Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο Τζο Μπάιντεν ΔΕΝ δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί δεν μπορούν να επανεκλεγούν και ότι μπορούν μόνο να επανεκλέξουν τον ΤραμπΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, ο Τζο Μπάιντεν ΔΕΝ δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί δεν μπορούν να επανεκλεγούν και ότι μπορούν μόνο να επανεκλέξουν τον Τραμπ

4 Μαΐ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε πρόσφατα σε ομιλία του ότι το κόμμα το οποίο εκπροσωπεί, δηλαδή οι Δημοκρατικοί, δεν μπορούν να επανεκλεγούν και ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να επανεκλέξουν τον τέως Πρόεδρο της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο στο οποίο βασίζεται ο ισχυρισμός είναι τροποποιημένο και δεν προέρχεται από πρόσφατη ομιλία του Μπάιντεν. Το απόσπασμα έχει αποκοπεί από ομιλία του Μπάιντεν που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2020, όταν ακόμη αυτός ήταν ένας εκ των Δημοκρατικών υποψηφίων για τη διεκδίκηση το προεδρικού χρίσματος. Στην πραγματικότητα στο σημείο αυτό της ομιλίας του ο Μπάιντεν μιλά για την ανάγκη ενότητας εντός του κόμματος και τονίζει ότι το μόνο που θα μπορούσε να επιφέρει η απουσία αυτής είναι την επανεκλογή του Τραμπ.

Αναπαράγεται τις τελευταίες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστολόγια ο ισχυρισμός ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε πρόσφατα σε ομιλία του ότι οι Δημοκρατικοί, δηλαδή το κόμμα στο οποίο ανήκει ο ίδιος, δεν μπορούν να επανεκλεγούν και ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να επανεκλέξουν τον τέως Πρόεδρο της χώρας, τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ. Ο ισχυρισμός βασίζεται σε ένα μικρής διάρκειας βίντεο στο οποίο ο Μπάιντεν φαίνεται να κάνει τις παραπάνω δηλώσεις. Ωστόσο, ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. 

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Παραδείγματα: oxtapus.wordpress.comiskra.groparlapipas.greuropost.grkinima-ypervasi.grpronews.gr

Το βίντεο που αναπαράγεται και στο οποίο στηρίζεται ο εξεταζόμενος ισχυρισμός:

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι το υπό εξέταση βίντεο δεν είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με αυτήν την πλαισίωση. Ερευνώντας τον ισχυρισμό εντοπίσαμε και ορισμένες μεμονωμένες αναπαραγωγές από τον Δεκέμβριο του 2022.

Τι ισχύει

Ψάχνοντας στον επίσημο λογαριασμό του Τζο Μπάιντεν στο YouTube εντοπίζουμε ολόκληρη την ομιλία από την οποία έχει απομονωθεί το απόσπασμα. Συγκεκριμένα, το βίντεο της ομιλίας υπάρχει διαθέσιμο στην καρτέλα “ζωντανά” του καναλιού του Μπάιντεν στο YouTube. Πρόκειται για το πεδίο στο οποίο μεταδίδονται ζωντανά και αργότερα παραμένουν αναρτημένες οι ζωντανές ομιλίες και εμφανίσεις του Μπάιντεν. Όπως βλέπουμε, το βίντεο, που αποτελεί ομιλία του Μπάιντεν στο Μιζούρι, αναρτήθηκε στο YouTube στις 8 Μαρτίου του 2020 και κατά συνέπεια δεν είναι πρόσφατο, όπως πολλοί ισχυρίζονται. Αυτό σημαίνει ότι όταν ο Μπάιντεν πραγματοποίησε τη συγκεκριμένη ομιλία δεν ήταν ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά απλώς υποψήφιος για την εκπροσώπηση του Δημοκρατικού κόμματος στις επικείμενες εκλογές. 

Ολόκληρο το βίντεο της ομιλίας του Μπάιντεν στο Κάνσας Σίτι του Μιζούρι. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Μπάιντεν μιλά γενικά για την προεκλογική του εκστρατεία, τη στήριξη που έχει δεχθεί ο ίδιος από το δημοκρατικό κόμμα και για τις τότε πρόσφατες προεκλογικές του επιτυχίες. Το επίμαχο σημείο, το οποίο έχει απομονωθεί στο αναπαραγόμενο βίντεο, ξεκινά περίπου στο δέκατο τρίτο λεπτό.

Συγκεκριμένα γύρω στο 13:30 ο Μπάιντεν λέει τα όσα ακούγονται στο αναπαραγόμενο βίντεο.

Ακολουθούν τα λόγια του (σε μετάφραση):

Θα μετατρέψουμε αυτές τις προκριματικές εκλογές από μια εκστρατεία που αφορά αρνητικές επιθέσεις σε μια εκστρατεία για το τι υποστηρίζουμε. Επειδή δεν μπορούμε να επανεκλεγούμε… Δεν μπορούμε να κερδίσουμε αυτή την επανεκλογή… Με συγχωρείτε. Μπορούμε μόνο να επανεκλέξουμε τον Ντόναλντ Τραμπ…”

Όσοι αναπαράγουν το παραπάνω βίντεο, έχουν ερμηνεύσει τα λόγια αυτά ως παραδοχή του Μπάιντεν ότι δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογές ή ως λάθος λόγω αφηρημάδας. Όμως το αναπαραγόμενο βίντεο έχει κοπεί με τέτοιο τρόπο που να μην ακούγεται ούτε το πλαίσιο των όσων λέει ο Μπάιντεν ούτε η συνέχεια των λεγομένων του από τα οποία γίνεται εμφανές ότι μιλά υποθετικά και ότι εννοούσε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που υποστηρίζουν όσοι αναπαράγουν το βίντεο. Βλέποντας ολόκληρο το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας γίνεται εμφανές ότι αυτό που λέει ο Μπάιντεν είναι πως εάν οι Δημοκρατικοί αναλωθούν σε μεταξύ τους εσωκομματικές έχθρες, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να επανεκλέγει ο Τραμπ. 

Συγκεκριμένα ο Μπάιντεν λέει τα εξής:

Κοιτάξτε παιδιά, ξέρετε ότι είμαστε σε μια κατάσταση όπου όλοι αυτοί που έχουν πέσει κάτω, όλοι αυτοί που έχουν αποκλειστεί, όλοι αυτοί που έχουν μείνει πίσω… επιτρέψτε μου να σας πω, επιτρέψτε μου να σας πω αυτό: Αυτή η εκστρατεία είναι η δική σας εκστρατεία! Αυτή είναι η δική σας εκστρατεία! Ελάτε μαζί μας, πηγαίνετε στο joebiden.com, εγγραφείτε, γίνετε εθελοντές, συνεισφέρετε αν μπορείτε. Σας χρειαζόμαστε, σας θέλουμε, έχουμε μια θέση στην εκστρατεία για εσάς και αν θέλετε έναν υποψήφιο που θα νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, θα κρατήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων, την εκλεγμένη Γερουσία, βοηθήστε με. Αν θέλετε έναν υποψήφιο που να είναι Δημοκρατικός, έναν δια βίου Δημοκρατικό, έναν περήφανο Δημοκρατικό, έναν Δημοκρατικό του «Ομπάμα/Μπάιντεν», ελάτε μαζί μας. Θέλετε έναν υποψήφιο που θα ενώσει αυτό το κόμμα, που θα διεξάγει μια προοδευτική θετική εκστρατεία και θα μετατρέψει αυτές τις προκριματικές εκλογές από μια εκστρατεία που αφορά αρνητικές επιθέσεις σε μια εκστρατεία για το τι υποστηρίζουμε. Επειδή δεν μπορούμε να επανεκλεγούμε… Δεν μπορούμε να κερδίσουμε αυτή την επανεκλογή… Με συγχωρείτε. Μπορούμε μόνο να επανεκλέξουμε τον Ντόναλντ Τραμπ αν στην πραγματικότητα εμπλακούμε σε αυτό το κυκλικό εκτελεστικό απόσπασμα*. Εδώ πρέπει να είναι μια θετική εκστρατεία, γι’ αυτό ελάτε μαζί μας, φίλοι μου».

* Σημείωση συντάκτη: Στην Αγγλική γλώσσα η φράση “circular firing squad” χρησιμοποιείται ώστε να υποδηλώσει την αλληλοεξόντωση των μελών μιας ομάδας, που ενώ θα έπρεπε να μάχονται εναντίον ενός κοινού εχθρού, αυτοκαταστρέφονται μαχόμενοι μεταξύ τους. Η έκφραση χρησιμοποιείται συχνά για να υποδηλώσει τις έχθρες εντός μιας πολιτικής παράταξης.

Ολόκληρο το απόσπασμα του βίντεο στο οποίο ακούγεται η επίμαχη φράση:

Όπως προαναφέρθηκε, η ομιλία του Μπαίντεν πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2020, όταν ακόμη δεν είχε καθοριστεί ποιος από τους υποψήφιους Δημοκρατικούς θα έπαιρνε το χρίσμα να εκπροσωπήσει το κόμμα στις τότε επικείμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020. Στην ομιλία του, λοιπόν, ο Μπάιντεν τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ενότητα εντός του δημοκρατικού κόμματος, καθώς το μόνο που θα μπορούσε να επιφέρει η απουσία αυτής ήταν την επανεκλογή του τότε προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Σε κανένα άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μπάιντεν δε φάνηκε ούτε να υποστηρίζει τον Τραμπ ούτε να θεωρεί το κόμμα του αδύναμο να διεκδικήσει τη νίκη.

Συμπέρασμα

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δε δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί δεν μπορούν να επανεκλεγούν και ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να επανεκλέξουν τον Ντόναλντ Τραμπ. Το βίντεο δεν είναι πρόσφατο, αλλά προέρχεται από ομιλία του Μπάιντεν τον Μάρτιο του 2020, όταν αυτός ήταν ακόμη μεταξύ των υποψηφίων του Δημοκρατικού κόμματος για το προεδρικό χρίσμα. Το αναπαραγόμενο βίντεο έχει αποκοπεί από το πλαίσιό του με αποτέλεσμα να μην είναι εμφανές τι ακριβώς εννοεί ο Μπάιντεν. Όπως προκύπτει από ολόκληρο το βίντεο, στην πραγματικότητα, ο τότε υποψήφιος των δημοκρατικών καλούσε το κόμμα του να παραμείνει ενωμένο και να μην αναλωθεί σε εσωκομματικές έχθρες, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην επανεκλογή του Τραμπ.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοιτητής στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.