Ποιοι είμαστε
Αρχική Νάπολι – Παλαιότερο βίντεο από την Κροατία παρουσιάζεται ως σχετικό με τους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του Ιταλικού πρωταθλήματοςHOAXES

Νάπολι – Παλαιότερο βίντεο από την Κροατία παρουσιάζεται ως σχετικό με τους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του Ιταλικού πρωταθλήματος

6 Μαΐ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 12 μήνες.

Ισχυρισμός

Το βίντεο απεικονίζει πανηγυρισμούς στη Νάπολι για το πρωτάθλημα Ιταλίας μετά από 33 χρόνια!

Συμπέρασμα

Το εξεταζόμενο βίντεο έχει ληφθεί στην πόλη Σπλιτ της Κροατίας τον Οκτώβριο του 2020. Οι εικόνες προέρχονται από τους εορτασμούς των φιλάθλων της Hajduk Σπλιτ, που έκαναν τη νύχτα μέρα με πυροτεχνήματα, τιμώντας τον σύλλογό τους που έκλεισε 70 έτη από την ίδρυσή του.

Με αφορμή την κατάκτηση του Σκουντέτο από τη ποδοσφαιρική ομάδα της Νάπολης, η οποία κατάφερε ισοπαλία κόντρα στην Ουντινέζε, εξασφαλίζοντας έτσι την μαθηματική επικράτηση, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμοιράστηκε ένα εντυπωσιακό βίντεο. Σε αυτό, η νύχτα φαίνεται να έγινε μέρα χάρη σε πυροτεχνήματα που φώτισαν τον ουρανό. Ωστόσο, το υπό εξέταση βιντεοληπτικό υλικό εσφαλμένα συνδέεται με το παρόν και την ποδοσφαιρική αναμέτρηση των ιταλικών ομάδων στις 4 Μαΐου του 2023. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα: skai.gr, taxidromos.gr, top-sport.gr, κ.α

Το βίντεο που διαμοιράζεται τις τελευταίες ώρες:


Τι ισχύει;

Αρχικά, ας αναφερθεί πως το εξεταζόμενο βίντεο είδαμε επίσης να διαμοιράζεται από τον ηλεκτρονικό Τύπο, μέσω της κοινοποίησης ενός Tweet του Ιταλού χρήστη Μάρκο Φεραλιόνι, ο οποίος πλαισίωνε το εν λόγω βίντεο ως πρόσφατο και σχετικό με τους πανηγυρισμούς των Ιταλών φιλάθλων.

Βέβαια, τα εν λόγω φαντασμαγορικά πλάνα δεν είναι πρόσφατα, αλλά έχουν ληφθεί στις 28 Οκτωβρίου του 2020 στο Σπλιτ της Κροατίας, όταν η τοπική ομάδα Hajduk γιόρταζε τα 70 έτη από την ίδρυσή της. Συγκεντρώσαμε ελεύθερα διαθέσιμα δεδομένα που τεκμηριώνουν τα ανωτέρω.

Ανοιχτά δεδομένα

Στην πλατφόρμα διαμοιρασμού βίντεο YouTube εντοπίσαμε την ακόλουθη αναπαραγωγή του υπό εξέταση βίντεο, από τον χρήστη @martinvanderkolk6759 με ημερομηνία δημοσίευσης την 28η Οκτωβρίου του 2020 και τίτλο “Hajduk split 70years”. Πρόκειται για την παλαιότερη αναπαραγωγή που καταφέραμε να εντοπίσουμε:

Εναέρια πλάνα από την ξέφρενη βραδιά της 28ης δημοσιεύθηκαν επίσης από τον λογαριασμό της Hadjuk:

Ακόμη, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες του Google Maps και της υπηρεσίας Google Street View κατέστη δυνατό να γεωεντοπίσουμε την ακριβή τοποθεσία λήψης του εξεταζόμενου βίντεο, τεκμηριώνοντας έτσι ότι αυτό έχει ληφθεί στην Κροατία και όχι την Ιταλία.

Συντεταγμένες: 43.514002829278596, 16.47147197262326

Σε κάθε περίπτωση, όπως αποδεικνύουν τα φωτορεπορτάζ του διεθνή και του τοπικού τύπου, οι φίλαθλοι των «παρτενοπέι» πανηγύρισαν μαζικά την πολυπόθητη νίκη.

Συμπέρασμα

Χάρη σε εκτός έδρας βαθμό, η ποδοσφαιρική ομάδα της Νάπολης κέρδισε μετά από 33 έτη το πρωτάθλημα. Με αφορμή τους εορτασμούς για τη νίκη της Νάπολης, κυκλοφόρησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα εντυπωσιακό βίντεο με τον ουρανό να «φλέγεται» χάρη σε πυροτεχνήματα. Είναι αναληθής, όμως, ο ισχυρισμός ότι αυτό είναι πρόσφατο ή ότι απεικονίζει τους πανηγυρισμούς των Ιταλών καθώς πρόκειται για βίντεο που έχει ληφθεί στην κροατική πόλη Σπλιτ, στις 28 Οκτωβρίου του 2020. Οι εικόνες μεταφέρουν το κλίμα που επικράτησε το βράδυ της 28ης, όταν οι οπαδοί του τοπικού ποδοσφαιρικού συλλόγου Hajduk Σπλιτ φωταγώγησαν την πόλη με πυροτεχνήματα για να τιμήσουν την επέτειο για τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).