Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτή η εικόνα ΔΕΝ αποτελεί φωτογραφικό υλικό από την πρόσφατη τραγωδία της ΠύλουΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Αυτή η εικόνα ΔΕΝ αποτελεί φωτογραφικό υλικό από την πρόσφατη τραγωδία της Πύλου

18 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 11 μήνες.

Ισχυρισμός:

Η φωτογραφία απεικονίζει διασωθέντες του αλιευτικού σκάφους που βυθίστηκε νοτιοδυτικά της Πύλου τη 14η Ιουνίου 2023.

Συμπέρασμα:

Η φωτογραφία βρίσκεται εκτός θεματικού πλαισίου καθώς ουδεμία σχέση έχει με το πρόσφατο ναυάγιο της Πύλου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για στιγμιότυπο επιχείρησης διάσωσης μεταναστών που διεξήχθη από το λιμενικό σώμα και έλαβε χώρα 65 ναυτικά μίλια (περίπου 120 χιλιόμετρα) νοτιοδυτικά της Πύλου τον Σεπτέμβριο του 2022.

Τις τελευταίες μέρες ενημερωτικές ιστοσελίδες και λογαριασμοί στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης κοινοποιούν φωτογραφία η οποία πλαισιώνεται εσφαλμένα από ισχυρισμό που σχετίζεται με την πρόσφατη τραγωδία της Πύλου. Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι η φωτογραφία απεικονίζει ευδιάθετους διασωθέντες που επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος που ναυάγησε νοτιοδυτικά της Πύλου στις 14 Ιουνίου 2023 με αποτέλεσμα να αμφισβητείται η κρισιμότητα και εγκυρότητα μετάδοσης του γεγονότος.

Παράδειγμα σε ιστοσελίδα: greeknewsondemand.com

Παραδείγματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Τι ισχύει

Με τη βοήθεια της αντίστροφης αναζήτησης εικόνας εντοπίστηκαν δημοσιεύματα (ieidiseis.gr και newsbeast.gr) τα οποία κυκλοφορούν από τον Σεπτέμβριο του 2022 και περιλαμβάνουν την επίμαχη φωτογραφία. Άρθρο που βρέθηκε μέσω της ίδιας μεθόδου, με κοινή ημερομηνία δημοσίευσης και ίδια θεματική, περιέχει φωτογραφία που απεικονίζει το στιγμιότυπο από διαφορετική λήψη.

Τα άρθρα αφορούν μία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μεταναστών που διεξήχθη στις 22 Σεπτεμβρίου του 2022 υπό την καθοδήγηση του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.).

Παρατίθεται πρώτα η υπό εξέταση φωτογραφία και διαφορετική λήψη στη συνέχεια:

Πηγή φωτογραφιών: newsbeast.gr

Τα άρθρα περιέχουν επιπλέον μία σειρά φωτογραφιών που απεικονίζουν διάφορα στιγμιότυπα από την επιχείρηση διάσωσης ενώ στο περιεχόμενό τους γίνεται λόγος για επίσημη ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από το Λ.Σ. και αφορά το περιστατικό.

Παραδείγματα φωτογραφιών:

Πηγή φωτογραφιών: newsbeast.gr

Εντοπίστηκε ακόμη σχετικό δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του λιμενικού σώματος και εμπεριέχει παρεμφερείς λήψεις των παραπάνω εικόνων.

Ειδικότερα, εντός του δελτίου αναφέρεται:

Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή περί τα 65 ν. μ. νοτιοδυτικά Πύλου υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.).

Ειδικότερα, το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ ενημερώθηκε για την ύπαρξη ξύλινου σκάφους (α.λ.σ.) σε δυσχερή θέση με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Το εν λόγω σκάφος εντοπίστηκε από το Φ/Γ πλοίο ”NORDIC ANNA” σημαίας Πορτογαλίας, το οποίο περισυνέλεξε ογδόντα δύο (82) άτομα, ενώ τρία (03) άτομα περισυνελέγησαν από το Δ/Ξ πλοίο ”KOOL BALTIC” σημαίας Λιβερίας.

Ανωτέρω πλοία κατέπλευσαν στο αγκυροβόλιο Καλαμάτας, από όπου οι εν λόγω αλλοδαποί μετεπιβιβάζονται σε ιδιωτικά μέσα και μεταφέρονται με ασφάλεια στον οικείο λιμένα.

Στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επιχειρούν για τον εντοπισμό τυχόν αγνοούμενων ένα (01) παραπλέον πλοίο και ένα (01) μη επανδρωμένο αεροσκάφος (ΜΕΑ). Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή είναι άνεμοι ΑΒΑ 4 – 5 BF.

Τυχόν εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο Δελτίο Τύπου.

Τέλος, ένα από από τα πλωτά μέσα που συνέβαλλαν στη μεταφορά των μεταναστών από το αγκυροβόλιο στο λιμένα της Καλαμάτας εντοπίζεται σε φωτορεπορτάζ του τοπικού τύπου.

Συγκρίνοντας τις επίμαχες λήψεις με την ανωτέρω φωτογραφία διαπιστώνουμε πως σε αυτές εντοπίζεται το ίδιο σκάφος. Έτσι, επαληθεύσαμε τη σύνδεση της εξεταζόμενης λήψης με τη διάσωση της 22ας Σεπτεμβρίου του 2022.

Σύγκριση διαφορετικών λήψεων του σκάφους που επέβαιναν οι διασωθέντες.

Συμπέρασμα

Βάσει των προειρημένων αποδεικνύεται ότι η φωτογραφία πλαισιώνεται λανθασμένα. Στην πραγματικότητα δεν απεικονίζει διασωθέντες από το πρόσφατο ναυάγιο της Πύλου. Πρόκειται για οπτικό υλικό από επιχείρηση διάσωσης που έλαβε χώρα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή τον Σεπτέμβριο του 2022.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοιτά στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “European Journalism”.