Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Μακρόν δεν δέχεται επίθεση με αυγά: Βίντεο του 2017 προβάλλεται ως πρόσφατοΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Ο Μακρόν δεν δέχεται επίθεση με αυγά: Βίντεο του 2017 προβάλλεται ως πρόσφατο

22 Απρ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός

Όπως δείχνει το βίντεο, ο Μακρόν δέχεται επίθεση με αυγό σε ομιλία του για το συνταξιοδοτικό, γεγονός που αποδεικνύει τη χαμηλή δημοφιλία του.

Συμπέρασμα

Το βίντεο που δείχνει τον Μακρόν να δέχεται επίθεση διαδηλωτή με αυγό είναι από το 2017 και τίθεται εκτός θεματικού πλαισίου, για να ενισχυθεί ο ισχυρισμός της χαμηλής δημοφιλίας του. Ο Μακρόν δεν δέχθηκε επίθεση με αυγό κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλσατία. Τόσο από το πρόσφατο οπτικοακουστικό υλικό, όσο και από τη διεθνή ειδησεογραφία δεν επιβεβαιώνεται τέτοιου είδους περιστατικό.

Από το 2017 ένα βίντεο που δείχνει τον Εμμανουέλ Μακρόν να δέχεται επίθεση στο πρόσωπο με αυγά έχει γίνει viral και έκτοτε επαναχρησιμοποιείται τακτικά πλαισιώνοντας λανθασμένα διαφορετικά γεγονότα, με στόχο να ενισχυθεί ο ισχυρισμός σχετικά με τη δυσαρέσκεια του κόσμου προς το πρόσωπο του Γάλλου προέδρου. Πρόσφατα συνδέθηκε λανθασμένα με την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην περιοχή της Αλσατίας στις 19 Απριλίου, όπου και ο ίδιος ήρθε σε επαφή με το δυσαρεστημένο πλήθος.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων: kourdistoportocali.com, pentapostagma.gr, newsbreak.gr, pronews.gr, dailypost.gr, zougla.gr, newsbomb

Τι ισχύει

Εδώ και αρκετούς μήνες, η Γαλλία γνωρίζει διαρκείς αναταραχές εξαιτίας της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν. Μετά την επικύρωση της μεταρρύθμισης, ο Εμμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε στις 19 Απριλίου περιοδεία, στο πλαίσιο της προσπάθειας να έρθει σε επαφή με τον κόσμο και να αποκλιμακώσει την ένταση στην χώρα, επισκεπτόμενος την περιοχή της Αλσατίας, όπου και ήρθε αντιμέτωπος με τις αποδοκιμασίες του πλήθους.

Η διεθνής και ευρωπαϊκή ειδησεογραφία, όπως, μεταξύ άλλων, το Associated Press, το Reuters και το Euronews, καθώς και ο γαλλικός Τύπος, όπως, η Le Monde και η Le Figaro, κατέγραψαν την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αλσατία, μέσα από αναφορές σε συγκεκριμένα περιστατικά, ενώ ποικίλα βίντεο δημοσιεύθηκαν στην πλατφόρμα του YouTube αποτυπώνοντας την αναμέτρηση του Γάλλου προέδρου με το πλήθος. Τόσο στα δημοσιεύματα, όσο και στο οπτικοακουστικό υλικό δεν καταγράφεται πουθενά επίθεση διαδηλωτή με αυγά.

Το επίμαχο βίντεο

Στις 19 Απριλίου, πολλοί λογαριασμοί στο Twitter ανάρτησαν ένα βίντεο, στο οποίο ο Γάλλος πρόεδρος δέχεται επίθεση με αυγά στο πρόσωπο από διαδηλωτή. Το βίντεο έγινε viral και γνώρισε εκατοντάδες χιλιάδες προβολές και κοινοποιήσεις από πολλούς χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ειδικότερα η ανάρτηση του χρήστη @Spriter99880, αναρτήσεις του οποίου έχουμε καταρρίψει σε προηγούμενα άρθρα μας, γνώρισε 1.3 εκατομμύρια προβολές και κοινοποιήθηκε πάνω από 7.500 φορές.

Σημείωση: Ο χρήστης @Spriter99880 δεν ισχυρίστηκε πως το συγκεκριμένο βίντεο απεικονίζει μια πρόσφατη επίθεση στην Αλσατία, ωστόσο εξαιτίας της ημερομηνίας της δημοσίευσης – ταυτόχρονα με την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αλσατία – καθώς και του ποικίλου οπτικοακουστικού υλικού που αποτύπωνε τις αποδοκιμασίες του πλήθους προς τον Εμμανουέλ Μακρόν, πολλοί χρήστες οδηγήθηκαν αυτομάτως στο συμπέρασμα ότι το εν λόγω βίντεο συνδέεται πράγματι με την επίσκεψη του Μακρόν στην Αλσατία στις 19 Απριλίου. Σε αυτήν ακριβώς την πλάνη έπεσαν και πολλές ελληνικές ιστοσελίδες και μέσα ενημέρωσης.

Η είδηση των αποδοκιμασιών του πλήθους κατά την επίσκεψη του Εμμανουέλ Μακρόν στην Αλσατία πλαισιώθηκε λανθασμένα από ποικίλα ελληνικά δημοσιεύματα, τα οποία αξιοποίησαν το επίμαχο βίντεο, ισχυριζόμενα πως το περιστατικό συνέβη κατά τη διάρκεια ομιλίας του για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις. Τα δημοσιεύματα υποστήριξαν, επίσης, πως “η δημοφιλία του Γάλλου προέδρου βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό” και “η κατακραυγή στις εμφανίσεις του είναι εμφανής”, παραθέτοντας το επίμαχο βίντεο για να ενισχύσουν τους παραπάνω ισχυρισμούς.

Το βίντεο μάλιστα προβλήθηκε και στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού MEGA “Live News”, με τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο οποίος σημείωσε ύστερα από την προβολή του επίμαχου βίντεο, πως “είναι εκρηκτικό το κλίμα στη Γαλλία”. Το επίμαχο βίντεο είναι ενσωματωμένο σε ένα οπτικοακουστικό ρεπορτάζ 55 δευτερολέπτων, το οποίο δείχνει πλάνα από την εισβολή διαδηλωτών στο κτήριο της Euronext, την Πέμπτη 20 Απριλίου. Το επίμαχο βίντεο εντοπίζεται στο 36ο δευτερόλεπτο.

Πηγή: MEGATV

Σε αναζήτηση που πραγματοποιήσαμε με λέξεις-κλειδιά διαπιστώσαμε ένα άρθρο κατάρριψης της σελίδας ελέγχου ειδήσεων AFP Fact Check, στο οποίο εμφανίζεται ξανά το ίδιο βίντεο κατά την περίοδο του 2020 να χρησιμοποιείται σε αναρτήσεις χρηστών με λάθος πλαισίωση. Το συγκεκριμένο βίντεο γνώρισε ιδιαίτερη διάδοση στον μουσουλμανικό κόσμο, ύστερα από δηλώσεις υποστήριξης του Γάλλου προέδρου για τις απεικονίσεις του προσώπου του Μωάμεθ σε γαλλικές γελοιογραφίες. Οι αναρτήσεις υποστήριζαν πως ο Γάλλος πρόεδρος δέχεται επίθεση με αυγό επειδή πρόσβαλε τον προφήτη Μωάμεθ.

Στο άρθρο του AFP αποδεικνύεται πως το επίμαχο βίντεο προέρχεται από το 2017, όταν ο Εμμανουέλ Μακρόν ήταν ακόμη υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία κατά την επίσκεψή του στην Έκθεση Γεωργίας στο Παρίσι. Σε άρθρο εκείνης της περιόδου από το γαλλικό περιοδικό Gala, με ημερομηνία δημοσίευσης την 1η Μαρτίου 2017 και τίτλο “ο Εμμανουέλ Μακρόν χτυπήθηκε στο κεφάλι με ένα αυγό στο Salon de l’Agriculture”, εντοπίζεται το επίμαχο βίντεο που κατέγραψε το περιοδικό. Η είδηση αποτυπώθηκε την ίδια ημέρα και στον γαλλικό Τύπο, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκρίνοντας στιγμιότυπα από το βίντεο του 2017 από το περιοδικό Gala, με στιγμιότυπα του βίντεο που επανεμφανίστηκε τον Απρίλιο του 2023, με την εκτός θεματικού πλαισίου χρήση του, διαπιστώνουμε την απόλυτη ομοιότητά τους:

Σύγκριση στιγμιοτύπων από το βίντεο του 2017 (Α) και της λανθασμένης χρήσης του 2023 (Δ)

Συμπέρασμα

Ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν δέχθηκε επίθεση με αυγά κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλσατία. Το βίντεο που χρησιμοποιήθηκε για να πλαισιώσει δημοσιεύματα που αναφέρονταν στη δυσαρέσκεια του πλήθους είναι από το 2017, όταν ο Μακρόν ήταν ακόμη υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Έκθεση Γεωργίας στο Παρίσι. Το συγκεκριμένο βίντεο έχει αξιοποιηθεί λανθασμένα ξανά στο παρελθόν, από μερίδα του μουσουλμανικού κόσμου, για να ενισχυθεί ο ισχυρισμός της δυσαρέσκειας απέναντι στο πρόσωπό του. Από έρευνα στο οπτικοακουστικό υλικό και στα δημοσιεύματα του διεθνή, ευρωπαϊκού και γαλλικού Τύπου για την πρόσφατη επίσκεψη του Μακρόν στην Αλσατία δεν εντοπίστηκε αναφορά σε επίθεση διαδηλωτή με αυγό στο πρόσωπο του Γάλλου προέδρου. Το επίμαχο βίντεο, κατά συνέπεια, παρουσιάζεται εκτός θεματικού πλαισίου.

Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Σημειωτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Γλωσσική Αναλύτρια σε εταιρεία συμπεριφορικής ανάλυσης με τη χρήση τεχνολογιών AI.