Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Γ. Καρατζαφέρης ΔΕΝ δήλωσε ότι χρηματίστηκε από τον Κ. Μητσοτάκη για να πει ότι είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσηςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ο Γ. Καρατζαφέρης ΔΕΝ δήλωσε ότι χρηματίστηκε από τον Κ. Μητσοτάκη για να πει ότι είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης

23 Μαρ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε πως χρηματίστηκε από τον Κ. Μητσοτάκη για να πει ότι είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης, ειδάλλως θα χρεωκοπούσε το κανάλι του.

Συμπέρασμα:

Ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί μέσω επεξεργασίας εικόνας και δεν προέρχεται από κάποιο δημοσιευμένο άρθρο, όπως αρχικά φαίνεται.

Σε αναρτήσεις μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαμοιράζεται ο ισχυρισμός ότι ο Γ. Καρατζαφέρης παραδέχτηκε πως χρηματίστηκε από τον Κ. Μητσοτάκη, ώστε να υποστηρίξει ότι ο τελευταίος είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης. Ως φερόμενος λόγος παρουσιάζεται η αποτροπή χρεωκοπίας του καναλιού του κ. Καρατζαφέρη. Ωστόσο, ο ισχυρισμός είναι αναληθής. Ας εξετάσουμε τι ισχύει.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων:

Στις παραπάνω δημοσιεύσεις διαβάζουμε:

Πρωτοφανής δήλωση από τον Γ. Καρατζαφέρη: Ναι χρηματίστηκα από τον Κ. Μητσοτάκη για να πω ότι είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης αλλιώς θα χρεωκοπούσε το κανάλι μου.

Τι ισχύει

Έπειτα από αναζήτηση της εξεταζόμενης δήλωσης του Γεώργιου Καρατζαφέρη με χρήση λέξεων-κλειδιών στην Google καθώς και στην μπάρα αναζήτησης κοινωνικών δικτύων, δεν εντοπίσαμε κανένα σχετικό αποτέλεσμα. Κατά την έρευνά μας στο διαδίκτυο, παρατηρήσαμε πως πρόσφατο άρθρο του PRONEWS έχει χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο (template) πάνω στο οποίο, όπως φαίνεται, έχει αποτυπωθεί το νέο κείμενο.

Εάν κοιτάξουμε προσεκτικά τις δημοσιεύσεις που παραθέσαμε, η καρτέλα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ» με την κόκκινη υπογράμμιση καθώς και η πρώτη σειρά με την φράση «Πρωτοφανής δήλωση από τον» φαίνεται πως έχουν την ίδια γραμματοσειρά με αυτή την σελίδας του PRONEWS. Ο υπόλοιπος τίτλος είναι γραμμένος με διαφορετική γραμματοσειρά, ενώ εμφανής είναι και η προσθήκη της ημερομηνίας 16/03/2023 ανωτέρω του τίτλου.

Το άρθρο που λειτούργησε ως πρότυπο δημοσιεύθηκε μια μέρα νωρίτερα, στις 15/03/2023, και αφορούσε σε σχόλια του κ. Καρατζαφέρη σχετικά με την «διατήρηση προβαδίσματος 5 μονάδων υπέρ της ΝΔ», παρά την «υπερβολική προβολή που έγινε σε αυτό το τραγικότατο συμβάν» αναφερόμενος στην τραγωδία στα Τέμπη. (Δείτε το απόσπασμα στο 33:45)

Σε ό,τι αφορά τον εξεταζόμενο ισχυρισμό, τα Ελληνικά Hoaxes επικοινώνησαν με τον κ. Καρατζαφέρη, ο οποίος διέψευσε τα όσα διαμοιράζονται προσθέτοντας πως επρόκειτο για «γελοιότητες και χυδαιότητες» τις οποίες «αποκρούει μετά βδελυγμίας».

Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε πως στις 31 Ιανουαρίου του 2023 ο Γ. Καρατζαφέρης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ και δήλωσε τα εξής αναφορικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

Ο Μητσοτάκης ξέφυγε πολύ ψηλά. Όχι μόνο εσωτερικά. Πώς του φέρεται ο Μπάιντεν. Στην Ευρώπη συνωθούνται όλοι οι πρωθυπουργοί για μια χειραψία, που σημαίνει ότι έφυγε ψηλά. Και εδώ έχει φύγει ψηλά. Εγώ τον θεωρώ τον πιο άρτιο πολιτικό τουλάχιστον του αιώνα που διανύουμε. Δηλαδή, Σημίτης, Καραμανλής, Παπανδρέου, Σαμαράς, Τσίπρας, άμα τον δεις είναι η ισχυρότερη προσωπικότητα.

Ενδεχομένως το περιεχόμενο των λόγων της επεξεργασμένης εικόνας να αφορμάται από τις ανωτέρω δηλώσεις του Γ. Καρατζαφέρη σχετικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο παραμένει ψευδές.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία ο εξεταζόμενος ισχυρισμός είναι ψευδής. Η εξεταζόμενη δήλωση δεν εντοπίζεται πουθενά στο διαδίκτυο ή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ακόμη η εικόνα που διαμοιράστηκε ως υποτιθέμενο άρθρο επί του θέματος είναι ψηφιακά επεξεργασμένη.

Πτυχιούχος του τμήματος Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο αγγλόφωνο πρόγραμμα “Digital Media, Communication and Journalism”, ΑΠΘ.