρουμε ότι τα εμβόλια δε σταματούν τη μετάδοση, γιατί το κρατήσατε αυτό μυστικό;
  • Είναι καιρός να ζητήσετε συγγνώμη από τον κόσμο κύριε και να επιστρέψετε τα χρήματα στις χώρες που έβαλαν όλα τα χρήματά τους στο εμβόλιο σας που δε λειτουργεί, που είναι αναποτελεσματικό;
  • Δεν ντρέπεστε για αυτό που κάνατε τα τελευταία δύο χρόνια;
  • Οφείλετε μία συγγνώμη στο κοινό κύριε είστε περήφανος γι’ αυτό;
  • Τι σκέφτεστε όταν είστε στο γιοτ σας κύριε; Τι σκέφτεστε όταν πετάτε με το ιδιωτικό σας τζετ; Ανησυχείτε για την ευθύνη του προϊόντος; Ανησυχείτε για τη μυοκαρδίτιδα; Τι έχετε να πείτε για τους ξαφνικούς θανάτους;
  • Τι έχετε να πείτε για νεαρούς άντρες που πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή κάθε μέρα;
  • Πιστεύετε ότι πρέπει να κατηγορηθείτε ποινικά;
  • Πόσα χρήματα έχετε κερδίσει προσωπικά από το εμβόλιο;

Μερικοί από τους τίτλους που πλαισίωσαν το βίντεο στα εξεταζόμενα ελληνικά δημοσιεύματα ήταν ««ΣΤΡΙΜΩΞΑΝ» ΑΓΡΙΑ τον Μπουρλά στο Νταβός! Δεν μπορούσε/ήθελε να απαντήσει – ΒΙΝΤΕΟ «ΦΩΤΙΑ»» (EL), «ΒΙΝΤΕΟ// Νταβός: Δημοσιογράφοι «ΣΤΡΙΜΩΞΑΝ» άγρια για τα εμβόλια τον Άλμπερτ Μπουρλά» (focus fm), «Ολόκληρο το επεισόδιο του Μπουρλά της Pfizer με τους δημοσιογράφους στο Νταβός» (Newsbreak).

Ωστόσο, το περιεχόμενο του βίντεο παρουσιάζεται χωρίς το απαραίτητο πλαίσιο, καθιστώντας παραπλανητικές τις παραπάνω αναπαραγωγές.

Αρχικά, τα πλάνα προέρχονται από το Νταβός, στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ο Άλμπερτ Μπουρλά ήταν εκεί για να συμμετάσχει στην εκδήλωση «100 Days to Outrace the Next Pandemic» (100 ημέρες για να ξεπεράσουμε την επόμενη πανδημία), που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2023.

Οι άνθρωποι που «στρίμωξαν» με τις ερωτήσεις τους τον Μπουρλά πριν την εκδήλωση, δεν είναι «δημοσιογράφοι», όπως διαβάζουμε στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα και στις αναρτήσεις των χρηστών στο διαδίκτυο, αλλά ο ακροδεξιός πολιτικός ακτιβιστής Ezra Levant και ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας Rebel News και ο youtuber και ανταποκριτής της ίδιας ιστοσελίδας, Avi Yemini.

Το Rebel News είναι ένας καναδικός ακροδεξιός ιστότοπος και σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που λειτουργεί από την Rebel News Network Ltd. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστοσελίδα χαρακτηρίζεται από τη Media Bias/Fact-Check (ανεξάρτητος ιστότοπος που αξιολογεί την αξιοπιστία των μέσων ενημέρωσης) ως «μια αμφισβητήσιμη πηγή πληροφοριών που βασίζεται στην προώθηση προπαγάνδας και θεωριών συνωμοσίας». Ο ιστότοπος έχει επίσης, πολλές φορές κατηγορηθεί για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και για παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια κατά της COVID-19.

Το βίντεο από το κανάλι της ακροδεξιάς ιστοσελίδας, δημοσιεύτηκε με σκοπό να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων και να διασπείρει θεωρίες συνωμοσίας. Όπως αναφέρει το Rebel News στο άρθρο του, στο οποίο επισυνάπτεται το εξεταζόμενο βίντεο:

Ξέρετε, υπάρχουν εκατοντάδες «διαπιστευμένοι» δημοσιογράφοι εδώ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ — τα μεγαλύτερα ονόματα των ειδήσεων, από το CNN μέχρι τους New York Times. Αλλά πρέπει να καταλάβετε: είναι όλοι εδώ ως μέλη του WEF, όχι για να καλέσουν το WEF να λογοδοτήσει. Είναι στην ομάδα της Pfizer. Δε θα έκαναν ποτέ στην Pfizer μια δύσκολη ερώτηση.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω προκύπτει ότι το βίντεο που διαμοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζεται εκτός θεματικού πλαισίου. Στο βίντεο δεν βλέπουυμε δυο δημοσιογράφους να κάνουν διαδοχικές ερωτήσεις στον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, αλλά δύο ακροδεξιούς πολιτικούς ακτιβιστές.

Απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα, εργαστήρια και διαγωνισμούς για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο.