Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, προϊόν της Kinder ΔΕΝ περιέχει έντομαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, προϊόν της Kinder ΔΕΝ περιέχει έντομα

18 Φεβ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Προϊόν που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και παράγεται από την εταιρεία Kinder περιέχει έντομα. Χωρίς να το γνωρίζουμε ταΐζουμε τα παιδιά έντομα.

Συμπέρασμα:

Το εν λόγω προϊόν περιέχει γομαλάκα ως υλικό γλασαρίσματος (γνωστή και ως σελάκη). Πρόκειται για φυσική ρητίνη που παράγεται από τις εκκρίσεις του εντόμου Kerria lacca. Η σελάκη έχει πολλές χρήσεις (από το φινίρισμα επίπλων έως το γλασάρισμα γλυκών) και η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει τη χρήση του ως πρόσθετο σε τρόφιμα.

Σημαντική διάδοση έχει γνωρίσει τις τελευταίες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι προϊόν της εταιρείας Kinder, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, περιέχει έντομα. Ωστόσο, ο ισχυρισμός είναι ψευδής.

Ο ισχυρισμός αναπαράγεται κυρίως μέσω του παρακάτω βίντεο:

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού:

Τι ισχύει

Σύμφωνα με το βίντεο και τις εικόνες που αναπαράγονται, το εν λόγω προϊόν της Kinder (μάρκα της εταιρείας Ferrerro) εμπεριέχει γομαλάκα, κάτι που παρουσιάζεται ως ένα είδος εντόμου.

Συγκεκριμένα στο βίντεο βλέπουμε να παρουσιάζονται τα συστατικά ενός προϊόντος της Kinder και να τονίζεται ότι το προϊόν περιέχει “gommalacca”. Στο επόμενο πλάνο βλέπουμε την πραγματοποίηση μιας αναζήτησης στη Google με τον όρο “gommalacca” και το άνοιγμα ενός άρθρου με τίτλο (σε μετάφραση): “Γομαλάκα: Πώς παράγεται”. Στη συνέχεια εμφανίζονται στην οθόνη κάποια έντομα και το βίντεο κλείνει με τη φράση (σε μετάφραση): “Τρώμε από πάντα ΕΝΤΟΜΑ”.

Αρχικά, αναζητήσαμε το συγκεκριμένο προϊόν με σκοπό να δούμε εάν όντως εμπεριέχει το συστατικό που αναφέρεται στο βίντεο και τις εικόνες. Το εν λόγω προϊόν ονομάζεται “KINDER Schoco Bons” και στην ελληνική αγορά το συναντάμε και ως “Σοκολατένια Αυγουλάκια Γάλακτος Choco Bons”. Στη σελίδα του προϊόντος στην ελληνική ιστοσελίδα της Kinder εντοπίζουμε όλα τα συστατικά του, όπου πράγματι διαβάζουμε ότι για το γλασάρισμα του προϊόντος χρησιμοποιείται “αραβικό κόμμυ και γομαλάκα”. 

Όμως η γομαλάκα (γνωστή και ως σελάκη ή σελάκ) δεν είναι κάποιο έντομο ή κάποιο είδος εντόμου. Πρόκειται για ρητίνη που παράγεται από εκκρίσεις του θηλυκού εντόμου Kerria lacca. Το έντομο αυτό προσκολλάται πάνω σε συγκεκριμένα δέντρα, που συναντώνται κυρίως στην Ταϊλάνδη και την Ινδία, και απορροφώντας τους χυμούς του δέντρου εκκρίνει τη ρητίνη lac, που διαμορφώνει ως τούνελ κάτω από τα οποία προστατεύεται. Η σκληρή αυτή ρητίνη αφαιρείται αργότερα από τα κλαδιά του δέντρου και, μέσα από διαδικασίες καθαρισμού και επεξεργασίας, μετατρέπεται στη σελάκη που κυκλοφορεί στο εμπόριο και έχει πληθώρα εφαρμογών. Χρησιμοποιείται για το λουστράρισμα ξύλινων επιφανειών, σε διάφορα προϊόντα όπως σπρέι μαλλιών , για την κατασκευή αντικειμένων όπως κουμπιά και στο παρελθόν δίσκων γραμμοφώνου, αλλά και ως υλικό γλασαρίσματος στη ζαχαροπλαστική και ως υλικό επικάλυψης χαπιών.

