Ποιοι είμαστε
Αρχική Tweet από λογαριασμό-παρωδία αποδίδεται λανθασμένα στον Ευάγγελο ΑντώναροFAKE NEWS

Tweet από λογαριασμό-παρωδία αποδίδεται λανθασμένα στον Ευάγγελο Αντώναρο

13 Μαΐ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 12 μήνες.

Ισχυρισμός

Tweet στον λογαριασμό του Ευάγγελου Αντώναρου αναφέρει ότι προτιμάει να γεμίσει η Ελλάδα από προοδευτικούς πακιστανούς με υπηκοότητα παρά να γεννήσουν οι Έλληνες φασίστες.

Συμπέρασμα

Το tweet δεν ανήκει στον Ευάγγελο Αντώναρο, αλλά σε ψευδεπίγραφο λογαριασμό (parody account) που σατιρίζει το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο.

Πρόσφατα αναπαράχθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια ανάρτηση του Twitter, η οποία αποδόθηκε στον Ευάγγελο Αντώναρο. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς ο λογαριασμός που έκανε την ανάρτηση δεν ανήκει στο συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο και αποτελεί ψευδεπίγραφο λογαριασμό (parody-account) που σατιρίζει τον συγκεκριμένο πολιτικό.

Παραδείγματα αναπαραγωγής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Η συγκεκριμένη ανάρτηση έγινε στις 21 Μαρτίου 2023 και συγκέντρωσε συνολικά περισσότερες από 26 χιλιάδες προβολές. Ανήκει στον λογαριασμό @Economicfreed10, με όνομα εμφάνισης Evangelos β. Antonaros.

Πρόκειται για λογαριασμό-παρωδία, κάτι που δηλώνεται ρητά στην περιγραφή του προφίλ του λογαριασμού, και δεν έχει καμία σχέση με τον επίσημο λογαριασμό του Ευάγγελου Αντώναρου στο Twitter.

Πηγή
(διευκρινίζεται στην περιγραφή του προφίλ ότι πρόκειται για σατιρικό λογαριασμό)

Ο Ευάγγελος Αντώναρος διαθέτει λογαριασμό στο Twitter, με όνομα χρήστη @EvangAntonaros και όνομα εμφάνισης Evangelos Α. Antonaros.

Προχωρήσαμε σε σύγκριση των δύο λογαριασμών, που αποδεικνύει πως πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικούς λογαριασμούς που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Επιπλέον, ερευνήσαμε τον λογαριασμό που ανήκει στον Ευάγγελο Αντώναρο και δεν διαπιστώσαμε σχετική ανάρτηση για εκείνη την ημέρα.

Παραθέτουμε μια οπτικοποιημένη μορφή της σύγκρισης των δύο λογαριασμών:

Σύγκριση των στοιχείων μεταξύ του λογαριασμού παρωδίας (αριστερά) και του λογαρισμού που ανήκει στο σατιριζόμενο πολιτικό πρόσωπο (δεξιά)
Πώς αναγνωρίζουμε τους λογαριασμούς παρωδίας

Το Twitter ορίζει τους λογαριασμούς παρωδίας ως εξής:

Οι λογαριασμοί που απεικονίζουν ένα άλλο πρόσωπο, ομάδα ή οργανισμό στο προφίλ τους για να συζητήσουν, να σατιρίσουν ή να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με την εν λόγω οντότητα.

Το Twitter στην κατηγορία “Πολιτική παραπλανητικών και απατηλών ταυτοτήτων” ορίζει τους κανόνες σχετικά με τους λογαριασμούς παρωδίας και διευκρινίζει τις προϋποθέσεις μέσα από τις οποίες οι λογαριασμοί παρωδίας πρέπει να διακρίνονται από τους αυθεντικούς λογαριασμούς στους οποίους αναφέρονται. Συγκεκριμένα:

Για να αποφεύγεται η σύγχυση των άλλων σχετικά με την ταυτότητα ενός λογαριασμού, οι λογαριασμοί παρωδίας, σχολιασμού και θαυμαστών πρέπει να διακρίνονται στο όνομα του λογαριασμού τους και στο βιογραφικό τους.

Ωστόσο είναι σκόπιμο να τονίσουμε ότι οι παραπάνω οδηγίες δεν ακολουθούνται πάντα από τους χρήστες του κοινωνικού μέσου. Επομένως όταν προσπαθούμε να εξακριβώσουμε αν η δημοσίευση που παρακολουθούμε προέρχεται από τον πραγματικό χρήστη ή λογαριασμό-παρωδία μπορούμε να ελέγχουμε το όνομα χρήστη (handle) του λογαριασμού κυρίως σε περιπτώσεις όπου η εξεταζόμενη ανάρτηση αφορά γνωστή προσωπικότητα εντός και εκτός πολιτικής σκηνής.

Συμπέρασμα

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδόθηκε από ορισμένους χρήστες ένα συγκεκριμένο tweet στον Ευάγγελο Αντώναρο. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς το συγκεκριμένο tweet ανήκει σε ψευδεπίγραφο λογαριασμό (parody account), ο οποίος σατιρίζει τη συγκεκριμένη πολιτική προσωπικότητα. Η απόδοση του συγκεκριμένου tweet στον Ευάγγελο Αντώναρο είναι λανθασμένη και ψευδής.

Απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στη Γλωσσολογία. Κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας και Σημειωτικής, Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί ως Γλωσσική Αναλύτρια σε εταιρεία συμπεριφορικής ανάλυσης με τη χρήση τεχνολογιών AI.