Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο Πάπας Φραγκίσκος δεν δήλωσε ότι οι παιδόφιλοι έχουν ιδιαίτερη θέση στον παράδεισοFAKE NEWS

Όχι, ο Πάπας Φραγκίσκος δεν δήλωσε ότι οι παιδόφιλοι έχουν ιδιαίτερη θέση στον παράδεισο

27 Φεβ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός

Ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε ότι «οι παιδόφιλοι έχουν ιδιαίτερη θέση στον παράδεισο».

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Κατά την ομιλία του Πάπα το 2019 στην Αγία Έδρα, σχετικά με την προστασία των ανηλίκων, στην οποία αναφέρονται ιστοσελίδες και οι χρήστες στο Facebook, ο Πάπας δεν έκανε καμία τέτοια δήλωση, ενώ δεν συναντάμε αντίστοιχη αναφορά ούτε στην επίσημη σελίδα του Βατικανού. Μία συνωμοσιολογική ιστοσελίδα προσέθεσε φράσεις στην ομιλία, με αποτέλεσμα να παραποιηθούν οι δηλώσεις του Πάπα.

Τις τελευταίες μέρες αρκετή διάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες έχει γνωρίσει ο ισχυρισμός ότι ο Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε σε ομιλία του: «οι παιδόφιλοι έχουν ιδιαίτερη θέση στον παράδεισο». Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός αποτελεί μία θεωρία συνωμοσίας και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα σε ιστοσελίδες: lumi-news.gr, anazitiseis.gr, greeknewsondemand.com, attikanea.info, investigation94.wordpress.com, balsamopsyxhs.gr, revolution.gr.

Παραδείγματα στο Facebook:

Ακολουθούν μερικά αποσπάσματα του ισχυρισμού σε ιστοσελίδες:

Ο Πάπας Φραγκίσκος δηλώνει ότι «οι παιδόφιλοι έχουν ιδιαίτερη θέση στον παράδεισο».. Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει σκανδαλίσει τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης δηλώνοντας ότι η παιδεραστία είναι μια μυστηριώδης ασθένεια και δεν πρέπει να κρίνουμε αυτούς που υποφέρουν από αυτήν. Αντίθετα, σύμφωνα με τον Πάπα, πρέπει να δεχθούμε ότι ο Θεός αγαπά τους παιδεραστές, τους δημιούργησε για κάποιο λόγο και τους έχει κρατήσει μια ξεχωριστή θέση στον παράδεισο.
Σύμφωνα με τον Φραγκίσκο, πρέπει να αποδεχτούμε τους παιδόφιλους γιατί υπήρχαν σε όλη την ιστορία, σε όλους τους πολιτισμούς και τις κοινωνίες. «Η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων είναι, και ιστορικά ήταν, ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο σε όλους τους πολιτισμούς και τις κοινωνίες», είπε. «Μου θυμίζει η σκληρή θρησκευτική πρακτική, που κάποτε ήταν ευρέως διαδεδομένη σε ορισμένους πολιτισμούς, της θυσίας ανθρώπινων όντων –συχνά παιδιών– σε παγανιστικές τελετές». Και εδώ βέβαια αποκαλύπτει τι έκανε από πάντα το σινάφι του..
Οι δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου έχουν σκανδαλίσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης κληρικών, και είναι κατανοητό. Οι ακτιβιστές για τους επιζώντες της σεξουαλικής κακοποίησης κληρικών αντέδρασαν με μανία όταν ο Πάπας Φραγκίσκος αρνήθηκε να υποσχεθεί μια προσέγγιση «μηδενικής ανοχής» στους παιδόφιλους ιερείς και τους επισκόπους που συγκαλύπτουν τα εγκλήματά τους καθώς έκλεινε μια σύνοδο κορυφής στο Βατικανό.

Τι ισχύει

Αρχικά, θα πρέπει να αναφερθεί ότι, προτού κυκλοφορήσει στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις ιστοσελίδες, ο ισχυρισμός κυκλοφόρησε πρώτα στο εξωτερικό. Πηγή του ισχυρισμού φαίνεται να είναι η ιστοσελίδα NewsPunch. Πρόκειται για σελίδα που δημοσιεύει συχνά παραπλανητικές ειδήσεις και για αυτό έχει απασχολήσει πολλές φορές οργανισμούς ελέγχου γεγονότων.

