Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτό το βιβλίο ΔΕΝ θα διδάσκεται σε παιδιά Δημοτικού στην ΚύπροΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, αυτό το βιβλίο ΔΕΝ θα διδάσκεται σε παιδιά Δημοτικού στην Κύπρο

16 Φεβ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Το βιβλίο «Ο Περ, η Ίντα και το Μικρούτσικο» θα διδάσκεται από του χρόνου σε μαθητές Δημοτικού στην Κύπρο

Συμπέρασμα:

Αρμόδια πηγή στο γραφείο τύπου του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου αλλά και Επιθεωρήτρια του μαθήματος Αγωγής Υγείας Δημοτικής Εκπαίδευσης διέψευσαν τους ισχυρισμούς για την χρήση του βιβλίου στα σχολεία της χώρας. Το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα της δημοτικής εκπαίδευσης στην Κύπρο, στις Α', Β', Γ' και Στ' τάξεις του Δημοτικού, και αποτελείται από συγκεκριμένη διδακτική ύλη, με στόχο την ενημέρωση και προστασία των παιδιών, η οποία δεν περιλαμβάνει το εν λόγω βιβλίο, ούτε κάποιο βιβλίο με γραφική απεικόνιση σεξουαλικής πράξης. Το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης αναμένεται να ενταχθεί ως υποχρεωτικό σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης από τον Σεπτέμβριο του 2023 και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα αφορά κυρίως θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, όπως τις μορφές αντισύλληψης, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και την υπογονιμότητα. Επιπροσθέτως, η διδακτική ύλη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα βασίζεται στην ήδη υπάρχουσα αλλά δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023.

Σημαντική διάδοση γνωρίζουν από τα μέσα Φεβρουαρίου 2023 δημοσιεύματα και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παρουσιάζουν τμήμα ενός βιβλίου σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης για παιδιά, με τον ισχυρισμό πως το εν λόγω βιβλίο θα διδάσκεται στους μαθητές δημοτικού της Κύπρου από το νέο εκπαιδευτικό έτος. Ωστόσο ο συγκεκριμένος ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα: katohika.gr, oparlapipas.gr, sfairika.gr

Παραδείγματα αναρτήσεων στο Faceboook:

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Αυτό είναι βιβλίο 1ης δημοτικού που διδάσκεται στη Κύπρο από του χρόνου το πιο πιθανό κ κοντά μας, ωραίο ε

Τα δημοσιεύματα συνοδεύονται από την παρακάτω εικόνα:

Τι ισχύει

Το εν λόγω βιβλίο αποτελεί ελληνική μετάφραση του σουηδικού παιδικού βιβλίου “Per, Ida och Minimum” της συγγραφέως Johanna Stenius, το οποίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα με τίτλο «Ο Περ, η Ίντα και το Μικρούτσικο». Το εν λόγω βιβλίο, αποσπάσματα του οποίου μπορείτε να δείτε εδώ, πραγματεύεται την ιστορία δύο αδελφών, του Περ και της Ίντα, που πρόκειται να αποκτήσουν αδερφάκι. Μέσω ερωτήσεων και συζητήσεων με τους γονείς τους, το βιβλίο πληροφορεί τα παιδιά όχι μόνο για τη σεξουαλικότητα αλλά και για προβλήματα, καταστάσεις και συναισθήματα που εκδηλώνονται σε μια οικογένεια. Η ίδια η σεξουαλική πράξη αναφέρεται μόνο σε τμήμα του βιβλίου, αυτό που παρουσιάζεται στα υπό εξέταση δημοσιεύματα, αλλά δεν αποτελεί την κύρια θεματολογία του. Όπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Τούτο το εικονογραφημένο βιβλίο περιγράφει σε μορφή συζήτησης την ιστορία του Περ και της Ίντα που θ’ αποκτήσουν αδελφάκι. Κάθε μορφής συμβίωση είναι κοπιαστική και όλες οι οικογένειες έχουν τις «μαύρες» μέρες τους όπου η κούραση ή ο θυμός μας κυριεύουν και τίποτε δεν πάει καλά. Το ίδιο συμβαίνει φυσικά και με την οικογένεια Λίνστρεμ. Περιγράφοντας διάφορες συναισθηματικές εκδηλώσεις π.χ. θυμό, χαρά, ζήλεια, αλληλεγγύη, ελπίζουμε ότι τόσο οι μεγάλοι όσο και οι μικροί θα καταλάβουν ότι όλων των ειδών τα συναισθήματα πρέπει να εκδηλώνονται. Ασχοληθήκαμε λίγο και με την πίεση που ασκεί η καταναλωτική κοινωνία στις οικογένειες με παιδιά. Θέλουμε να νιώσουν τα παιδιά ότι τ’ αντιμετωπίζουμε σοβαρά, ότι οι μεγάλοι τα ακούν προσεχτικά κι απαντούν στις ερωτήσεις τους, ότι σέβονται τα παιχνίδια τους. Αυτό όμως που αποσκοπούμε κυρίως με τούτο το βιβλίο είναι μικροί και μεγάλοι να νιώσουν ότι η σεξουαλικότητα είναι ένα φυσικό και θετικό κομμάτι από τη ζωή μας.