Σύμφωνα με τον σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τα πρόσθετα τροφίμων που επιτρέπονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Κανονισμός 1129/2011 της Επιτροπής της 11ης Νοεμβρίου 2011 για την τροποποίηση του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού αριθ. 1333/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου με την κατάρτιση ενωσιακού καταλόγου για τα πρόσθετα τροφίμων), η σελάκη μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

  1. Για επιφανειακή επεξεργασία εσπεριδοειδών, πεπονιών, μήλων, αχλαδιών, ροδάκινων και ανανάδων και ως υλικό γλασαρίσματος σε ξηρούς καρπούς.
  2. Μόνο ως υλικό για γλασάρισμα σε προϊόντα κακάο και σοκολάτας. 
  3. Μόνο ως υλικό για γλασάρισμα σε άλλα είδη ζαχαροπλαστικής, μεταξύ των οποίων μικροπροϊόντα αρωματισμού της αναπνοής. 
  4. Μόνο ως υλικό για γλασάρισμα σε τσίχλες.
  5. Μόνο ως υλικό για γλασάρισμα σε υλικά διακόσμησης, επικάλυψης και γέμισης εξαιρουμένων των υλικών γέμισης με βάση τα φρούτα.
  6. Μόνο ως υλικό για γλασάρισμα σε μικρά εκλεκτά αρτοσκευάσματα με επικάλυψη σοκολάτας.
  7. Μόνο ως υλικό γλασαρίσματος σε κόκκους καφέ.
  8. Μόνο ως υλικό για γλασάρισμα σε σνακ με βάση την πατάτα, τα δημητριακά, το αλεύρι ή το άμυλο.
  9. Μόνο ως υλικό για γλασάρισμα σε επεξεργασμένους ξηρούς καρπούς 
  10. Σε συμπληρώματα διατροφής που παρέχονται σε στερεά μορφή, και συμπεριλαμβάνονται οι κάψουλες, τα δισκία και παρόμοιες μορφές, εξαιρουμένων των μασώμενων μορφών.
  11. Σε συμπληρώματα διατροφής που παρέχονται σε μορφή σιροπιού ή σε μασώμενη μορφή.

Στην ελληνική σελίδα της Kinder υπάρχει ειδική υποενότητα στην οποία αναλύονται όλα τα συστατικά που η εταιρεία χρησιμοποιεί για τα προϊόντα της.

Σχετικά με τα υλικά γλασαρίσματος διαβάζουμε:

“Το σελάκ και το αραβικό κόμμι είναι φυσικές, βρώσιμες ρητίνες που χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και στη βιομηχανία τροφίμων για τη διακόσμηση και την προστασία των τροφίμων και της εμφάνισής τους. Αλέθονται μετά τη συγκομιδή, κοσκινίζονται, καθαρίζονται και μετατρέπονται σε μορφή σκόνης.

Συστατικό και επιλογή από την Kinder

Χρησιμοποιούμε σελάκ και αραβικό κόμμι για να αποτρέψουμε την τήξη της επιφάνειας της σοκολάτας στα Kinder Schoko-Bons, ώστε να μην λιώνει τόσο εύκολα στο χέρι και να αποκτήσει λαμπερή, ελκυστική εμφάνιση.*

Είναι μια μικρή, αλλά πολύ σημαντική λεπτομέρεια, που φαίνεται να εκτιμούν οι καταναλωτές μας.” 


* Έμφαση δική μας

Συνεπώς, η γομαλάκα δεν είναι έντομο, αλλά προϊόν εντόμου που χρησιμοποιείται για το γλασάρισμα γλυκών και η χρήση του ως πρόσθετο σε τροφές επιτρέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, προϊόν της Kinder δεν περιέχει ως συστατικό κάποιο έντομο, όπως λανθασμένα κυκλοφόρησε τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο. Η γομαλάκα είναι ρητίνη που προέρχεται από τις εκκρίσεις του εντόμου Kerria lacca και έχει πληθώρα χρήσεων, μεταξύ των οποίων είναι το φινίρισμα επίπλων αλλά και το γλασάρισμα γλυκών.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοιτητής στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.