Στιγμιότυπο από το άρθρο του Newspunch

Το άρθρο του Newspunch δημοσιεύτηκε στις 20 Φεβρουαρίου με τίτλο «ο Πάπας Φραγκίσκος δηλώνει ότι «οι παιδόφιλοι έχουν ιδιαίτερη θέση στον παράδεισο»». Σε σημείο του άρθρου, το Newspunch αναφέρει:

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει σκανδαλίσει τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης δηλώνοντας ότι η παιδεραστία είναι μια μυστηριώδης ασθένεια και δεν πρέπει να κρίνουμε αυτούς που υποφέρουν από αυτήν. Αντίθετα, σύμφωνα με τον πάπα, πρέπει να δεχθούμε ότι ο Θεός αγαπά τους παιδεραστές, τους δημιούργησε για κάποιο λόγο και τους έχει κρατήσει μια ξεχωριστή θέση στον παράδεισο.

Η ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου για την προστασία των ανηλίκων

Συγκεκριμένα, ο ισχυρισμός βασίζεται σε μία ομιλία του ποντίφικα στις 24 Φεβρουαρίου 2019, με θέμα «Η Προστασία των Ανηλίκων στην Εκκλησία», στο τέλος της ευχαριστιακής ακολουθίας.

Οι ελληνικές ιστοσελίδες και οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραθέτουν φράσεις του Πάπα σε εισαγωγικά, όμως πρόκειται για λέξεις τις οποίες έχει προσθέσει η συνωμοσιολογική ιστοσελίδα Newspunch και αλλοιώνει το νόημα της ομιλίας του Πάπα. Ακολουθεί απόσπασμα από το επίμαχο άρθρο, το οποίο αναπαράγουν και χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Σύμφωνα με τον Φραγκίσκο, πρέπει να αποδεχτούμε τους παιδόφιλους γιατί υπήρχαν σε όλη την ιστορία, σε όλους τους πολιτισμούς και τις κοινωνίες. «Η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων είναι, και ιστορικά ήταν, ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο σε όλους τους πολιτισμούς και τις κοινωνίες», είπε. «Μου θυμίζει η σκληρή θρησκευτική πρακτική, που κάποτε ήταν ευρέως διαδεδομένη σε ορισμένους πολιτισμούς, της θυσίας ανθρώπινων όντων –συχνά παιδιών– σε παγανιστικές τελετές».

Με έντονα γράμματα υπογραμμίζουμε τις φράσεις που ο Πάπας είπε πραγματικά στην ευχαριστήρια ακολουθία, η οποία είναι αναρτημένη στην επίσημη σελίδα του Βατικανού. Όπως είπε:

Η δουλειά μας μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε για άλλη μια φορά ότι η βαρύτητα της μάστιγας της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων είναι, και ιστορικά ήταν, ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο σε όλους τους πολιτισμούς και τις κοινωνίες. Μόνο σε σχετικά πρόσφατους καιρούς έχει γίνει αντικείμενο συστηματικής έρευνας, χάρη στις αλλαγές της κοινής γνώμης σχετικά με ένα πρόβλημα που παλαιότερα θεωρούνταν ταμπού. Όλοι γνώριζαν την παρουσία του, αλλά κανείς δεν μίλησε για αυτό. Θυμάμαι επίσης τη σκληρή θρησκευτική πρακτική, που κάποτε ήταν ευρέως διαδεδομένη σε ορισμένους πολιτισμούς, της θυσίας ανθρώπινων όντων -συχνά παιδιά- σε παγανιστικές τελετές.
Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων που καταρτίζονται από διάφορους εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς και υπηρεσίες (ΠΟΥ, UNICEF, INTERPOL, EUROPOL και άλλοι) δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματική έκταση του φαινομένου, το οποίο συχνά υποτιμάται, κυρίως επειδή πολλές περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων δεν καταγγέλλονται, ιδιαίτερα ο μεγάλος αριθμός που διαπράττεται εντός των οικογενειών.

Στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για την προστασία των ανηλίκων στην Αγία Έδρα, ο Πάπας χαρακτήρισε «τερατώδες» το φαινόμενο των παιδόφιλων ιερέων και σημείωσε ότι «ένας ιερέας που ευθύνεται για σεξουαλικές παρενοχλήσεις είναι όργανο του Σατανά».

