Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραποιημένη φωτογραφία δήθεν απεικονίζει ομοίωμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε καρναβάλι στην ΙταλίαΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ

Παραποιημένη φωτογραφία δήθεν απεικονίζει ομοίωμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε καρναβάλι στην Ιταλία

28 Φεβ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Αυτή η φωτογραφία απεικονίζει ομοίωμα του Ουκρανού προέδρου στο καρναβάλι της ιταλικής πόλης Viareggio.

Συμπέρασμα:

Η φωτογραφία είναι προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας, στην οποία έχει προστεθεί το κεφάλι του Ουκρανού προέδρου και σημαία με τη σβάστικα. Η αυθεντική φωτογραφία προέρχεται από καρναβάλι της γερμανικής πόλης Düsseldorf το 2003 και απεικονίζει ομοίωμα της Angela Merkel.

Μεγάλη διάδοση γνωρίζει τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου του 2023, φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φέρεται να απεικονίζει με σκωπτικό τρόπο ομοίωμα του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε καρναβάλι της Ιταλίας. Ωστόσο, η φωτογραφία αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας.

Παράδειγμα: karditsastakra.com

Παραδείγματα αναρτήσεων στο Facebook:

H υπό εξέταση φωτογραφία είναι η ακόλουθη:

Τι ισχύει

Η υπό εξέταση φωτογραφία κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από τις αρχές του Φεβρουαρίου 2023, με τον ισχυρισμό πως προέρχεται από το καρναβάλι της ιταλικής πόλης Viareggio. Απεικονίζει άρμα που υποτίθεται πως παρουσιάζει με σκωπτικό τρόπο τη μορφή του Ουκρανού προέδρου να κρατά στα χέρια του δύο σημαίες, μια των Ηνωμένων Πολιτειών και μια τροποποιημένη σημαία της Ουκρανίας, στο κέντρο της οποίας έχει προστεθεί ένας λευκός δίσκος με μαύρη σβάστικα.

Ωστόσο, με μια πιο προσεκτική ματιά, είναι εμφανές πως η φωτογραφία έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία. Συγκεκριμένα, παρατηρούνται εγκοπές και παραμορφώσεις της εικόνας γύρω από το κεφάλι του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά και στη σημαία με τη σβάστικα, κυρίως στο σημείο όπου αυτή ενώνεται με το κοντάρι, όπως και περιμετρικά της. Οι εν λόγω παραμορφώσεις υποδεικνύουν πως το πρόσωπο του Ουκρανού προέδρου και η σημαία με τη σβάστικα έχουν προστεθεί ψηφιακά στην πρωτότυπη φωτογραφία:

Ταυτόχρονα, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως η υπό εξέταση φωτογραφία φέρει το υδατογράφημα του ρωσικού καναλιού Voblya News στο Telegram, το οποίο εμφανίζεται σχεδόν σε όλες τις αναρτήσεις του καναλιού:

Ωστόσο, δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε την υπό εξέταση φωτογραφία στο κανάλι Voblya News, χωρίς να είναι γνωστό εάν όντως αυτή αναρτήθηκε στο κανάλι και στη συνέχεια διαγράφηκε, ή εάν και το ίδιο το υδατογράφημα αποτελεί προϊόν επεξεργασίας.

Η αυθεντική φωτογραφία

Όπως αναφέρει ο ιταλικός ιστότοπος open.online, η αυθεντική φωτογραφία, στην οποία προστέθηκε ψηφιακά το κεφάλι του Ουκρανού προέδρου και η σημαία με τη σβάστικα, δεν προέρχεται από το καρναβάλι της ιταλικής πόλης Viareggio. Η αυθεντική φωτογραφία απεικονίζει ομοίωμα της Γερμανίδας καγκελάριου Angela Merkel και προέρχεται από το καρναβάλι της γερμανικής πόλης Düsseldorf το 2003. Το ομοίωμα σχεδιάστηκε από τον Γερμανό γλύπτη και εικονογράφο Jacques Tilly, ο οποίος τράβηξε τις φωτογραφίες:

Πηγή εικόνας: commons.wikimedia.org

Περιγραφή: Η Αngela Merkel (μετέπειτα καγκελάριος) στην Αμερική, στο Rosemonday-float στο Düsseldorf, 2003. Φωτογραφία και γλυπτό του Jacques Tilly.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια σύγκριση μεταξύ των φωτογραφιών, στην οποία είναι εμφανής η τροποποίηση της αυθεντικής εικόνας:


Αριστερά: Η αυθεντική φωτογραφία από το Düsseldorf το 2003.
Δεξιά: Η υπό εξέταση παραποιημένη φωτογραφία.

Μια ακόμα φωτογραφία του γλυπτού του 2003 από διαφορετική γωνία μπορείτε να δείτε εδώ:

Πηγή εικόνας: t-online.de

Περιγραφή: Λιγότερο κολακευτική ήταν η απεικόνιση της ηγέτιδας του CDU σε μια πορεία στην πορεία της Καθαράς Δευτέρας του Düsseldorf το 2003. Οι γελωτοποιοί έκαναν τη Μέρκελ να σέρνεται από τα οπίσθια του «θείου Σαμ», ο οποίος εκπροσωπεί τις Ηνωμένες Πολιτείες. (σσ: το ομοίωμα) Αναφέρεται στην πρόσφατη επίσκεψη της Καγκελαρίου στην Ουάσιγκτον σε σχέση με τον πόλεμο στο Ιράκ.

Συμπέρασμα

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η φωτογραφία που υποτίθεται πως απεικονίζει ομοίωμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο καρναβάλι της ιταλικής πόλης Viareggio είναι προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας. Σε αυτήν έχει προστεθεί το κεφάλι του Ουκρανού προέδρου και σημαία με τη σβάστικα. Η αυθεντική φωτογραφία προέρχεται από καρναβάλι της γερμανικής πόλης Düsseldorf το 2003 και απεικονίζει ομοίωμα της Angela Merkel.

Έχει εργαστεί ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος σε ηλεκτρονικά ΜΜΕ, στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.