Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο που αναπαράγεται ως πρόσφατο ΔΕΝ σχετίζεται με διαδηλώσεις για την πιθανή σύλληψη του ΤραμπΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Βίντεο που αναπαράγεται ως πρόσφατο ΔΕΝ σχετίζεται με διαδηλώσεις για την πιθανή σύλληψη του Τραμπ

23 Μαρ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός

Βίντεο σχετίζεται με διαδηλώσεις για την πιθανή σύλληψη του Ντόναλντ Τραμπ

Συμπέρασμα

Το βίντεο παρουσιάζεται εκτός θεματικού πλαισίου. Είναι προγενέστερο από τις διαμαρτυρίες για την πιθανή σύλληψη του Ντόναλντ Τραμπ που θα συνέβαινε στις 21 Μαρτίου 2023. Αφορά συγκέντρωση υποστήριξης που έγινε έξω από το Trump Tower στις 4 Οκτωβρίου 2020 όταν ανακοινώθηκε πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έπασχε από κορωνοϊό.

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την πιθανή σύλληψη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κυκλοφορεί ένα βίντεο σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που δείχνει πλήθος κόσμου να έχει συγκεντρωθεί στη 5η λεωφόρο της Νέας Υόρκης, κοντά στο Trump Tower για να εκφράσει τη στήριξή του στον πρώην πρόεδρο. Ωστόσο, το βίντεο παρουσιάζεται εκτός πλαισίου, αφού χρονολογείται στο 2020 και η συγκέντρωση των οπαδών γίνεται για εντελώς διαφορετικό λόγο.

Παραδείγματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Στις 18 Μαρτίου 2023, με δημοσίευσή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, της οποίας είναι και κάτοχος, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πως πρόκειται να συλληφθεί στις 21 Μαρτίου κάνοντας έκκληση στον κόσμο να διαδηλώσει για να “παρουν το έθνος πίσω”. Ο λόγος για τον οποίο θα πραγματοποιούταν η σύλληψη είναι μια υπόθεση δωροδοκίας, σύμφωνα με την οποία, ο Ντόλαντ Τραμπ έδωσε χρήματα στην πορνοστάρ Stormy Daniels για να μην αποκαλύψει ότι οι δυο τους είχαν δεσμό κατά το παρελθόν. Όλα αυτά συνέβησαν το 2016 κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών, όπως υποστηρίζει δημοσίευμα της Wall Street Journal. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποίησε κρατικό χρήμα που προοριζόταν για την προεκλογική του εκστρατεία για να εξαγοράσει τη σιωπή της Stormy Daniels.

Το επίμαχο βίντεο:

Το παραπάνω βίντεο που διαμοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως οπτικοακουστικό υλικό από τις πρόσφατες αντιδράσεις των οπαδών του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, στην πραγματικότητα προέρχεται από το 2020, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διαγνωσθεί με κορωνοϊό. Σε φωτογραφία από σχετικό άρθρο της New York Post που δημοσιεύθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2020, βλέπουμε ορισμένες ομοιότητες με το βίντεο που αναπαράγεται.

Πιο συγκεκριμένα, στο 14ο δευτερόλεπτο του βίντεο, διακρίνουμε έναν υποστηρικτή του Τραμπ να φέρει σημαία που αναγράφεται “Trump 2020”, ενώ στέκεται όρθιος στην καρότσα ενός μαύρου οχήματος. Επιπλέον, παρατηρούμε ότι το κτήριο στα αριστερά του εν λόγω οπαδού καθώς και η σήμανση στον δρόμο είναι ακριβώς ίδια τόσο στο βίντεο όσο και στη φωτογραφία που χρονολογείται στο 2020.

Στιγμιότυπο από το βίντεο που αναπαράγεται ως πρόσφατο
Φωτογραφία από το άρθρο της New York Post στις 4 Οκτωβρίου 2020

Στη συνέχεια του βίντεο παρατηρούμε μια διαφήμιση που απεικονίζει την εκπομπή “The Comey Rule”, η οποία έχει διάρκεια μία σεζόν και προβαλλόταν το 2020.

Στις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα το 2020, συμμετείχε και ένα πατριωτικό, όπως αυτοαποκαλείται, κίνημα, το “Long Island Loud Majority”.

Ο Shawn Farash, ο αρχηγός του κινήματος ανήρτησε μια δημοσίευση στο Twitter στις 19 Μαρτίου 2023 λέγοντας: 

Μετάφραση: Αυτό δε συνέβη την Κυριακή 19/3. Συνέβη στις 4 Οκτωβρίου 2020. Πώς μπορώ να ξέρω; Επειδή η οργάνωσή μου συγκέντρωσε αυτό το συλλαλητήριο.

Λίγη ώρα αργότερα, σε επόμενη ανάρτηση δήλωσε:

Μετάφραση: Όποιος βλέπει βίντεο από μια συγκέντρωση έξω από τον Πύργο Τραμπ, να ξέρει ότι ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ. Είναι ΠΑΛΙΟ ΒΙΝΤΕΟ από μια συγκέντρωση που διοργάνωσε η οργάνωσή μου στις 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020.

Το ίδιο δήλωσε στις 21 Μαρτίου 2023 στο Reuters, ότι δηλαδή το υπό εξέταση οπτικοακουστικό υλικό δε σχετίζεται με την πιθανή σύλληψη του Τραμπ, αλλά με τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στις 4 Οκτωβρίου 2020.

Πέρα από το Reuters που προαναφέραμε, η είδηση έχει καταρριφθεί κι από άλλους οργανισμούς ελέγχου γεγονότων, όπως το AFP, το PolitiFact και το USA Today.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως το βίντεο παρουσιάζεται εκτός θεματικού πλαισίου. Είναι προγενέστερο από τις διαμαρτυρίες για την πιθανή σύλληψη του Ντόναλντ Τραμπ που θα συνέβαινε στις 21 Μαρτίου 2023. Αφορά συγκέντρωση υποστήριξης που έγινε έξω από το Trump Tower στις 4 Οκτωβρίου όταν ανακοινώθηκε πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έπασχε από κορωνοϊό.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.