Ποιοι είμαστε
Αρχική Το έγγραφο αυτό δεν είναι έκθεση της CIA και δεν αποδεικνύει ότι ο Χίτλερ διέφυγε στην Αργεντινή μετά τον Β΄ Παγκόσμιο ΠόλεμοΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το έγγραφο αυτό δεν είναι έκθεση της CIA και δεν αποδεικνύει ότι ο Χίτλερ διέφυγε στην Αργεντινή μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

27 Ιαν
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Έκθεση της CIA από τον Ιούλιο του 1945 δείχνει ότι ο Αδόλφος Χίτλερ στην πραγματικότητα είχε διαφύγει στην Αργεντινή.

Συμπέρασμα:

Είναι ένα έγγραφο - αναφορά που συντάχθηκε το 1945, πριν την ίδρυση της CIA, και ανήκει στο αρχείο του FBI, που ερευνούσε τη φημολογία για διαφυγή του Χίτλερ. Αυτή η φημολογία δεν έχει ποτέ υποστηριχθεί από την ιστορική έρευνα. Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο Χίτλερ πράγματι απεβίωσε στο Βερολίνο το 1945.

Ένα έγγραφο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως «έκθεση της CIA», λέγεται ότι αποδεικνύει πως ο Αδόλφος Χίτλερ διέφυγε στην Αργεντινή μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό, όμως, δεν ισχύει.

Παραδείγματα αναρτήσεων στο Facebook:

Στιγμιότυπα οθόνης που ελήφθησαν στις 26/01/2023 μέσω Facebook

Τι ισχύει

Το έγγραφο που επισυνάπτεται στις αναρτήσεις έχει δοθεί στη δημοσιότητα το 2015 από τον ερευνητή Dr. Greg Bradsher, Αρχειονόμο στα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ στο College Park. Αναρτήθηκε στο πλαίσιο εξιστόρησης των ερευνών αμερικανικών δημοσίων υπηρεσιών σχετικά με το θάνατο (αυτοκτονία) του Αδόλφου Χίτλερ το 1945 στο καταφύγιό του στο Βερολίνο και την φημολογούμενη πιθανότητα να είχε διαφύγει. Το -αποχαρακτηρισμένο- έγγραφο της 14ης Ιουλίου 1945, που ανήκει στο αρχείο του FBI, παρουσιάστηκε σε εκείνο το άρθρo με λεζάντα «Αναφορά για τον Χίτλερ στην Αργεντινή, Αύγουστος 1945. Αρχείο Υποθέσεων FBI αρ. 65-53615». Διάφορα σχετικά με την έρευνα για τον Χίτλερ αρχεία έχουν δημοσιευθεί από τα αμερικανικά Εθνικά Αρχεία.

Το επίμαχο έγγραφο, όπως αναρτήθηκε στο text-message.blogs.archives.gov

Το έγγραφο αυτό προφανώς δεν αποτελεί «έκθεση της CIA» απλούστατα διότι δεν είναι δυνατόν να εκδόθηκε από αυτήν την αρχή. Η Central Intelligence Agency (CIA) συστήθηκε το 1947, αρκετό καιρό μετά τη σύνταξη του εγγράφου που εξετάζουμε (Ιούλιος 1945).

Το ίδιο το έγγραφο δεν αποδεικνύει ότι ο Χίτλερ, παρά τη λεγόμενη αυτοκτονία του, βρισκόταν στη ζωή και είχε φυγαδευθεί στην Αργεντινή. Ακριβέστερα, το έγγραφο, στο πλαίσιο έρευνας για το αν υπήρχε κάποια βάση στις φημολογίες ότι ο Αδόλφος είχε διαφύγει, παραθέτει, χωρίς να υιοθετεί, δύο μη επιβεβαιωμένες μαρτυρίες σχετικά με διαφυγή του Χίτλερ και άλλων αξιωματούχων της Ναζιστικής Γερμανίας στην Αργεντινή.

Στο έγγραφο διαβάζουμε τα εξής (επισήμανση δική μας):

Διάφορες φήμες αυτό το διάστημα στο Μπουένος Άιρες σχετικά με αποβιβάσεις από το Γερμανικό [υποβρύχιο] U530 προτού παραδοθεί. Μία αναφορά από πηγή αγνώστου αξιοπιστίας (…) . Μία άλλη αναφορά που ελήφθη από πηγή αγνώστου αξιοπιστίας [σύμφωνα με την οποία/ότι] ο Χίτλερ αποβιβάστηκε στην Αργεντινή περίπου στις 20 Ιουνίου, ότι το πρόσωπό του ήταν παραμορφωμένο, και ότι ο Ταγματάρχης του Στρατού της Αργεντινής Λεόν Μπένγκο Γιάμας θα συνοδεύσει τον Χίτλερ σε μυστική τοποθεσία – καταφύγιο στην περιοχή Τσάκο. Όλες οι φήμες ερευνώνται.

Οι ανωτέρω φήμες, βάσει του εγγράφου, μεταφέρονται με επιφύλαξη για την αξιοπιστία των πηγών, και δεν υιοθετήθηκαν ως πραγματικές από το FBI. Δεν συνοδεύονταν ούτε και από κάποιο άλλο υποστηρικτικό αποδεικτικό υλικό. Η αμερικανική υπηρεσία έλαβε υπόψη την κυκλοφορία των φημών και εξέταζε εκείνο το διάστημα διάφορα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και αποκομμάτων από εφημερίδες. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι η συνωμοσιολογία περί μυστικής διαφυγής του Αδόλφου Χίτλερ στην Αργεντινή έχει κάποια πραγματική βάση, ούτε ότι οι αμερικανικές αρχές είχαν διαπιστώσει κάτι τέτοιο.

Όπως έχουμε εξηγήσει και στο παρελθόν, δεν έχει επιβεβαιωθεί καμιά εκδοχή περί δραπέτευσης του Χίτλερ στο εξωτερικό. Πληθώρα στοιχείων υποστηρίζει το ότι ο «Φύρερ» αυτοκτόνησε στο υπόγειο καταφύγιό του στο Βερολίνο, στις 30 Απριλίου 1945.

Γάλλοι μελετητές το 2018 απέδειξαν, κατόπιν εξέτασης υπολειμμάτων από τη γνάθο του Χίτλερ, ότι πράγματι απεβίωσε στο Βερολίνο. Δείτε τη δημοσιευμένη μελέτη τους εδώ.

Συμπέρασμα

Το έγγραφο που κυκλοφόρησε στις αρχές του 2023 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι κάποια «έκθεση της CIA». Είναι ένα έγγραφο – αναφορά που συντάχθηκε το 1945, πριν την ίδρυση της CIA, και ανήκει στο αρχείο του FBI, που ερευνούσε τη φημολογία για διαφυγή του Χίτλερ.

Η φημολογία αυτή ουδέποτε έχει υποστηριχθεί βάσιμα, και όλα τα διαθέσιμα ιστορικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι ο Χίτλερ πράγματι απεβίωσε στο Βερολίνο το 1945.