Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδές το δημοσίευμα ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας επέβαλε πρόστιμο σε επιχειρηματίαFAKE NEWS ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ψευδές το δημοσίευμα ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας επέβαλε πρόστιμο σε επιχειρηματία

20 Μαΐ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 11 μήνες.

Ισχυρισμός:

Το λιμενικό επέβαλε πρόστιμο χιλιάδων ευρώ σε επιχειρηματία στην Πάτρα, αφότου εντόπισε αγωγό μέσω του οποίου το κατάστημα έριχνε λύματα στη θάλασσα. Κατόπιν, ακολούθησε και αυτόφωρη διαδικασία για τον υπεύθυνο του καταστήματος. Το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή των Βραχναίικων.

Συμπέρασμα:

Το υπό εξέταση περιστατικό διαψεύστηκε με σχετικό δελτίο τύπου από το λιμεναρχείο καθώς και με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΚΕΑΝΑ. Επομένως, ο ισχυρισμός κρίνεται ψευδής καθώς το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας, ουδέποτε επέβαλε πρόστιμο σε επιχειρηματία στην περιοχή των Βραχναίικων, τη 14η Μαΐου, ούτε ακολούθησε διαδικασία αυτοφώρου.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαδίδονται εσφαλμένες πληροφορίες σχετικά με πρόστιμο που δήθεν επιβλήθηκε από το λιμενικό σε επιχειρηματία στην Πάτρα. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας επέβαλε πρόστιμο χιλιάδων ευρώ σε ιδιοκτήτη καταστήματος εστίασης στην περιοχή των Βραχναίικων. Μάλιστα, σε τμήμα του ισχυρισμού επισημαίνεται ότι κατόπιν του προστίμου, το λιμενικό προέβη και σε αυτόφωρη διαδικασία κατά του υπεύθυνου του καταστήματος.

Παραδείγματα σε ιστοσελίδες: tempo24.news, newsbomb.gr, npress.gr, newstora.gr, pelop.gr

Παραδείγματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Κατόπιν επικοινωνίας μας με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας, λάβαμε προφορική διαβεβαίωση ότι στις 15 Μαΐου απεστάλη δελτίο τύπου προς τοπικά μέσα, το περιεχόμενο του οποίου διέψευσε το επίμαχο περιστατικό. Δημοσίευμα που περιλαμβάνει το εν λόγω δελτίο εντοπίζεται εδώ.

Το δελτίο τύπου παρουσιάζεται και αυτούσιο παρακάτω:

Επιπρόσθετα, παρατίθεται και η σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Ν.Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ), η οποία διαψεύδει ρητά το γεγονός.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών και κατόπιν επίσημης ανακοίνωσης του ΣΚΕΑΝΑ, διαψεύδονται τα δημοσιεύματα που θέλουν το λιμεναρχείο να επιβάλει πρόστιμο ύψους χιλιάδων ευρώ, στις 14 Μαΐου, σε επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην περιοχή των Βραχναίικων. Κατ’ επέκταση διαψεύδονται και οι αναφορές που κάνουν λόγο για αυτόφορη διαδικασία κατά του υπεύθυνου του καταστήματος καθώς και για αγωγό ρίψης λυμάτων που ρύπαινε τη θάλασσα και που υποτίθεται ότι προερχόταν από το κατάστημα.


* Στις 24 Μαΐου 2023 προστέθηκε στο άρθρο το δελτίο τύπου που απεστάλη από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών προς τα τοπικά μέσα τη 15η Μαΐου του ίδιου έτους.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοιτά στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “European Journalism”.