Ποιοι είμαστε
Αρχική Τροποποιημένο το βίντεο που απεικονίζει την Καμάλα Χάρις να λέει ασυναρτησίεςΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ

Τροποποιημένο το βίντεο που απεικονίζει την Καμάλα Χάρις να λέει ασυναρτησίες

4 Μαΐ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 12 μήνες.

Ισχυρισμός

Βίντεο παρουσιάζει την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, να λέει ασυναρτησίες κατά τη διάρκεια ομιλίας

Συμπέρασμα

Το βίντεο που κυκλοφορεί έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία και προέρχεται από σατιρικό λογαριασμό που προωθεί τον Ντόναλντ Τραμπ. Ελέγχοντας ολόκληρο το βίντεο της ομιλίας, καθώς και το κείμενο που εκφώνησε η Καμάλα Χάρις, το οποίο δημοσίευσε ο Λευκός Οίκος, διαπιστώνουμε την παραποίηση του υπό εξέταση αποσπάσματος.

Τις τελευταίες ημέρες αναπαράγεται σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, κατά τη διάρκεια ομιλίας της να λέει ασυναρτησίες. Ωστόσο, το βίντεο δεν είναι πραγματικό, αφού αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας και τα λόγια της Αντιπροέδρου έχουν παραποιηθεί.

Παραδείγματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Σε δημοσιεύσεις χρηστών διαβάζουμε:

Σήμερα είναι σήμερα. Και το χθες ήταν σήμερα για εμάς, αλλά χθες. Και το αύριο θα γίνει για εμάς σήμερα, αλλά αύριο. Ζήσε λοιπόν το σήμερα με τέτοιο τρόπο ώστε το μέλλον σήμερα να είναι για σένα σαν το χθεσινό σήμερα, μόνο αύριο.”
– Καμάλα Χάρις, Αντιπρόεδρος ΗΠΑ

Έχει δημιουργήσει σχολή ο πρόεδρος του Εδεσσαϊκού πέραν του Ατλαντικου…

Το βίντεο που αναπαράγεται:

Στο υπό εξέταση βίντεο, παρατηρούμε ένα υδατογράφημα. Με μια γρήγορη αναζήτηση, μεταφερόμαστε σε ένα λογαριασμό στο Twitter με όνομα “Ramble Rants”, όπου βρίσκουμε μια ανάρτηση με το υπό εξέταση βίντεο. Εξετάζοντας περαιτέρω τον εν λόγω λογαριασμό, διαπιστώνουμε πως αναρτά συνεχώς σατιρικό περιεχόμενο υπέρ του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Το οπτικοακουστικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε προέρχεται από μια εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Howard της Ουάσινγκτον με τίτλο “Παλεύοντας για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα” όπου, μεταξύ άλλων, μίλησε και η Καμάλα Χάρις, η οποία κατά το παρελθόν φοίτησε στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο.

Όπως μπορούμε να δούμε στις παρακάτω φωτογραφίες, το υδατογράφημα από τον σατιρικό λογαραριασμό στο Twitter, έχει προστεθεί και αυτό ψηφιακά.

Στιγμιότυπο από το βίντεο που αναπαράγεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Στιγμιότυπο από το αυθεντικό βίντεο

Η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε εξ ολοκλήρου από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση NARAL Pro-Choice America Foundation, η οποία έχει ως στόχο την προάσπιση της αναπαραγωγικής ελευθερίας για όλους, όπως αναγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα τους:

Κάθε μέρα, οργανωνόμαστε και κινητοποιούμαστε για να προστατεύσουμε αυτήν την ελευθερία παλεύοντας για πρόσβαση σε φροντίδα για τις αμβλώσεις, τον έλεγχο των γεννήσεων, τη γονική άδεια μετ’ αποδοχών και την προστασία από τις διακρίσεις στην εγκυμοσύνη.

Παρακολουθώντας το πλήρες βίντεο της εκδήλωσης, παρατηρούμε πως η Καμάλα Χάρις δεν εκφωνεί τίποτα απ’ αυτά που αναφέρουν οι δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επιπλέον, ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε και το κείμενο που εκφωνήθηκε, στο οποίο, ως προς το επίμαχο απόσπασμα, αναγράφεται:

Πηγή

Μετάφραση: Επομένως, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό, όπως έχετε ακούσει από τόσους πολλούς απίστευτους ηγέτες, για εμάς, σε κάθε χρονική στιγμή, και οπωσδήποτε στην παρούσα, να βλέπουμε τη χρονική στιγμή στην οποία υπάρχουμε και είμαστε παρόντες, και να μπορούμε να την τοποθετήσουμε σε ένα πλαίσιο για να κατανοήσουμε πού υπάρχουμε στην ιστορία και στο παρόν καθώς σχετίζεται όχι μόνο με το παρελθόν, αλλά και με το μέλλον.

Το εν λόγω απόσπασμα:

Τέλος, δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται ο συγκεκριμένος ισχυρισμός. Παρόμοιο περιστατικό, που και πάλι στοχοποιεί την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ συναντούμε στο Twitter τον Αύγουστο του 2022, όπου της αποδίδονται εσφαλμένα, για ακόμη μία φορά, τα λόγια που υποτίθεται ότι εκφώνησε στο παραποιημένο βίντεο που εξετάσαμε.

Ο ισχυρισμός έχει καταρριφθεί επίσης από το AFP και το Associated Press.

Συμπέρασμα

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι το βίντεο που κυκλοφορεί έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία και προέρχεται από σατιρικό λογαριασμό που προωθεί τον Ντόναλντ Τραμπ. Ελέγχοντας ολόκληρο το βίντεο της ομιλίας, καθώς και το κείμενο που εκφώνησε η Καμάλα Χάρις, το οποίο δημοσίευσε ο Λευκός Οίκος, διαπιστώνουμε την παραποίηση του υπό εξέταση αποσπάσματος.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.