Ωστόσο, πρόκειται για εμπορικό βιβλίο και όχι για εκπαιδευτική ύλη με σκοπό την ένταξη της στο μάθημα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία της Κύπρου.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο δημοτικά σχολεία της Κύπρου

Όπως αναφέρει πρόσφατο ρεπορτάζ του alphanews.live, το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης έχει ενταχθεί στις τάξεις του δημοτικού της χώρας από το 2011. Στο πλαίσιο του μαθήματος, τα παιδιά διδάσκονται έννοιες όπως την ιδιωτικότητα του σώματος, την έννοια της οικογένειας, τους παράγοντες που επηρεάζουν την οικογενειακή ζωή, την έμμηνο ρύση και τις μορφές σωματικής ή σεξουαλικής βίας, τόσο εντός της οικογένειας όσο και ευρύτερα:

Πηγή εικόνας: alphanews.live

Σημαντικό ρόλο στη διδασκαλία παίζει η εκμάθηση κανόνων που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναγνωρίσουν οποιασδήποτε μορφής ανάρμοστη συμπεριφορά, όπως αγγίγματα και τυχόν έκθεση τους σε γυμνές φωτογραφίες, καθώς και πώς μπορούν να ζητήσουν βοήθεια.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με την Αγωγή Υγείας Δημοτικής Εκπαίδευσης Κύπρου, ο Οδηγός για Εκπαιδευτικούς για τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση («λέμε ΟΧΙ!» – Προδημοτική Εκπαίδευση και Α’ τάξη Δημοτικού) καθώς και ο Οδηγός Εκπαιδευτικού για την Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία («ταξίδι ζωής…» – Β’ , Γ’ και Στ’ τάξεις Δημοτικού) δεν περιλαμβάνουν το εν λόγω βιβλίο ενώ πουθενά στα έγγραφα δεν αναφέρεται διδακτική ύλη με γραφική απεικόνιση της σεξουαλικής πράξης.

Συγκεκριμένα, για την Α’ τάξη Δημοτικού, οι μαθητές διδάσκονται μέσω εκπαιδευτικών πολυμέσων σχεδιασμένα από το πρόγραμμα του Συμβουλίου της Ευρώπης «Ένα στα Πέντε», που αποσκοπεί στον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Αυτά περιλαμβάνουν ιστορίες και εκπαιδευτικά σποτ όπως το «η Κίκο και το Χέρι», που αναφέρεται στον «κανόνα του εσώρουχου», και το «Η Κίκο και το φωτοσκορπούλι», που αποσκοπεί στην προστασία των παιδιών στο ψηφιακό περιβάλλον.

Πηγή εικόνας: Οδηγός για Εκπαιδευτικούς για τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση – «λέμε ΟΧΙ!»
Η διεύρυνση του μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του alphanews.live αλλά και το euronews.com, από τον Σεπτέμβριο του 2023 το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής αναμένεται να ενταχθεί σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης ως υποχρεωτικό, από την προδημοτική μέχρι και την 3η Λυκείου. Όπως δήλωσε ο ο αρμόδιος Υπουργός, Πρόδρομος Προδρόμου, η διεξαγωγή εργαστηρίων και σεμιναρίων για το συγκεκριμένο μάθημα θα γίνεται με βάση το υλικό που ήδη υπάρχει, το οποίο όμως δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί καθώς έχει δοθεί χρόνος μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023 ώστε αυτό να αναπτυχθεί από τις διευθύνσεις του Υπουργείου σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Σχετικά με το νόμο που ψηφίστηκε, το ρεπορτάζ αναφέρει τα εξής:

Ο νόμος της Βουλής

Σκοπός του Νόμου είναι η θεσμοθέτηση του πλαισίου για την υποχρεωτική ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, μέσω του αναλυτικού προγράμματος σε όλες τις τάξεις και σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης. «Ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση» σημαίνει τη διαδικασία διδασκαλίας και μάθησης που βασίζεται σε αναλυτικό πρόγραμμα σχετικά με τις γνωστικές, συναισθηματικές, σωματικές και κοινωνικές, πτυχές της σεξουαλικότητας, και έχει ως στόχο να εφοδιάσει το παιδί ή ενήλικο πρόσωπο που φοιτά σε οποιαδήποτε τάξη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης με γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις και αξίες που θα το ενδυναμώσει ώστε να συνειδητοποιεί, την υγεία, την ευημερία και την αξιοπρέπειά του, να αναπτύσσει κοινωνικές και σεξουαλικές σχέσεις, να συνειδητοποιεί ότι οι επιλογές του επηρεάζουν τη δική του ευημερία και την ευημερία των άλλων, να κατανοεί τα δικαιώματά του και να διεκδικεί τη διασφάλισή τους, να κατανοεί και να χαίρεται τη σεξουαλικότητά του με υπευθυνότητα, ασφάλεια και συναίνεση στις διαπροσωπικές του σχέσεις και φιλίες, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για ενημερωμένες αποφάσεις του για τη δική του σεξουαλική υγεία και ευημερία και των άλλων.

Σύμφωνα με το alphanews.live μέχρι στιγμής η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της χώρας αφορά θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, όπως τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, τη φυσιολογία του αναπαραγωγικού συστήματος, τις μορφές αντισύλληψης, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, τις προγεννητικές και προληπτικές εξετάσεις, τον τοκετό και την υπογονιμότητα:

Πηγή εικόνας: alphanews.live

Τα Ellinika Hoaxes επικοινώνησαν με αρμόδια πηγή στο γραφείο τύπου του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, η οποία μας δήλωσε παντελή άγνοια για το θέμα και διέψευσε τον ισχυρισμό πως το βιβλίο «Ο Περ, η Ίντα και το Μικρούτσικο» διδάσκεται, ή πρόκειται να διδαχθεί, στα Δημοτικά σχολεία της χώρας.

Επιπροσθέτως, τα Ellinika Hoaxes απηύθυναν ερώτηση προς το αρμόδιο Υπουργείο, Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου. Σε απάντησή της μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, η Δρ. Σούλα Ιωάννου, ΕΔΕ Φυσικής Αγωγής και Σύνδεσμος ΕΔΕ Αγωγής Υγείας, μας δήλωσε τα εξής:

α) Το συγκεκριμένο βιβλίο, στο οποίο αναφέρεστε, δεν διδάσκεται και ούτε προβλέπεται να διδαχθεί σε παιδιά των δημοτικών σχολείων της Κύπρου.

β) Το εγκεκριμένο υλικό που διδάσκεται, στο πλαίσιο της εφαρμογής της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε παιδιά, είναι τα εγχειρίδια «Λέμε ΟΧΙ», «Ταξίδι Ζωής» και «Ανακαλύπτοντας τον ελέφαντα», τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα Αγωγής Υγείας Δημοτικής (https://agogyd.schools.ac.cy/index.php/el/).

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου στις 18 Ιανουαρίου 2023, σχετικά με τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων και τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση που έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, προέβη σε δηλώσεις στα ΜΜΕ αναφορικά με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για τη θεσμοθέτηση και συμπλήρωση, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία:

Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση την οποία κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) με την οποία συστηματοποιείται, θεσμοθετείται και συμπληρώνεται η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε όλα τα σχολεία.

Όπως είναι γνωστό ήδη στο Αναλυτικό Πρόγραμμα και στα σχολεία υπήρχε σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, λαμβάνοντας όμως υπόψη και την πρόσφατη ψήφιση Νόμου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων θελήσαμε να θεσμοθετήσουμε τη διδασκαλία που γίνεται για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και να τη γενικεύσουμε σε όλες τις βαθμίδες και σε όλες τις τάξεις.

Αυτό θα εξασφαλιστεί μέσα από τη λειτουργία των εργαστηρίων δεξιοτήτων στη Δημοτική Εκπαίδευση (Προδημοτική και Δημοτικά Σχολεία) και στο Γυμνάσιο, όπως και στην Α’ τάξη Λυκείου. Στις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και της Τεχνικής Εκπαίδευσης προτείνεται η διεξαγωγή σεμιναρίων για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Με την πρόταση αυτή που εγκρίθηκε, διασφαλίζεται ότι σε όλες τις τάξεις, σε όλες τις βαθμίδες, θα προβλέπεται χρόνος για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Συγκεκριμένα, μέσα από τη λειτουργία των εργαστηρίων δεξιοτήτων για τα οποία παρέχεται συγκεκριμένος χρόνος σε κάθε τάξη. Για παράδειγμα, στην Προδημοτική Εκπαίδευση 8-12 από τις συνολικά 24 περιόδους που διατίθενται στα εργαστήρια δεξιοτήτων προβλέπεται ότι θα είναι για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Στις πρώτες δυο τάξεις του Δημοτικού 6-10 περίοδοι από τις συνολικά 24 περιόδους των εργαστηρίων δεξιοτήτων κατανέμονται στην οικογενειακή αγωγή και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση κ.ο.κ.

