Ποιοι είμαστε
Αρχική Ανακύκλωση είδησης του 2017 για την υπόθεση ΤσαλικίδηΑΝΑΚΥΚΛΩΜΕΝΗ ΕΙΔΗΣΗ

Ανακύκλωση είδησης του 2017 για την υπόθεση Τσαλικίδη

7 Απρ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Συγκλονιστική εξέλιξη στην υπόθεση Τσαλικίδη το Μάρτιο του 2023. Ξανανοίγει ο φάκελος της υπόθεσης, μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Συμπέρασμα:

Η είδηση δεν είναι πρόσφατη, αλλά από το Νοέμβριο του 2017. Η υπόθεση τέθηκε, αργότερα, εκ νέου στο αρχείο. Έκτοτε, δεν έχει προκύψει άλλη δικαστική εξέλιξη.

Στα τέλη Μαρτίου 2023, κυκλοφόρησε η είδηση ότι έχουμε «συγκλονιστική εξέλιξη» στην υπόθεση Τσαλικίδη, καθώς «ξανανοίγει ο φάκελος» μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Πρόκειται, ωστόσο, για επανακυκλοφορία είδησης από το 2017, και όχι κάποια πρόσφατη εξέλιξη.

Παραδείγματα αναρτήσεων στο Twitter:

Παραδείγματα αναρτήσεων στο Facebook:

Σε ορισμένες αναρτήσεις, κυκλοφόρησε και το εξής βίντεο:

Τι ισχύει

Πρόκειται για επανακυκλοφορία είδησης από το Νοέμβριο του 2017. Τότε, είχε γίνει γνωστό πως, μετά από καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, Αντώνης Λιόγιας, ζήτησε τότε το φάκελο της δικογραφίας σχετικά με το θάνατο του Κωνσταντίνου Τσαλικίδη (στελέχους της εταιρείας Vodafone) στις 9 Μαρτίου 2005, για να αξιολογηθεί εκ νέου.

Εν συνεχεία, το 2018 έγινε γνωστό ότι ασκήθηκε από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου (κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Εφετών Γρηγόρη Πεπόνη) ποινική δίωξη κατά αγνώστων για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Ωστόσο, σύμφωνα με δήλωση της Ελένης Γκλίνου-Τσαλικίδη («νύφης» του Κώστα Τσαλικίδη, σύζυγος του αδελφού του) στον Άρη Δημοκίδη, που δημοσιεύθηκε στο podcast «Η σκληρή αλήθεια για τον Κώστα Τσαλικίδη» το Σεπτέμβριο του 2022, η υπόθεση είχε ήδη τεθεί εκ νέου στο αρχείο.

Μέχρι τη στιγμή συγγραφής του παρόντος άρθρου, δεν έχουν προκύψει στοιχεία για νεότερη δικαστική εξέλιξη στη διερεύνηση του θανάτου του Τσαλικίδη το 2005, το ενδεχόμενο δολοφονίας του και την τυχόν συσχέτιση με το σκάνδαλο υποκλοπών.

Συμπέρασμα

Η είδηση ότι «ανοίγει ξανά ο φάκελος της υπόθεσης Τσαλικίδη» δεν είναι πρόσφατη, αλλά από το Νοέμβριο του 2017 και οι αναρτήσεις με αυτό το θέμα το Μάρτιο του 2023 είναι παραπλανητικές. Η υπόθεση τέθηκε, αργότερα, εκ νέου στο αρχείο. Έκτοτε, δεν έχει προκύψει άλλη δικαστική εξέλιξη.