Ποιοι είμαστε
Αρχική Λανθασμένη πλαισίωση του δυστυχήματος στη Σαουδική Αραβία με παλιό βίντεοΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Λανθασμένη πλαισίωση του δυστυχήματος στη Σαουδική Αραβία με παλιό βίντεο

10 Απρ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Βίντεο που κυκλοφορεί στα social media δείχνει δυστύχημα στη Σαουδική Αραβία που έλαβε χώρα τον Μάρτιο του 2023.

Συμπέρασμα:

Ενώ το αναφερόμενο δυστύχημα συνέβη πράγματι τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 στον δρόμο Aqaba Shaar στη νότια επαρχία Asir, το βίντεο που πλαισιώνει του εξεταζόμενους ισχυρισμούς προέρχεται από ατύχημα που συνέβη στον ίδιο δρόμο πριν έξι χρόνια, τον Ιούνιο του 2017.

Πλάνα ενός οχήματος τυλιγμένου στις φλόγες συνδέθηκαν λανθασμένα με ένα θανατηφόρο δυστύχημα που συνέβη στα τέλη Μαρτίου στη Σαουδική Αραβία. Σε πολλά ειδησεογραφικά μέσα, η είδηση του τραγικού δυστυχήματος που συνέβη στις 27 Μαρτίου 2023 πλαισιώθηκε από βίντεο δυστυχήματος που συνέβη στον ίδιο δρόμο πριν έξι χρόνια.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων: Lifo.gr, Skai.gr, In.gr, Ethnos.gr, Protothema.gr, tanea.gr

Τι ισχύει

“Σαουδική Αραβία: 20 νεκροί σε τροχαίο με λεωφορείο που μετέφερε προσκυνητές”, αναφέρουν τίτλοι δημοσιευμάτων που κυκλοφόρησαν στις 28 Μαρτίου.

Τα δημοσιεύματα συνεχίζουν: “Λεωφορείο που μετέφερε προσκυνητές στη Μέκκα, στη Σαουδική Αραβία, έπιασε φωτιά έπειτα από σύγκρουση πάνω σε γέφυρα χθες Δευτέρα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους είκοσι άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι περίπου τριάντα, μεταδίδει κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο”.

Το δυστύχημα συνέβη πράγματι τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 στον δρόμο Aqaba Shaar στη νότια επαρχία Asir. Το λεωφορείο μετέφερε πιστούς στη Μέκκα για να πραγματοποιήσουν την Ουμρά, ένα είδος προσκυνήματος. Το λεωφορείο έχασε τον έλεγχο μετά από βλάβη στα φρένα, προσέκρουσε σε γέφυρα, ανατράπηκε και έπιασε φωτιά.

Πολλά δημοσιεύματα ενημερωτικών σελίδων πλαισίωσαν την παραπάνω είδηση με βίντεο που ενσωμάτωσαν στα δημοσιεύματά τους από διάφορες ενημερωτικές σελίδες στο Twitter, συνδέοντάς το με το δυστύχημα της 28ης Μαρτίου, ενώ άλλες σελίδες πλαισίωσαν την είδηση με “καρέ” από το ίδιο βίντεο.

Στιγμιότυπο από βίντεο σελίδας στο Twitter, το οποίο ενσωματώθηκε στα δημοσιεύματα πολλών ελληνικών ειδησεογραφικών μέσων

Εφαρμόζοντας αντίστροφη αναζήτηση εικόνας, εντοπίσαμε ένα στιγμιότυπο από βίντεο σε άρθρο του 2017. Το άρθρο της ενημερωτικής σελίδας almowaten.net, δημοσιευμένο στις 25 Οκτωβρίου 2017, παραθέτει μια σειρά φωτογραφιών από παλαιότερα δυστυχήματα στον ίδιο δρόμο. Στο ίδιο άρθρο σημειώνεται πως ατυχήματα συμβαίνουν καθημερινά στον δρόμο Aqaba Shaar, λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης κυκλοφορίας.

Με περαιτέρω αναζήτηση, εντοπίσαμε ένα άρθρο της σελίδας sabq.org, που δημοσιεύθηκε στις 24 Ιουνίου 2017, στο οποίο αναφέρεται πως ένα όχημα που μετέφερε καύσιμα ανατράπηκε και τυλίχτηκε στις φλόγες. Στο ίδιο άρθρο ενσωματώνεται και ένα βίντεο 19 δευτερολέπτων. Πρόκειται για ακριβώς το ίδιο βίντεο που αναπαράχθηκε και συνδέθηκε με το δυστύχημα της 27ης Μαρτίου 2023. Το βίντεο αυτό εντοπίζεται στο YouTube, αναρτημένο την ίδια ημέρα με το άρθρο της εν λόγω σελίδας.

Προβήκαμε σε σύγκριση στιγμιοτύπων (screenshots) του βίντεο που διακινήθηκε και συνδέθηκε με το δυστύχημα του Μαρτίου και του βίντεο που ενσωματώνεται στο άρθρο της σελίδας Sabq το 2017.

Σύγκριση στιγμιοτύπων από ανάρτηση στο Twitter για το δυστύχημα του Μαρτίου (αριστερά) και από το βίντεο της σελίδας Sabq, το 2017 (δεξιά)

Σε μεταγενέστερη ανάρτηση της ενημερωτικής σελίδας alwatan.com.sa, στις 13 Ιανουαρίου 2021, γίνεται εκ νέου αναφορά στην επικίνδυνη κατάσταση του δρόμου Aqaba Shaar. Η σελίδα έχει ενσωματώσει στο άρθρο της ένα βίντεο 39 δευτερολέπτων, με πλάνα από διάφορα δυστυχήματα στον συγκεκριμένο δρόμο. Στο βίντεο αυτό εντοπίζουμε για ακόμη μία φορά ενσωματωμένο το βίντεο με το φλεγόμενο όχημα που συνδέθηκε με το δυστύχημα της 27ης Μαρτίου 2023.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε πως το επίμαχο βίντεο ανακυκλώνεται συχνά από το 2017 σε ποικίλες αναρτήσεις σχετικά με τα ατυχήματα που συμβαίνουν στον δρόμο Aqaba Shaar, με αποτέλεσμα να αξιοποιηθεί ακόμα και από πολλά τοπικά ειδησεογραφικά μέσα για να πλαισιώσει λανθασμένα την είδηση του δυστυχήματος του Μαρτίου.

Συμπέρασμα

Ποικίλες δημοσιεύσεις πλαισίωσαν το δυστύχημα που συνέβη τη Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023 στη Σαουδική Αραβία με λανθασμένο χρονολογικά και θεματικά περιεχόμενο. Στα δημοσιεύματά τους ενσωμάτωσαν στιγμιότυπα και βίντεο από ατύχημα που συνέβη στον ίδιο δρόμο πριν έξι χρόνια, τον Ιούνιο του 2017.

Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Σημειωτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Γλωσσική Αναλύτρια σε εταιρεία συμπεριφορικής ανάλυσης με τη χρήση τεχνολογιών AI.