Έτσι, γίνεται αντιληπτό ότι σε κανένα σημείο δεν αναφερόταν σε αποδοχή των παιδεραστών ή της κακοποίησης παιδιών. Τον ισχυρισμό έχει καταρρίψει ο οργανισμός ελέγχου γεγονότων Lead Stories.

Ανάλυση του αναπαραγόμενου tweet

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα του tweet στο άρθρο είναι ψηφιακά επεξεργασμένη. Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει πράγματι έναν επαληθευμένο λογαριασμό στο Twitter @Pontifex. Όμως, πραγματοποιώντας μια αναζήτηση στο λογαριασμό του στο Twitter, δεν βρήκαμε πουθενά αντίστοιχο tweet που να λέει: «οι παιδόφιλοι έχουν ιδιαίτερη θέση στον παράδεισο».

Αριστέρά: το εξεταζόμενο tweet. Δεξιά: tweet από τον επίσημο λογαριασμό του Πάπα Φραγκίσκου.

Συγκρίνοντας το στιγμιότυπο από το Newspunch και ένα tweet από τον επίσημο λογαριασμό του Πάπα, αποδεικνύεται ότι το εξεταζόμενο tweet είναι ψηφιακά επεξεργασμένο. Στοιχεία όπως η χρήση γραμματοσειράς bold, η δομή του κειμένου, τα διαστήματα ανάμεσα στο όνομα χρήστη και το κείμενο καθώς και η θέση του hashtag, καταδεικνύουν ότι το εν λόγω στιγμιότυπο έχει δημιουργηθεί ψηφιακά.

Ανακυκλώμενες συνωμοσιολογικές θεωρίες για τον Πάπα Φραγκίσκο

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο ισχυρισμός, που εμφανίζεται στα δημοσιεύματα και στις αναρτήσεις, ότι οι ακτιβιστές για τους επιζώντες της σεξουαλικής κακοποίησης κληρικών αντέδρασαν στα αποτελέσματα της συνόδου για την προστασία των ανηλίκων στο Βατικανό, είναι αληθής. Συγκεκριμένα, οι ακτιβιστές διαδήλωσαν στους δρόμους της Ρώμης, καθώς ο Πάπας απέτυχε να υποσχεθεί μια προσέγγιση «μηδενικής ανοχής» στους παιδόφιλους ιερείς και τους επισκόπους που συγκαλύπτουν τα εγκλήματά τους.

Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα και στις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συναντάμε επίσης τους ισχυρισμούς ότι ο Πάπας έχει δηλώσει παλαιότερα ότι «οι σχέσεις με τον Ιησού είναι επικίνδυνες και επιβλαβείς», ή «ο Ιησούς είναι ο Σατανάς», ή ότι υποστήριξε τη δημιουργία μιας «Μίας Παγκόσμιας Θρησκείας». Πρόκειται για ανακυκλωμένες θεωρίες συνωμοσίας, τις οποίες τόσο εμείς όσο και άλλοι οργανισμοί ελέγχου γεγονότων έχουμε καταρρίψει.

Συμπέρασμα

Από τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι ο Θεός αγαπά τους παιδεραστές και τους έχει κρατήσει μια ξεχωριστή θέση στον παράδεισο, είναι αναληθής. Σε κανένα αρχείο ή ομιλία, ο Πάπας δεν έκανε τέτοια δήλωση, όπως ισχυρίζονται ιστοσελίδες και χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κατά την ομιλία του Πάπα το 2019 στην Αγία Έδρα, σχετικά με την προστασία των ανηλίκων, ο Πάπας δεν έκανε καμία τέτοια δήλωση, ενώ δεν συναντάμε αντίστοιχη αναφορά στη διακήρυξη στην επίσημη σελίδα του Βατικανού. Τα επίμαχα δημοσιεύματα πρόσθεσαν φράσεις, ώστε να παραποιήσουν το νόημα της ομιλίας του ποντίφικα. Τέλος, το tweet στο οποίο υποτίθεται ότι ο Πάπας υποστηρίζει τους παιδόφιλους, είναι ψηφιακά επεξεργασμένο.

Απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα, εργαστήρια και διαγωνισμούς για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο.