Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψηφιακά επεξεργασμένο βίντεο παρουσιάζει τη σοβιετική σημαία να κυματίζει πριν από λίγες μέρες στο Γερμανικό ΚοινοβούλιοΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ψηφιακά επεξεργασμένο βίντεο παρουσιάζει τη σοβιετική σημαία να κυματίζει πριν από λίγες μέρες στο Γερμανικό Κοινοβούλιο

17 Μαΐ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός

Βίντεο δείχνει σημαία της Σοβιετικής Ένωσης να κυματίζει στην οροφή του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου στο Βερολίνο.

Συμπέρασμα

Επίσημες δηλώσεις από εκπροσώπους του Κοινοβουλίου διαψεύδουν τον ισχυρισμό, ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στις 8 Μαΐου στο Βερολίνο δε συνάδουν με αυτές που εμφανίζονται στο υλικό που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα. Το βίντεο και οι φωτογραφίες έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντοπίσαμε να αναπαράγονται βίντεο και φωτογραφίες που υποτίθεται πως απεικονίζουν σημαία της Σοβιετικής Ένωσης να κυματίζει πάνω στο κτίριο του Γερμανικού ομοσπονδιακού κοινοβουλίου στο Βερολίνο. Ο ισχυρισμός βασίζεται σε δύο βίντεο μικρής διάρκειας καθώς και σε τέσσερις φωτογραφίες, τα οποία διαμοιράστηκαν, αρχικά, σε φιλορωσικά κανάλια στο Telegram και το Twitter και στη συνέχεια στον ρωσικό τύπο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε το υλικό φαίνεται πως είναι ψηφιακά επεξεργασμένο.

Παραδείγματα αναρτήσεων:

Το βίντεο που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα στην Ελλάδα

Τι ισχύει

Στις 8 Μαΐου 2023, μέσα από κανάλια στο Telegram και το Twitter διαμοιράστηκαν βίντεο και φωτογραφίες που φαινομενικά παρουσίαζαν στιγμιότυπα που τραβήχτηκαν την ίδια ημέρα και αποτύπωναν την σοβιετική σημαία να ανεμίζει πάνω στο Ράιχσταγκ, κτίριο όπου στεγάζεται το Γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο στο Βερολίνο. Ένα από τα κανάλια που διαμοίρασαν το υλικό ανήκει στον Dmitry Smirnov, Ρώσο δημοσιογράφο που εργάζεται για το Κρεμλίνο. Η ανάρτησή του συνοδευόταν από την παρακάτω περιγραφή:

«Немецкие соцсети пишут, что над Рейхстагом в Берлине снова появилось знамя Победы»

Μετάφραση:
«Τα γερμανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν ότι το Λάβαρο της Νίκης επανεμφανίστηκε πάνω από το Ράιχσταγκ στο Βερολίνο».

Μετέπειτα, η παρακάτω «είδηση» κυκλοφόρησε και σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Στιγμιότυπο οθόνης από την ανάρτηση στο Telegram

Η ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε να διαμοιράζεται ο ισχυρισμός δεν είναι τυχαία. Στις 8 Μαΐου γιορτάζεται η «Ημέρα της Νίκης στην Ευρώπη», δηλ. της επίσημης αποδοχής της άνευ όρων παράδοσης των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας, σηματοδοτώντας το επίσημο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη στο Ανατολικό Μέτωπο. Η Ρωσία, μάλιστα, καθώς και ορισμένες πρώην σοβιετικές χώρες γιορτάζουν την ημέρα αυτή στις 9 Μαΐου.

Η Ύψωση της Σημαίας της Νίκης στο Ράιχσταγκ είναι εμβληματική φωτογραφία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια της Μάχης του Βερολίνου στις 2 Μαΐου 1945. Σε αναδημοσιεύσεις του ισχυρισμού στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρθηκε πως «το Λάβαρο της Νίκης κυματίζει ξανά πάνω στο Ράιχσταγκ έπειτα από 78 χρόνια» παραμονή της 9ης Μαΐου.

Μια εκπρόσωπος του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag) ύστερα από επικοινωνία με το CORRECTIV.Faktencheck διέψευσε τον ισχυρισμό, τονίζοντας ότι στις 8 Μαΐου η σημαία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης δεν υψώθηκε ποτέ στην οροφή του γερμανικού κοινοβουλίου. Ακόμη, το τμήμα του Γερμανικού Πρακτορείου Τύπου (dpa) που ασχολείται με την επαλήθευση ειδήσεων, επικοινώνησε, επίσης, με έναν εκπρόσωπο του Κοινοβουλίου ο οποίος δήλωσε πως «Ως συνήθως, η γερμανική καθώς και μια ευρωπαϊκή σημαία κυματίζουν στους τέσσερις πύργους».

Τέλος, ο καιρός που παρατηρούμε στις φωτογραφίες και τα βίντεο που υποτίθεται πως τραβήχτηκαν την Δευτέρα 8 Μαΐου, δε συνάδει με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν την ημέρα εκείνη στο Βερολίνο. Στο υλικό που διαμοιράστηκε ο ουρανός φαίνεται να είναι γκρίζος και καλυμμένος με σύννεφα, ενώ τα δέντρα δεν έχουν πάνω τους φύλλα. Εν αντιθέσει, την ημέρα εκείνη είχε ηλιοφάνεια από τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ η βλάστηση φαίνεται να είναι πολύ πιο πλούσια, όπως έχει καταγραφεί από μια κάμερα εγκατεστημένη στο χώρο. Φωτογραφίες που συγκεντρώθηκαν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα δεν εμπεριέχουν καμία ένδειξη της σοβιετικής σημαίας στο κτίριο και παρουσιάζουν μια ηλιόλουστη μέρα. Δημοσιογράφοι του CORRECTIV.Faktencheck που επισκέφθηκαν το συγκεκριμένο σημείο έφτασαν στο συμπέρασμα πως δεν υπήρχε κανένα ίχνος σοβιετικής σημαίας πάνω στο κτίριο του Γερμανικού Κοινοβουλίου.

Φωτογραφίες από το Instagram, δημοσιευμένες στις 8 Μαΐου [πηγή]

Συμπέρασμα

Επίσημες δηλώσεις από εκπροσώπους του Κοινοβουλίου διαψεύδουν τον ισχυρισμό, ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στις 8 Μαΐου στο Βερολίνο (ηλιοφάνεια) καθώς και η πυκνή βλάστηση, δε συνάδουν με τα στοιχεία που εμφανίζονται στο βιντεοληπτικό και φωτογραφικό υλικό που υποτίθεται πως τραβήχτηκε την ημέρα εκείνη. Το βίντεο και οι φωτογραφίες είναι παλαιότερα και έχουν υποστεί ψηφιακή επεξεργασία ώστε να εμφανίζεται η σοβιετική σημαία να κυματίζει στην κορυφή του Ράιχσταγκ.

Πτυχιούχος του τμήματος Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο αγγλόφωνο πρόγραμμα “Digital Media, Communication and Journalism”, ΑΠΘ.