Η διεξαγωγή του μαθήματος ή των σεμιναρίων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης θα γίνει στη βάση των Αναλυτικών Προγραμμάτων και του παιδαγωγικού εποπτικού υλικού, το οποίο υπάρχει και θα συμπληρωθεί μετά από συνεννοήσεις που θα γίνουν και με το Υπουργείο Υγείας, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Βεβαίως δίνεται ο χρόνος μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου να αναπτυχθεί και να είναι έτοιμο το υλικό από τις Διευθύνσεις του ΥΠΑΝ σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Στη συνέχεια, θα πρέπει να γίνει και η ανάλογη ενημέρωση και συμπληρωματική επιμόρφωση –γιατί θα πρέπει να σημειώσω ότι ήδη οι εκπαιδευτικοί είναι εξοικειωμένοι με το θέμα- ούτως ώστε με την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους 2023-24 να έχουμε τη γενικευμένη διδασκαλία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, όπως προβλέπει ο Νόμος.

[..]

Αναλυτικότερα τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, συμπεριλαμβάνουν τις βασικές δεξιότητες του 21ου αιώνα, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις που έχουμε και διεθνώς, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε αυτά θα αναπτύσσονται θεματικές όπως: η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η εκπαίδευση για την αειφόρο ανάπτυξη, οι ψηφιακές δεξιότητες, η οδική ασφάλεια και κυκλοφοριακή αγωγή, ο οικονομικός και χρηματοοικονομικός γραμματισμός κ.ο.κ.

Θα δοθούν αναλυτικά πληροφορίες για τη λειτουργία των εργαστηρίων δεξιοτήτων, στα πλαίσια των οποίων θα υπάρχει η δυνατότητα να καλλιεργηθούν και να αναπτυχθούν μια σειρά από αναγκαίες, απαραίτητες και επιθυμητές δεξιότητες μέσα από εναλλακτικές παιδαγωγικές μεθόδους όχι μόνο με τη συμβατική από καθέδρας διδασκαλία, αλλά με συμμετοχικές διαδικασίες με τη μάθηση μέσω έργου.

Ο αναλυτικός σχεδιασμός, ο οποίος έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο θα δοθεί ξεχωριστά στη δημοσιότητα.

Η ανακοίνωση περιλαμβάνει ακόμα τις Πρόνοιες σχετικά με τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων και τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση που έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως το βιβλίο «Ο Περ, η Ίντα και το Μικρούτσικο» διδάσκεται, ή πρόκειται να διδαχθεί, σε μαθητές Δημοτικού στην Κύπρο, στο πλαίσιο του μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, κρίνεται ψευδής. Αρμόδια πηγή στο γραφείο τύπου του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου αλλά και Επιθεωρήτρια του μαθήματος Αγωγής Υγείας Δημοτικής Εκπαίδευσης διέψευσαν τους ισχυρισμούς για την χρήση του βιβλίου στα σχολεία της χώρας. Το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα της δημοτικής εκπαίδευσης στην Κύπρο, στις Α’, Β’, Γ’ και Στ’ τάξεις του Δημοτικού, και αποτελείται από συγκεκριμένη διδακτική ύλη, με στόχο την ενημέρωση και προστασία των παιδιών, η οποία δεν περιλαμβάνει το εν λόγω βιβλίο, ούτε κάποιο βιβλίο με γραφική απεικόνιση σεξουαλικής πράξης.

Το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης αναμένεται να ενταχθεί ως υποχρεωτικό σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης από τον Σεπτέμβριο του 2023 και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα αφορά κυρίως θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, όπως τις μορφές αντισύλληψης, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και την υπογονιμότητα. Επιπροσθέτως, η διδακτική ύλη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα βασίζεται στην ήδη υπάρχουσα αλλά δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023.

2 Μαρτίου 2023 – Στο άρθρο προστέθηκε επίσημη απάντηση Επιθεωρήτριας του μαθήματος Αγωγής Υγείας Δημοτικής Εκπαίδευσης Κύπρου

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.