Ποιοι είμαστε
Αρχική Η φωτογραφία ΔΕΝ αποδεικνύει την ύπαρξη χημικών στην εμπορική αμαξοστοιχία από την τραγωδία στα ΤέμπηFAKE NEWS

Η φωτογραφία ΔΕΝ αποδεικνύει την ύπαρξη χημικών στην εμπορική αμαξοστοιχία από την τραγωδία στα Τέμπη

6 Μαρ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός

Η φωτογραφία δείχνει ότι ένα από τα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας φέρει λογότυπο εταιρίας με χημικά, της OCCL.

Συμπέρασμα

Η εικονιζόμενη φωτογραφία δεν απεικονίζει λογότυπο μιας εταιρίας χημικών, της OCCL, αλλά το λογότυπο μεταφορικής εταιρίας κοντέινερ, της OOCL.

Μεγάλη διάδοση έχει συγκεντρώσει ο ισχυρισμός ότι η εμπορική αμαξοστοιχία από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη μετέφερε επικίνδυνα χημικά. Χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά στη συνέχεια και ο πρόεδρος του κοινοβουλευτικού κόμματος «Ελληνική Λύση» Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στο βήμα της Βουλής, χρησιμοποίησαν ως τεκμήριο μια φωτογραφία ενός κοντέινερ από το τρένο, στο οποίο αναγράφεται δήθεν η επωνυμία της «OCCL», μίας εταιρίας χημικών. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν αληθεύει. Ας δούμε τι ισχύει.

Στις αναρτήσεις διαβάζουμε:

🆘 Τι μετέφερε ρε παιδιά το εμπορικό❓ 🆘🆘 Γιατί τόση σιωπή ❓❓ [ ☢️ OCCL=Oriental Carbon & Chemicals. ] ή

Αν το εμπορικο κουβαλουσε χημικα ..αλλαζει το αφηγημα ;;;. Μια φωτο που βρεθηκε δειχνει αυτο το κοντεινερ .. Η occl ειναι εταιρια χημικων ..και βαρβατων χημικων !

Παραδείγματα:

Στις 7 Μαρτίου 2023, κατά τη Συνεδρίαση ΠΓ’ της Ολομέλειας της Βουλής (δείτε εδώ τα πρακτικά), ο Πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης», Κυριάκος Βελόπουλος, παρουσίασε την υπό εξέταση φωτογραφία αναφέροντας τα εξής:

«Και θέλουμε κι άλλες απαντήσεις. Τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία; Θα σας πω ένα πράγμα, γιατί αυτή η εταιρεία, όπως έψαξα εγώ -είναι εύκολο από το διαδίκτυο-, μεταφέρει θειούχα λιπάσματα ή θειούχα ορυκτά. Πού πήγαιναν; Στη Λάρισα; Γιατί πήγαιναν στη Λάρισα; Έχει σχέση η έκρηξη με αυτό που μετέφεραν; Ρωτάω και δεν μου απαντάει κανένας! (…) Η εταιρεία «OCCL» εμπορεύεται θείο σε διάφορες μορφές. Εδώ είναι. Το κοντέινέρ της, ένα από κοντέινέρ της, είναι εκεί πέρα. Τα έχω εδώ και θα τα καταθέσω στα Πρακτικά. Εδώ είναι. Εγώ ό,τι λέω υπάρχει».

Παράλληλη παράθεση της φωτογραφίας που παρουσίασε ενώπιον της Βουλής ο κ. Βελόπουλος με στιγμιότυπο ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για την ίδια φωτογραφία.

Το βίντεο με την προαναφερθείσα δήλωσή του, που ανήρτησε και στο Twitter, μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Τι ισχύει

Χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εστιάζουν σε μια φωτογραφία από το σημείο του δυστυχήματος, αναπαράγοντας τη θεωρία ότι η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε επικίνδυνα υλικά, καθώς αναγράφεται σε βαγόνι, το λογότυπο μιας εταιρίας χημικών, της “OCCL”. Η εταιρία Oriental Carbon & Chemicals Limited (OCCL) (Oriental Carbon & Chemicals Limited), πράγματι είναι εταιρία χημικών στην Ινδία και συγκεκριμένα παγκόσμια κατασκευάστρια Αδιάλυτου Θείου.

[πηγή]

Ωστόσο, το λογότυπο στην εξεταζόμενη φωτογραφία δεν αντιπροσωπεύει την εταιρία χημικών.

Η φωτογραφία που διαμοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Φωτογραφία από το σημείο του δυστυχήματος στα Τέμπη. AP. Γιάννης Παπανίκος [πηγή]
Επεξεργασία: Ellinika Hoaxes

Όπως διαπιστώσαμε από φωτογραφίες υψηλότερης ευκρίνειας, το λογότυπο ανήκει σε εταιρία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (κοντέινερ), και πιο συγκεκριμένα στην Orient Overseas Container Line (OOCL), και όχι στην Ινδική εταιρία παρασκευής χημικών OCCL.

[πηγή]

Όπως μπορούμε να δούμε από τη φωτογραφία, το λογότυπο επάνω στο βαγόνι είναι της εταιρίας μεταφοράς κοντέινερ, “OOCL”.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι η εξεταζόμενη φωτογραφία από το σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, αποδεικνύει ότι η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε χημικά είναι ψευδής. Στην πραγματικότητα, η φωτογραφία δεν απεικονίζει κοντέινερ με το σήμα μιας εταιρίας χημικών και ούτε τεκμηριώνει ότι η αμαξοστοιχία μετέφερε επικίνδυνα χημικά υλικά. Αντίθετα, το σήμα στο κοντέινερ ανήκει στην εταιρία OOCL, εταιρία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Το άρθρο επικαιροποιήθηκε στις 08/03/2023 προκειμένου να συμπεριλάβει την αναπαραγωγή του ισχυρισμού από τον πρόεδρο του κόμματος «Ελληνική Λύση» Κυριάκο Βελόπουλο στην Ολομέλεια της Βουλής την 7η Μαρτίου 2023.

Απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα, εργαστήρια και διαγωνισμούς για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο.