Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου ΔΕΝ σχεδιάζει να αποσύρει έργο του 15ου αιώνα επειδή ο άνδρας στον πίνακα μοιάζει με τον ΠούτινHOAXES

Όχι, η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου ΔΕΝ σχεδιάζει να αποσύρει έργο του 15ου αιώνα επειδή ο άνδρας στον πίνακα μοιάζει με τον Πούτιν

5 Απρ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Πινακοθήκη στο Λονδίνο σκοπεύει να αποσύρει έργο του Γιαν βαν Άικ, επειδή δέχτηκε διαμαρτυρίες ότι ο εικονιζόμενος άνδρας στον πίνακα μοιάζει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για το Πορτραίτο των Αρνολφίνι (1434), μόνιμα εκτιθέμενο πίνακα στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Εκ μέρους της Πινακοθήκης διαψεύδεται ρητά ο ισχυρισμός και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τον υποστηρίζει.

Στα τέλη Μαρτίου 2023, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ο ισχυρισμός πως μια πινακοθήκη στο Λονδίνο σκοπεύει να αποσύρει έναν πίνακα του 1434, επειδή έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών ότι ο εικονιζόμενος άνδρας στον πίνακα μοιάζει με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. Ωστόσο, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Στην Ελλάδα, κυκλοφόρησαν αναρτήσεις σε Facebook και Twitter όπως οι παρακάτω:

Ο δημοσιογράφος Θανάσης Αυγερινός ανέδειξε επίσης το «θέμα» σε ανάρτησή του στο Twitter.

Στιγμιότυπο οθόνης που ελήφθη στις 01/04/2023

Τι ισχύει

Οι χρήστες του διαδικτύου ισχυρίζονται ότι ο γνωστός αυτός πίνακας («Ο Γάμος των Αρνολφίνι» ή «Το Πορτρέτο των Αρνολφίνι» ή «Οι αρραβώνες των Αρνολφίνι»), ελαιογραφία του Φλαμανδού ζωγράφου Γιαν βαν Άικ (Jan van Eyck), που φιλοτεχνήθηκε το 1434 και σήμερα βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, πρόκειται να αφαιρεθεί από τα εκτιθέμενα έργα τέχνης, εξαιτίας διαμαρτυριών για την ομοιότητα του άνδρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τον ισχυρισμό συναντήσαμε σε αναρτήσεις και άρθρα στις 30 Μαρτίου 2023, που δεν συνοδεύονται από καμία συγκεκριμένη πληροφορία για τον χρόνο, τρόπο, μέγεθος της «διαμαρτυρίας» και καμία άλλη συγκεκριμένη, διασταυρώσιμη πληροφορία για σχεδιαζόμενες ενέργειες εκ μέρους της Πινακοθήκης ή έστω άλλη επώνυμη πηγή. Δεν παρατηρείται καμία εμφάνιση του ισχυρισμού πριν από αυτήν την ημερομηνία.

Πιο συγκεκριμένα, εντοπίσαμε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε την 30 Μαρτίου 2023 στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA FAN (δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομά του εμπλέκεται σε κατασκευασμένες ειδήσεις), το οποίο υπογράφει μια «Βαλέρια Κόνκινα», αρθρογράφος άνευ λοιπών στοιχείων, η οποία εμφανίζεται ως «συντάκτης» νέων άρθρων σχεδόν κάθε πέντε λεπτά (20 άρθρα μεταξύ 18:40 και 19:36 την 1η Απριλίου 2023, όταν έγινε τελευταίος έλεγχος). Σε αυτό το άρθρο, όπως αναφέραμε παραπάνω, δεν υπάρχει καμία πηγή για τον ισχυρισμό ή κάποια συγκεκριμένη πληροφορία που να μπορεί να διασταυρωθεί.

Παράλληλα, μεταφρασμένη στα Αγγλικά εκδοχή του ανωτέρω άρθρου δημοσιεύτηκε, επίσης στις 30 Μαρτίου 2023, στον ιστότοπο thenewsdept.com, μια ιστοσελίδα χωρίς δημοσιευμένα στοιχεία ιδιοκτησίας, email κλπ, στην οποία μπορεί οποιοσδήποτε να ζητήσει να αναρτήσουν άρθρο του. Το άρθρο αυτό υπέγραφε κάποια «Ruby Schultz», υποτίθεται δημοσιογράφος, της οποίας όμως η φωτογραφία είναι αλιευμένη από δημόσια διαθέσιμα αποθετήρια stock φωτογραφιών (Unsplash, Wikimedia).

Στο Twitter, οι αναρτήσεις που μετέφεραν τον ισχυρισμό, όπως αυτή που διέδωσε ο Θανάσης Αυγερινός (πρόκειται για κοινοποίηση ανάρτησης ενός χρήστη με ψευδώνυμο “@Spriter99880” που διαρκώς αναπαράγει θέσεις του Πούτιν), παραλείπουν να αναφέρουν οποιαδήποτε σαφή πληροφορία και δεν υποστηρίζουν με απολύτως κανένα στοιχείο τον – εντυπωσιακό – ισχυρισμό.

Η λεγόμενη ομοιότητα, πάντως, του Βλαντίμιρ Πούτιν με αυτόν τον άνδρα δεν είναι κάτι καινούριο. Άρθρα με χιουμοριστικό και σατιρικό χαρακτήρα έχουν κατά καιρούς δημοσιευθεί με αφορμή αυτήν την ομοιότητα, αλλά ουδέποτε προέκυψε οποιαδήποτε απαίτηση και κατηγορία στα σοβαρά κατά της Πινακοθήκης για την έκθεση του εν λόγω έργου τέχνης, επειδή ο εικονιζόμενος άνδρας φαινομενικά μοιάζει με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Επικοινωνήσαμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις 31 Μαρτίου 2023 με το Γραφείο Τύπου της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου (The National Gallery) για το θέμα και την 1 Απριλίου 2023 η κα Tracy Jones, επικεφαλής δημοσίων σχέσεων της Πινακοθήκης, απέστειλε, ως απάντηση, δήλωση διάψευσης του ισχυρισμού στα Ellinika Hoaxes.

Ο πίνακας στον οποίο αναφέρεστε είναι το Πορτρέτο του Τζιοβάνι(;) Αρνολφίνι και της γυναίκας του (Ο γάμος του Αρνολφίνι) του Γιαν βαν Άικ (1434), και αυτή τη στιγμή εκτίθεται στο δωμάτιο 28.

Δεν υπάρχουν σχέδια για αφαίρεση αυτού του πίνακα από την έκθεση.

Συμπέρασμα

Δεν αληθεύει ότι μια Πινακοθήκη στο Λονδίνο σκοπεύει να αποσύρει έργο του Γιαν βαν Άικ από το 1434, επειδή δέχτηκε διαμαρτυρίες ότι ο εικονιζόμενος άνδρας στον πίνακα μοιάζει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Πρόκειται για μόνιμα εκτιθέμενο πίνακα στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου (The National Gallery). Εκ μέρους της Πινακοθήκης διαψεύδεται ρητά ο ισχυρισμός και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τον υποστηρίζει.