Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η φωτογραφία ΔΕΝ δείχνει τάφο στο Πακιστάν με λουκέτα για αποτροπή νεκροφιλίαςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, η φωτογραφία ΔΕΝ δείχνει τάφο στο Πακιστάν με λουκέτα για αποτροπή νεκροφιλίας

8 Μαΐ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία δείχνει έναν τάφο στο Πακιστάν φραγμένο με πράσινα κάγκελα και κλειδαριά, κάτι που γίνεται για προστασία της σορού νεαρών γυναικών από τον κίνδυνο νεκροφιλίας.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για τάφο στην περιοχή του Χαϊντεραμπάντ, στην Ινδία. Σχετίζεται με αποτροπή λαθραίας επαναχρησιμοποίησης παλαιότερων τάφων.

Από τον Απρίλιο του 2023, κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία ενός τάφου φραγμένου με πράσινα κάγκελα και κλειδαριά, συνοδεία του ισχυρισμού ότι έχει ληφθεί στο Πακιστάν και σχετίζεται με πρακτική προστασίας της σορού νεαρών γυναικών από τον κίνδυνο νεκροφιλίας. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα αναρτήσεων στο Twitter και το Facebook:

Παράδειγμα άρθρου: directus.gr

Τι ισχύει

Ο εικονιζόμενος στη φωτογραφία τάφος δεν βρίσκεται στο Πακιστάν. Πρόκειται για τάφο σε κοιμητήριο πλησίον του μουσουλμανικού τεμένους “Masjid-e-Salar Mulk”, στο Χαϊντεραμπάντ της Ινδίας.

Ο τάφος είναι διακριτός, για παράδειγμα, στο Google Street View που είναι διαθέσιμο για την συγκεκριμένη τοποθεσία (αναφερόμενη λήψη εικόνας τον Φεβρουάριο του 2022).

Επιπλέον, ένας φωτορεπόρτερ του πρακτορείου AFP, ο Noah Seelam, επισκέφθηκε την τοποθεσία στις 2 Μαΐου 2023 και πήρε φωτογραφία του ταφικού μνήματος και του περιβάλλοντος χώρου, σύμφωνα με το άρθρο κατάρριψης της ομάδας ελέγχου γεγονότων του AFP.

Πηγή εικόνων: factcheck.afp.com

Ανάλογη διασταύρωση της τοποθεσίας αυτού του τάφου πραγματοποίησε και η ομάδα ελέγχου γεγονότων του ινδικού ιστοτόπου altnews.in, που έλαβε φωτογραφίες από το σημείο μέσω του Αμπντούλ Τζαλήλ (Abdul Jaleel), κοινωνικού λειτουργού στην περιοχή.

Ο κ. Τζαλήλ είχε μία συζήτηση με τον τοπικό μουεζίνη Μουχτάρ Σαχάμπ (Muqtar Sahab), ο οποίος εξήγησε ότι το προστατευτικό κιγκλίδωμα τοποθετήθηκε για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ταφής νέας σορού επάνω από την υπάρχουσα (πρόκειται και για τον πρώτο τάφο μετά την είσοδο), διευκρινίζοντας ότι η τοποθέτηση έγινε αυθαίρετα, χωρίς την άδεια της θρησκευτικής αρχής. Φέρεται να πρόκειται για ταφή περίπου ενάμισι με δύο χρόνια πριν.

Αυτός ο τάφος είναι περίπου δύο ετών και ο μόνος λόγος για το “κλείδωμα” είναι ότι πολλοί άνθρωποι θάβουν πτώματα σε παλιούς τάφους χωρίς άδεια», ανέφερε ο Μουχτάρ Σαχάμπ.

Πολλοί άνθρωποι έρχονται εδώ και θάβουν πτώματα πάνω στους παλιούς τάφους χωρίς άδεια. Οι άνθρωποι που έχουν ήδη τους αγαπημένους τους να αναπαύονται εδώ είχαν παράπονα από τότε που ήρθαν εδώ για να διαβάσουν [την ευχή] Fateha. Για να αποτρέψουν άλλους από το να θάψουν περαιτέρω πτώματα, οι συγγενείς έχουν βάλει τη σχάρα εκεί.

Μπορείτε να δείτε την συνομιλία παρακάτω (διεξήχθη στα Χίντι):

Ερωτηθείς από το πρακτορείο AFP, o Αμπτούλ Τζαλήλ ανέφερε ότι και η μητέρα του θάφτηκε στο ίδιο νεκροταφείο.

Πολλές φορές οι άνθρωποι θάβουν ένα άλλο άτομο πάνω από έναν τάφο και αργότερα, όταν κάποιος έρχεται να θυμηθεί τους προγόνους του, απογοητεύεται που δεν βρίσκει τον τάφο τους εκεί», σχολίασε.

Συμπέρασμα

H φωτογραφία με τον «κλειδωμένο τάφο» δεν προέρχεται από το Πακιστάν. Πρόκειται για τάφο στην περιοχή του Χαϊντεραμπάντ, στην Ινδία. Σχετίζεται με πρόθεση αποτροπής λαθραίας επαναχρησιμοποίησης παλαιότερων τάφων, και όχι με κάποια πρακτική αποτροπής κινδύνου νεκροφιλίας.