Ποιοι είμαστε
Αρχική Η Chelsea Clinton ΔΕΝ υποστήριξε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς με mRNA εμβόλια σε ανήλικους χωρίς γονική συγκατάθεσηFAKE NEWS

Η Chelsea Clinton ΔΕΝ υποστήριξε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς με mRNA εμβόλια σε ανήλικους χωρίς γονική συγκατάθεση

22 Μαΐ
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 12 μήνες.

Ισχυρισμός

Η Chelsea Clinton ισχυρίζεται πως θα εμβολιάσει με mRNA εμβόλια κάθε παιδί στην Αμερική με το ζόρι.

Συμπέρασμα

Η Chelsea Clinton δεν υποστήριξε ποτέ την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ανηλίκων χωρίς γονική συναίνεση μέσω της πρωτοβουλίας «The Big Catch-Up», ούτε στην Αμερική αλλά ούτε και σε κάποια άλλη χώρα, ενώ ακόμη δεν αναφέρθηκε καθόλου σε mRNA εμβόλια.

Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναπαράγουν τον ισχυρισμό πως η Chelsea Clinton δήλωσε πως κάθε παιδί στην Αμερική πρέπει να «εμβολιαστεί με mRNA εμβόλιο με το ζόρι». Η «είδηση» βασίζεται σε ομιλία της Clinton σε συνέδριο για την παγκόσμια υγεία, κατά τη διάρκεια της οποίας, ωστόσο, δεν αναφέρθηκε ποτέ σε εμβολιασμούς παιδιών χωρίς γονική συναίνεση ή έστω σε εμβόλια mRNA. Ας εξετάσουμε τι ισχύει.

Παραδείγματα αναρτήσεων:

Τι ισχύει

Στις αρχές Μαΐου 2023, ξεκίνησε να διαμοιράζεται ισχυρισμός που αφορούσε φερόμενες δηλώσεις της Chelsea Clinton, κόρης του Bill και της Hillary Clinton, σχετικά με «προσπάθεια επιβολής εμβολιασμού με mRNA εμβόλια σε κάθε παιδί της Αμερικής» ανεξάρτητα από την παροχή γονικής συναίνεσης.

Το αρχικό δημοσίευμα αναρτήθηκε στις 7 Μαΐου και προήλθε από το The People’s Voice, προηγουμένως γνωστό ως NewsPunch. To NewsPunch, ιστότοπος με εκτενές ιστορικό διασποράς ψευδών ειδήσεων και έδρα το Λος Άντζελες, ιδρύθηκε το 2014 ως Your News Wire και τον Νοέμβριο του 2018 μετονομάστηκε σε NewsPunch. Μέχρι πρότινος στη σελίδα «σχετικά με εμάς» του The People’s Voice αναφερόταν ότι ο ιστότοπος ανήκει στην News Punch LLC, ωστόσο η σελίδα ενημερώθηκε μέσα στον Μάιο και δεν αναγράφει πλέον την ιδιοκτησία της.

Ο ισχυρισμός περί «επιβολής mRNA εμβολίων σε ανήλικα παρά την άρνηση των γονιών τους» δεν επιβεβαιώνεται. Το άρθρο του The People’s Voice βασίζεται πάνω σε δηλώσεις που έκανε η Clinton στο συνέδριο «FORTUNE Brainstorm Health 2023» για την παγκόσμια υγεία που διοργάνωσε ο μιντιακός οργανισμός Fortune στα τέλη Απρίλη. Η ίδια έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για την «Clinton Health Access Initiative», μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ίδρυσε ο πατέρας της με σκοπό την διευκόλυνση πρόσβασης στην Υγεία, καθώς και για μια νέα παγκόσμια πρωτοβουλία με την οποία συνεργάζεται, την «The Big Catch-Up».

Η κοινή προσπάθεια «The Big Catch-Up» μεταξύ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της UNICEF, του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates και πολλών άλλων εταίρων στοχεύει στην ενίσχυση του εμβολιασμού ρουτίνας μεταξύ των παιδιών, που μειώθηκε αρκετά μέσα στην πανδημία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των ποσοστών ιλαράς, πολιομυελίτιδας και κίτρινου πυρετού λόγω των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού στις νεαρές ηλικίες. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη δημιουργία εκστρατείας γύρω από τον εμβολιασμό ρουτίνας και στην ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας σε 20 χώρες, στις οποίες δεν συγκαταλέγονται οι ΗΠΑ.

Σε κανένα σημείο της ομιλίας της η Clinton δεν είπε ότι τα παιδιά θα πρέπει να εμβολιαστούν με το ζόρι, ούτε αναφέρθηκε σε mRNA εμβόλια – όπως αυτό της COVID-19. Ακόμη, ύστερα από αναζήτηση της φερόμενης δήλωσης της Chelsea Clinton στο διαδίκτυο με σχετικές λέξεις-κλειδιά καθώς και σε αποθετήρια αρχειοθέτησης, δεν εντοπίσαμε κανένα σχετικό αποτέλεσμα πέρα από αναπαραγωγές του αρχικού άρθρου του The People’s Voice. Ούτε, φυσικά, το δελτίο τύπου που δημοσίευσε η πρωτοβουλία «The Big Catch-Up» ανέφερε πως όσα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί, θα εξαναγκάζονται σε εμβολιασμό χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους. Καμία αναφορά δεν έγινε σε mRNA εμβόλια.

Τέλος, το Clinton Foundation δήλωσε στο USA TODAY πως οι ισχυρισμοί ότι η Chelsea Clinton υποστήριξε τους αναγκαστικούς εμβολιασμούς είναι ψευδείς.

Συμπέρασμα

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία καθίσταται σαφές ότι ο εξεταζόμενος ισχυρισμός είναι ψευδής. Η Chelsea Clinton δεν υποστήριξε ποτέ την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ανηλίκων χωρίς γονική συναίνεση μέσω της πρωτοβουλίας «The Big Catch-Up», ούτε στην Αμερική αλλά ούτε και σε κάποια άλλη χώρα, ενώ ακόμη δεν αναφέρθηκε καθόλου σε mRNA εμβόλια.

Πτυχιούχος του τμήματος Δημοσιογραφίας & Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο αγγλόφωνο πρόγραμμα “Digital Media, Communication and Journalism”, ΑΠΘ.