Ποιοι είμαστε
Αρχική Αντιπυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ παρουσιάζονται ως εργαλεία για την πρόκληση σεισμώνHOAXES ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Αντιπυραυλικά συστήματα των ΗΠΑ παρουσιάζονται ως εργαλεία για την πρόκληση σεισμών

22 Φεβ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός

Στην φωτογραφία απεικονίζεται το HAARP, το οποίο μέσω συχνοτήτων που εκπέμπει μπορεί να προκαλέσει διάφορα φυσικά φαινόμενα, όπως βροχή, τσουνάμι και σεισμούς.

Συμπέρασμα

Στη φωτογραφία απεικονίζεται κεραία που σε συνεργασία με δίκτυο δορυφόρων και άλλων, επίγειων μέσων, συμβάλλει στην πυραυλική άμυνα των ΗΠΑ. Η κεραία περικλείεται πλέον σε ραδιοθόλο, ο οποίος ήδη από τον Απρίλιο του 2005 έχει έχει τοποθετηθεί σε αυτοκινούμενη, ήμι-βυθιζόμενη πλατφόρμα. Ακόμη, σημειώνεται πως δεν υπάρχει κανένας επιστημονικά αναγνωρισμένος μηχανισμός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόκληση σεισμού από τη χρήση ραδιοκυμάτων.

Ακόμη μια θεωρία συνωμοσίας αναπτύσσεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους χρήστες να διαμοιράζονται τη φωτογραφία ενός ραντάρ, την οποία πλαισιώνουν ως να απεικονίζει τμήμα από τις εγκαταστάσεις του ερευνητικού Προγράμματος Βραχέων Κυμάτων Δραστικού Σέλαος, ή αλλιώς HAARP (High-frequency Active Auroral Research Program). Σύμφωνα με τη θεωρία, η εικονιζόμενη κεραία μπορεί μέσω συχνοτήτων να προκαλέσει διάφορα φυσικά φαινόμενα όπως σεισμούς, τυφώνες, πλημμύρες. Βέβαια, ο υπό εξέταση ισχυρισμός δεν ευσταθεί. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα:

Αληθεύει;

Η φυσική καταστροφή που έπληξε την Τουρκία και τη Β. Συρία στις 6 Φεβρουαρίου του 2023 αποτέλεσε εύφορο έδαφος για τον διαμοιρασμό διαφόρων θεωριών συνωμοσίας, οι οποίες αναπαράχθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακυκλώθηκε η θεωρία συνωμοσίας σύμφωνα με την οποία το Ερευνητικό Πρόγραμμα Βραχέων Κυμάτων Δραστικού Σέλαος, ή αλλιώς HAARP (High-frequency Active Auroral Research Program), χρησιμοποιήθηκε για την πρόκληση του σεισμού. Ωστόσο, όπως σημειώσαμε σε πρόσφατο άρθρο μας, δεν υπάρχει κανένας επιστημονικά αναγνωρισμένος μηχανισμός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόκληση σεισμού από τη χρήση ραδιοκυμάτων.

Ο εξεταζόμενος ισχυρισμός διαμοιράζεται στην πλατφόρμα του Facebook ήδη από τις 7 Φεβρουαρίου του 2023, από κοινού με τη φωτογραφία μιας κεραίας. Ωστόσο, ουδεμία σχέση έχει η εικονιζόμενη κατασκευή με το HAARP.

Στη φωτογραφία απεικονίζεται κεραία που περικλείεται σε ραδιοθόλο της πλωτής, αυτοκινούμενης πλατφόρμας “SBX-1” με αριθμό αναγνώρισης IMO 8765412. Η SBX-1 αναπτύχθηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας (Missile Defense Agency [MDA]) για την έγκαιρη αναγνώριση και εξουδετέρωση εχθρικών, βαλλιστικών πυραύλων μέσω ραντάρ και δορυφόρων. Η επίμαχη κεραία εκπέμπει στη ζώνη συχνοτήτων Χ σε φασική συστοιχία και είναι σε θέση να παρακολουθεί αντικείμενα σε απόσταση που φτάνει τα 4,700 χιλιόμετρα.

Πηγή: Boeing

Αρχειοθετημένα αντίγραφα φωτογραφιών από την εγκατάσταση του εικονιζόμενου ραντάρ στο Corpus Christi του Τέξας τον Απρίλιο του 2005 κυκλοφορούν σε δημοσίευμα ιστοσελίδας με στρατιωτική θεματολογία ήδη από το 2006. (Sea-based X-Band Radar (SBX) Sourcebook, σελίδα 118)

Time-Lapse βίντεο:
Πηγή: Missile Defense Agency μέσω YouTube.

Η πλατφόρμα εντοπίζεται στο ναυπηγείο του Corpus Christi σε δημόσια διαθέσιμες δορυφορικές λήψεις του αποθετηρίου του Google Earth Pro, από τον Οκτώβριο του 2005.


Συμπέρασμα

Δεν αληθεύει ότι στην εξεταζόμενη εικόνα απεικονίζεται «το HAARP», ενώ είναι ανυπόστατος ο ισχυρισμός ότι το εν λόγω ερευνητικό πρόγραμμα έχει δυνατότητες πρόκλησης διαφόρων φυσικών φαινομένων. Φωτογραφία κεραίας που χρησιμοποιείται για πυραυλική άμυνα από τις ΗΠΑ παρουσιάζεται μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Β. Συρία ως εργαλείο μέσω του οποίου ο άνθρωπος μπορεί να προκαλέσει φυσικά φαινόμενα.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).