Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτό ΔΕΝ είναι εξώφυλλο του Playboy με Γαλλίδα υφυπουργόΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ

Αυτό ΔΕΝ είναι εξώφυλλο του Playboy με Γαλλίδα υφυπουργό

4 Απρ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Εικόνα δείχνει το εξώφυλλο του περιοδικού Playboy με την Υφυπουργό στην κυβέρνηση της Γαλλίας, Μαρλέν Σιαπά, να φοράει εσώρουχα.

Συμπέρασμα:

Παρότι η Μαρλέν Σιαπά φωτογραφήθηκε πράγματι για το περιοδικό Playboy, η συγκεκριμένη εικόνα της με εσώρουχα είναι αποτέλεσμα ψηφιακής επεξεργασίας. Δημιουργήθηκε μέσω Photoshop από έναν χρήστη του Twitter που ανάρτησε την εικόνα την Πρωταπριλιά του 2023, και έκτοτε έχει παραδεχτεί ότι είναι δικό του έργο και όχι πραγματική φωτογραφία της Σιαπά ή εξώφυλλο του Playboy. Η εικόνα έχει συντεθεί αφενός από τμήμα του πραγματικού εξωφύλλου του Playboy που διέρρευσε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, και στο οποίο διακρίνεται το κεφάλι της υφυπουργού, και αφετέρου από ελεύθερη στοκ φωτογραφία μοντέλου που φορά λευκά εσώρουχα, χρησιμοποιώντας το τμήμα από το λαιμό και κάτω.

Στις αρχές Απριλίου 2023, με αφορμή την πραγματική είδηση ότι η Μαρλέν Σιαπά (Marlène Schiappa), υφυπουργός της γαλλικής κυβέρνησης, φωτογραφήθηκε για το περιοδικό Playboy, κυκλοφόρησε, δήθεν ως πραγματικό εξώφυλλο του περιοδικού, μια εικόνα με την Σιαπά να φορά εσώρουχα. Η συγκεκριμένη εικόνα, ωστόσο, είναι προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας.

Ο ισχυρισμός κυκλοφόρησε σε ηλεκτρονικά δημοσιεύματα ιστοσελίδων όπως antimedia.gr, pronews.gr, topontiki.gr, newpost.gr, e-press.gr, focusfm.gr, bankingnews.gr καθώς και σε αναρτήσεις στο Facebook και το Twitter.

Η εν λόγω εικόνα προβλήθηκε και στην τηλεόραση της ΕΡΤ, στο πλαίσιο ενός ρεπορτάζ στο δελτίο ειδήσεων των 21:00 στις 3 Απριλίου 2023.

Η εικόνα που εξετάζουμε είναι η παρακάτω:

Τι ισχύει

Η Μαρλέν Σιαπά πράγματι έχει φωτογραφηθεί για το Playboy, όπως έχει η ίδια παραδεχθεί. Ήδη από τις 31 Μαρτίου είχε διαρρεύσει τμήμα του εξωφύλλου του ερχόμενου τεύχους του περιοδικού. Η ίδια, μάλιστα, η Σιαπά έχει αναπαράγει (retweet) ανάρτηση με τη συγκεκριμένη εικόνα (το τμήμα του εξωφύλλου).

Δεν ταυτίζεται όμως η «διαρροή» με την επεξεργασμένη εικόνα που κυκλοφόρησε. Μόνο το άνω τμήμα της εξεταζόμενης εικόνας ταιριάζει εν μέρει με την προδημοσίευση μέρους του εξωφύλλου.

Οι ομάδες ελέγχου γεγονότων Facta News (Ιταλία) και Maldita.es (Ισπανία) έχουν εντοπίσει την αρχική ανάρτηση της εξεταζόμενης εικόνας, και έχουν επισημάνει ότι είναι προϊόν μοντάζ.

Πρόκειται για ανάρτηση στο Twitter από τον χρήστη με το ψευδώνυμο “Jack Blag” (όνομα χρήστη @BlagJack), την 1η Απριλίου 2023.

Η κυκλοφορία, δηλαδή, της εξεταζόμενης εικόνας (δήθεν ολόκληρο το εξώφυλλο του Playboy) έρχεται χρονικά μεταγενέστερα από αυτήν του τμήματος του εξωφύλλου – την οποία είχε δει αυτός ο χρήστης. Ενδεικτική είναι και η ημερομηνία ανάρτησης της εξεταζόμενης εικόνας, η 1η Απριλίου, συνήθης ημερομηνία για φάρσες στο διαδίκτυο.

Στην εικόνα έχει προστεθεί, ψηφιακά, το υπόλοιπο γυναικείο σώμα κάτω από το λαιμό. Δεν πρόκειται για το σώμα και τα εσώρουχα της Μαρλέν Σιαπά, αλλά μιας άλλης γυναίκας. Έχουν παρθεί από φωτογραφία ελεύθερα διαθέσιμη σε μια πλατφόρμα stock φωτογραφιών, το Pexels.

Ο ίδιος ο χρήστης (Jack Blag) που την ανήρτησε έχει επανειλημμένα διευκρινίσει εκ των υστέρων ότι πρόκειται για δική του, ψηφιακή επεξεργασία μέσω Photoshop, και δεν πρόκειται για πραγματική φωτογραφία ή εξώφυλλο στο Playboy.

Επιπροσθέτως, η “Le Parisien” είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τις αρχές στις 31 Μαρτίου ότι φωτογραφήθηκε «ντυμένη, με ένα μακρύ λευκό φόρεμα». Πράγματι, φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο τηλεοπτικός σταθμός “BFM TV” την 01 Απριλίου διακρίνεται με φόρεμα.

Μία από τις εικόνες ανταποκρίνεται πλήρως και προς το τμήμα εξωφύλλου που είχε διαρρεύσει στις 31 Μαρτίου.

Συμπέρασμα

Η εικόνα που δείχνει δήθεν ολόκληρο το εξώφυλλο του περιοδικού Playboy, με εικονιζόμενη την υφυπουργό της γαλλικής κυβέρνησης Μαρλέν Σιαπά να φορά εσώρουχα, είναι αποτέλεσμα ψηφιακής σύνθεσης και επεξεργασίας.

Κατασκευάστηκε μέσω Photoshop από έναν χρήστη του Twitter που ανάρτησε την εικόνα την Πρωταπριλιά του 2023, και έκτοτε έχει παραδεχτεί ότι είναι δικό του έργο και όχι πραγματική φωτογραφία της Σιαπά ή εξώφυλλο του Playboy.

Η εικόνα έχει συντεθεί αφενός από τμήμα εξωφύλλου του Playboy που διέρρευσε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, στο οποίο διακρίνεται το κεφάλι της υφυπουργού, και αφετέρου από ελεύθερη στοκ φωτογραφία μοντέλου που φορά λευκά εσώρουχα, χρησιμοποιώντας το τμήμα από το λαιμό και κάτω.