Ποιοι είμαστε
Αρχική Ως πρόσφατη παρουσιάζεται δήλωση της Κατερίνας Νοτοπούλου από το 2019ΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Ως πρόσφατη παρουσιάζεται δήλωση της Κατερίνας Νοτοπούλου από το 2019

3 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 12 μήνες.

Ισχυρισμός

Η Κατερίνα Νοτοπούλου δήλωσε τον Μάιο 2023 ότι η εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τη Novartis θα είναι «αρτιμελής».

Συμπέρασμα

Πρόκειται για πραγματική δήλωση, η οποία ωστόσο τίθεται εκτός χρονικού και θεματικού πλαισίου. Ερωτηθείσα για τη συμμετοχή μελών του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεδρίαση της ειδικής προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Novartis, η κ. Νοτοπούλου είχε αναφέρει, σε συνέντευξή της το Νοέμβριο του 2019, πως η εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «αρτιμελής». Η ανακύκλωση της είδησης από ενημερωτικές ιστοσελίδες, δίχως επισήμανση για τον πραγματικό χρόνο που έλαβε χώρα, είναι παραπλανητική.

Τις τελευταίες ώρες κάνει τον γύρο του διαδικτύου μια δήλωση της κας Κατερίνας Νοτοπούλου, υποψήφιας βουλεύτριας στην Α’ Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πλαισιώνεται σε αναρτήσεις χρηστών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον ηλεκτρονικό τύπο ως πρόσφατη. Αυτή η υπόθεση όμως είναι παραπλανητική. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα:


Τι ισχύει

Αρχικά, πρέπει να επισημανθεί πως η δήλωση της κ. Νοτοπούλου δεν είναι πρόσφατη αλλά έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΙ, στην εκπομπή «Αταίριαστοι», στις 8 Νοεμβρίου του 2019.

Ειδικότερα, ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Ντσούνος έθεσε στην κ. Νοτοπούλου ένα ερώτημα σχετικά με τη συμμετοχή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη, σε συνεδρίαση της ειδικής προανακριτικής επιτροπής που είχε συσταθεί από τη Βουλή για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών του πρώην αναπληρωτή υπουργού δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, σχετικά με την υπόθεση Novartis.

Υπενθυμίζουμε πως την προηγούμενη ημέρα, 7η Νοεμβρίου του 2019, ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε καταθέσει δια του συνηγόρου του, κ. Δημήτρη Τσοβόλα, υπόμνημα αιτούμενος την ανάκληση της απόφασης εξαίρεσης των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα του κ. Ντσούνου, η κ. Νοτοπούλου είχε απαντήσει:

Προφανώς θα πάνε, οφείλουνε να πάνε, η αντιπροσωπεία…. η εκπροσώπηση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εκεί. Θα είναι αρτιμελής, όπως ορίζει ο νόμος (…)

(σ.σ. σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι κ.κ. Τζανακόπουλος και Πολάκης δεν παραστάθηκαν τελικά στην συνεδρίαση της επιτροπής, στις 12 Νοεμβρίου του 2019.)

Η επίμαχη απάντηση έγινε αντικείμενο σχολιασμού στον ηλεκτρονικό τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ενδεικτικά:

Η ανακύκλωση της πραγματικής – πλην όμως παλαιότερης – δήλωσης στα κοινωνικά δίκτυα και σε ενημερωτικές ιστοσελίδες δίνει τη λανθασμένη εντύπωση σε χρήστες του διαδικτύου ότι το σχόλιο της κ. Νοτοπούλου είναι πρόσφατο και σχετικό με την τρέχουσα προεκλογική επικαιρότητα.

Σε ανάρτησή της στον προσωπικό λογαριασμό της στο Facebook, η κ. Νοτοπούλου έκανε λόγο για «ευθεία προσωπική προσβολή».

Συμπέρασμα

Αν και πραγματική, η δήλωση της κ. Νοτοπούλου παρουσιάζεται εκτός χρονικού και θεματικού πλαισίου. Η ανακύκλωση της δήλωσης από ενημερωτικές ιστοσελίδες, που παραλείπουν να επισημάνουν ότι αυτή έγινε το Νοέμβριο του 2019, είναι παραπλανητική.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).