Ποιοι είμαστε
Αρχική Ισραήλ: βίντεο από το 2021 παρουσιάζεται ως πρόσφατοΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Ισραήλ: βίντεο από το 2021 παρουσιάζεται ως πρόσφατο

18 Μαΐ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 1 έτος.

Ισχυρισμός

Πρόσφατο βίντεο απεικονίζει παραλία να αδειάζει στο Ισραήλ όταν ακούγονται σειρήνες πολέμου

Συμπέρασμα

Το βίντεο παρουσιάζεται εκτός θεματικού περιεχομένου και δε σχετίζεται με τα πρόσφατα γεγονότα στο Ισραήλ, αφού χρονολογείται στο 2021. Μέσω γεωεντοπισμού, διαπιστώσαμε ότι στα πλάνα απεικονίζεται η παραλία Αβίβ. Επιπρόσθετα, υπεύθυνος επικοινωνίας των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων επιβεβαίωσε τη χρονολογία προέλευσης του οπτικοακουστικού υλικού.

Σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγεται τις τελευταίες ημέρες ένα βίντεο που δείχνει μια παραλία να εκκενώνεται υπό τους ήχους των σειρήνων πολέμου, πλαισιωμένο με τον ισχυρισμό ότι αυτό συνέβη πρόσφατα στο Ισραήλ μετά από επίθεση με ρουκέτες. Αν και πράγματι, τα πλάνα στο υπό εξέταση οπτικοακουστικό υλικό απεικονίζουν μια παραλία του Ισραήλ, ο ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα σε ιστοσελίδες: balsamopsyxhs.gr, oparlapipas.gr

Παραδείγματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Οι πρόσφατες αναταραχές που ξέσπασαν μεταξύ του Ισραήλ και της Παλεστίνης, που αποτελεί μία από τις πιο πολυετείς διαμάχες παγκοσμίως, αποτέλεσαν αφορμή για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών, αφού ορισμένοι βρήκαν την ευκαιρία να συνδέσουν τις εχθροπραξίες με ένα βίντεο, παρουσιάζοντάς το ως πρόσφατο.

Σε δημοσιεύσεις χρηστών διαβάζουμε:

Τρομερές εικόνες! Παραλίες αδειάζουν στη στιγμή όταν ηχούν σειρήνες πολέμου. Μοιάζει με σκηνικό από ταινία δράσης, αλλά συνέβη πριν από λίγο στο Ισραήλ.
Συγκεκριμένα στην περιοχή του Τελ Αβίβ σήμαναν σειρήνες το μεσημέρι της Τετάρτης, με πολλούς πολίτες να κατευθύνονται στα καταφύγια.
Χαρακτηριστικές δε είναι οι σουρεάλ σκηνές με παραθεριστές να αφήνουν όπως τις παραλίες για να προστατευτούν από τις διερχόμενες ρουκέτες.
Η ισραηλινή αεράμυνα, που αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο, ενεργοποιήθηκε σχεδόν αμέσως.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας πύραυλος έπληξε ένα κτίριο κατοικιών στην Ασκελόν.

Το υπό εξέταση βίντεο:

Με τη βοήθεια της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας, παρατηρούμε πως ενώ όντως βλέπουμε εικόνες από το Ισραήλ, και πιο συγκεκριμένα, την παραλία Αβίβ, η πλαισίωση του βίντεο είναι εσφαλμένη, καθώς δε σχετίζεται με τις πυραυλικές επιθέσεις των προηγούμενων ημερών, αφού το βίντεο εντοπίζεται στο διαδίκτυο ήδη από το 2021

Την ακριβή τοποθεσία λήψης του ανωτέρω οπτικοακουστικού υλικού μπορείτε να βρείτε εδώ.

Εικόνες:

Στιγμιότυπο από το βίντεο που διαμοιράζεται
Στιγμιότυπο από την παραλία Αβίβ στο Google Maps

Μάλιστα, υπεύθυνος επικοινωνίας από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (εδώ, εδώ) μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επιβεβαιώνοντας τη χρονολογία προέλευσης του βίντεο, ενώ εξήγησε πως οι σειρήνες πολέμου ακούγονται κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την επιχείρηση ‘Shield And Arrow’ κατά την οποία το Ισραήλ χτύπησε στοχευμένα πρόσωπα που είχαν εμπλακεί σε τρομοκρατικές ενέργειες και εγκαταστάσεις κατασκευής οπλισμού στη λωρίδα της Γάζας.

Συμπέρασμα

Με βάση τα παραπάνω, ο ισχυρισμός κρίνεται αναληθής. Το βίντεο παρουσιάζεται εκτός θεματικού περιεχομένου και δε σχετίζεται με τα πρόσφατα γεγονότα στο Ισραήλ, αφού χρονολογείται στο 2021. Μέσω γεωεντοπισμού, διαπιστώσαμε ότι στα πλάνα απεικονίζεται η παραλία Αβίβ. Επιπρόσθετα, υπεύθυνος επικοινωνίας των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων επιβεβαίωσε τη χρονολογία προέλευσης του οπτικοακουστικού υλικού.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “Risk Communication and Crisis Journalism”.