Ποιοι είμαστε
Αρχική Σκηνοθετημένο βίντεο σε αυλή παρουσιάζεται ότι είναι από την τραγωδία στα ΤέμπηΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Σκηνοθετημένο βίντεο σε αυλή παρουσιάζεται ότι είναι από την τραγωδία στα Τέμπη

3 Μαρ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός

Βίντεο και εικόνες απεικονίζουν μια τραγική στιγμή που ένα τηλέφωνο χτυπά στο σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Συμπέρασμα

Το βίντεο δεν προέχεται από τον τόπο της τραγωδίας στα Τέμπη, αλλά αποτελεί δημιούργημα χρήστη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης το οποίο σκηνοθετήθηκε μέσα σε μια γλάστρα.

Τεράστια απήχηση έχει συγκεντρώσει τις τελευταίες ώρες ένα βίντεο (και στιγμιότυπα αυτού) σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο απεικονίζει κινητό τηλέφωνο που δέχεται εισερχόμενη κλήση από την επαφή «Μαμά» και πλαισιώνεται με τον ισχυρισμό ότι έχει ληφθεί στο σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Ωστόσο, το βίντεο είναι σκηνοθετημένο. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα στα κοινωνικά δίκτυα:


Αληθεύει;

Προκειμένου να εντοπίσουμε την αρχική πηγή του εξεταζόμενου οπτικοακουστικού υλικού, ξεκινήσαμε την έρευνά μας με αντίστροφη αναζήτηση ενός στιγμιότυπου. Οδηγηθήκαμε από τις κοινοποιήσεις της εικόνας σε αναπαραγωγές ενός βίντεο, και ύστερα από αναζήτηση στην πλατφόρμα του Facebook με τα κατάλληλα εργαλεία, εντοπίσαμε την αρχική πηγή.

Το επίμαχο βίντεο δημοσιεύτηκε από τον κ. Νίκο Κανταρτζόγλου στις 2 Μαρτίου του 2023 στους προσωπικούς λογαριασμούς του στο Facebook και το Instagram και επί του παρόντος έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 2,8 χιλιάδες κοινοποιήσεις.

Τα Ellinika Hoaxes επικοινώνησαν με τον κ. Κανταρτζόγλου, ο οποίος μας εξήγησε πως το υπό εξέταση βίντεο έχει σκηνοθετηθεί από τον ίδιο και αποτελεί μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης με αφορμή το δυστύχημα στα Τέμπη.

«Είναι ένα κατασκευασμένο βίντεο, δεν είναι αυθεντικό. Με το κινητό μου το έφτιαξα, μέσα σε μια γλάστρα χρησιμοποιώντας ένα αθλητικό παπούτσι και ένα κινητό που χτυπάει. Είμαι ηθοποιός και σκηνοθέτης και αισθάνθηκα την ανάγκη να δημιουργήσω κάτι».

Σε ό,τι αφορά τον στίχο που εντοπίζεται στην αρχική αναπαραγωγή, αξίζει να σημειώσουμε πως αυτός αποτελεί μέρος ποιήματος του κ. Κανταρτζόγλου που δημοσιεύτηκε σε ποιητική συλλογή προ ετών. Ψηφιακά αντίγραφα της συλλογής ήρθαν στην κατοχή μας από τον ίδιο.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντοπίζονται επίσης αναπαραγωγές τόσο του βίντεο όσο και στιγμιότυπών του με ή χωρίς το εν λόγω στίχο.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι το εξεταζόμενο βίντεο έχει ληφθεί στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη είναι ψευδής. Πρόκειται για δημιούργημα προσωπικής, καλλιτεχνικής έκφρασης του κ. Νίκου Κανταρτζόγλου, το οποίο σκηνοθετήθηκε από τον ίδιο στην αυλή του μέσα σε μια γλάστρα.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).