Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτές οι φωτογραφίες ΔΕΝ απεικονίζουν πραγματικούς σωσίες του Τομ ΚρουζΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αυτές οι φωτογραφίες ΔΕΝ απεικονίζουν πραγματικούς σωσίες του Τομ Κρουζ

16 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 11 μήνες.

Ισχυρισμός:

Οι φωτογραφίες απεικονίζουν κασκαντέρ που αντικαθιστούν τον Τομ Κρουζ στα γυρίσματα των ταινιών που πρωταγωνιστεί.

Συμπέρασμα:

Στην πραγματικότητα οι φωτογραφίες είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης και δημιουργήθηκαν μέσω του προγράμματος Midjourney. Ο δημιουργός τους, όταν αντιλήφθηκε την έκταση που είχε λάβει το ζήτημα, διέψευσε τη γνησιότητά τους μέσω ανάρτησης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Πλήθος δημοσιεύσεων έχει εντοπιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω της επερχόμενης κυκλοφορίας της νέας ταινίας “Επικίνδυνη Αποστολή”. Έντονη κινητικότητα γύρω από την ίδια θεματική έχει παρατηρηθεί και στην Ελλάδα. Ανάμεσα στις διάφορες δημοσιεύσεις εντοπίστηκαν και κάποιες που αναπαράγουν εσφαλμένο ισχυρισμό. Συγκεκριμένα, οι εν λόγω αναπαραγωγές πλαισιώνονται από φωτογραφίες οι οποίες υποτίθεται πως απεικονίζουν τον πρωταγωνιστή, Τομ Κρουζ, μαζί με κασκαντέρ που τον αντικαθιστούν στις σκηνές δράσης κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Παραδείγματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Σε μία από τις επίμαχες εικόνες παρατηρήθηκαν ατέλειες που συνήθως εμφανίζονται σε εικόνες που έχουν δημιουργηθεί με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης. Συγκεκριμένα στην εν λόγω φωτογραφία παρατηρείται ότι λείπουν τα νύχια σε κάποια από τα χέρια των υποτιθέμενων κασκαντέρ.

Ο οργανισμός ελέγχου γεγονότων Snopes εντόπισε μία ανάρτηση στο Facebook στην οποία ο χρήστης Ong Hui Woo αναλάμβανε τα εύσημα για τη δημιουργία των φωτογραφιών.

Η υπό εξέταση ανάρτηση:

Σε τμήμα της δημοσίευσης αναφέρονται τα εξής:

Εάν έχετε πρόθεση να αντιγράψετε και να επικολλήσετε αυτές τις φωτογραφίες στον ιστότοπό σας ή στον λογαριασμό σας στο FB, κάντε τουλάχιστον μία αναφορά στον αρχικό δημιουργό (ο οποίος είμαι εγώ) ή στο Midjourney, την πλατφόρμα όπου δημιουργούνται όλες αυτές οι εικόνες.

Όπως φαίνεται παραπάνω αλλά και όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Woo κατόπιν δήλωσής του στο Snopes, οι εικόνες δημιουργήθηκαν στις 3 Ιουνίου 2023 και δημοσιεύτηκαν στη σελίδα “Midjourney Official” την ίδια μέρα.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι έχουμε συμπεριλάβει ξανά σε πρόσφατη κατάρριψη υλικό που δημιουργήθηκε από το λογισμικό του Midjourney και δη που δημοσιεύτηκε στην ομάδα “Midjourney Official”.

Συνοπτικά, το Midjourney είναι ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιεί λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης το οποίο βασίζεται στη χρήση απλών κειμενικών περιγραφών-εντολών (prompts).

Παρακάτω παρατίθεται μεταφρασμένο τμήμα της περιγραφής που συναντάται στη σελίδα της ομάδος:

Αυτή είναι η επίσημη ομάδα στο Facebook για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που βασίζεται σε κείμενο για να δημιουργήσει εικόνα. Μάθετε περισσότερα και εγγραφείτε στο https://midjourney.com. Η αποστολή αυτής της ομάδας είναι να παρέχει έναν χώρο τόσο για τους χρήστες του Midjourney όσο και για όλους όσους ενδιαφέρονται για τις εικόνες και τις διαδικασίες.

Στόχος μας είναι να παρέχουμε ένα θετικό, φιλόξενο περιβάλλον για να μοιράζονται οι άνθρωποι τις δημιουργίες, τις γνώσεις, τις δεξιότητες τις συμβουλές και τα κόλπα τους και να αλληλεπιδρούν με άλλα μέλη αυτής της παγκόσμιας δημιουργικής κοινότητας. Όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το Midjourney και τη συναρπαστική τεχνολογία AI πίσω από αυτό, ή απλώς τους αρέσουν οι εντυπωσιακές εικόνες, είναι ευπρόσδεκτοι!

Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι στις 9 Ιουνίου 2023 ο δημιουργός προέβη σε ανάρτηση στην ίδια ομάδα με διευκρινιστικό περιεχόμενο σχετικά με το περιστατικό, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:

Έφτιαξα μερικές εικόνες τεχνητής νοημοσύνης με κασκαντέρ του Τομ Κρουζ για διασκέδαση. Δεν περίμενα να λάβει τέτοια δημοφιλία. Τώρα τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ή πολύ περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ρωτούν αν είναι αληθινές.

Πρέπει να ήταν εκείνο το τρελό βίντεο στο Youtube με τον Τομ να κρέμεται στο πλάι ενός αεροπλάνου. Σκεφτόμουν την ομάδα κασκαντέρ που έκανε το τεστ πριν το εκτελέσει ο ίδιος ο Τομ Κρουζ όταν με πήρε ο ύπνος. Το ίδιο βράδυ ονειρεύτηκα μια ομάδα κασκαντέρ που του έμοιαζαν, να ανταλλάσσουν “κόλλα πέντε” σε ένα πάρτι.

Αλλά για πρώτη φορά, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης του Midjourney, μπόρεσα να εικονογραφήσω τα όνειρά μου με πλήρες χρώμα αντί να τα καταγράψω σε κείμενο, το οποίο κάνουμε συνήθως.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η παρούσα κατάρριψη είναι βασισμένη σε σχετικά άρθρα διάψευσης που δημοσιεύτηκαν από τον οργανισμό ελέγχου γεγονότων Snopes καθώς και από την ιστοσελίδα bangla.aajtak.in.

Συμπέρασμα

Οι επίμαχες φωτογραφίες δεν είναι πραγματικές καθώς, όπως δήλωσε ο δημιουργός τους, έχουν προκύψει με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης και συγκεκριμένα μέσω του προγράμματος Midjourney, το οποίο χρησιμοποιεί λογισμικό που βασίζεται σε κειμενικές περιγραφές-εντολές (prompts).

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοιτά στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “European Journalism”.