Ποιοι είμαστε
Αρχική Τα Ηνωμένα Έθνη ΔΕΝ σχετίζονται με τις pride σημαίες που υψώθηκαν στο Κέντρο ΡοκφέλερΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Τα Ηνωμένα Έθνη ΔΕΝ σχετίζονται με τις pride σημαίες που υψώθηκαν στο Κέντρο Ροκφέλερ

20 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 11 μήνες.

Ισχυρισμός:

Τα Ηνωμένα Έθνη ευθύνονται για την αντικατάσταση των σημαιών που αντιπροσωπεύουν τα 193 κράτη-μέλη τους, έξω από το Κέντρο Ροκφέλερ.

Συμπέρασμα:

Πράγματι, υψώθηκαν λάβαρα με τα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας έξω από το κέντρο Ροκφέλερ, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τον εορτασμό του μήνα υπερηφάνειας. Ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη δεν εμπλέκονται επ' ουδενί τρόπο με την προαναφερθείσα ενέργεια.

Το τελευταίο διάστημα εντοπίζονται αναρτήσεις στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και σε ελληνικές ιστοσελίδες, που αναπαράγουν εσφαλμένο ισχυρισμό σχετικά με τα Ηνωμένα Έθνη. Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη αντικατέστησαν τις σημαίες των 193 κρατών-μελών τους, που συναντώνται έξω από το Κέντρο Ροκφέλερ, με λάβαρα που φέρουν τα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Παραδείγματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Παραδείγματα σε ιστοσελίδες: antimedia.gr, filoi-esfigmenou.com

Ο υπό εξέταση ισχυρισμός έχει λάβει ευρεία κυκλοφορία και στο εξωτερικό αλλά με διαφορετική μορφή. Οι χρήστες στα ξένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διατυπώνουν την αξίωση χωρίς να διευκρινίζουν την τοποθεσία του γεγονός.

Παραδείγματα αναπαραγωγών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του εξωτερικού:

Εν αντιθέσει, σε κάποιες ελληνικές αναρτήσεις και δημοσιεύσεις ενίοτε αναφέρεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε στο Κέντρο Ροκφέλερ, ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις οι χρήστες εξακολουθούν να μη διασαφηνίζουν τον χώρο που απεικονίζεται στις φωτογραφίες. Επιπλέον, μία από τις αναπαραγωγές πλαισιώνεται με το ακόλουθο βίντεο:

Τι ισχύει

Η φωτογραφία που συνοδεύει τους ισχυρισμούς προέρχεται από μια μεταφόρτωση στο Wikimedia Commons και σχετίζεται με τις πολύχρωμες σημαίες που είχαν υψωθεί το 2019, ξανά στο κέντρο Ροκφέλερ, λόγω του εορτασμού της πεντηκοστής επετείου από την εξέγερση του Stonewall.

Επιπροσθέτως, μέσω διαφόρων στιγμιοτύπων, αποφαίνεται ότι το υπό εξέταση βίντεο που περιλαμβάνεται σε ένα από τα παραδείγματα, έχει γυριστεί πράγματι στο Κέντρο Ροκφέλερ.

Πηγή: vogue.com

Υπογραμμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υποστέλλονται οι σημαίες που περιβάλουν το εμβληματικό παγοδρόμιο. Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2023, οι εθνικές σημαίες αντικαταστάθηκαν από λάβαρα που απεικόνιζαν φαγητό και εστιατόρια στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του “The Flag Project”.

Επισημαίνεται ότι το Κέντρο Ροκφέλερ δεν υπάγεται στα ΗΕ αλλά αποτελεί ιδιοκτησία της εταιρίας ακινήτων Tishman – Spreyer Properties. Όπως προκύπτει και από τη δημοσίευση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Κέντρου Ροκφέλερ, στο πλαίσιο εορτασμού του Μήνα Υπερηφάνειας, η αντικατάσταση των σημαιών που περιβάλουν το παγοδρόμιο διενεργείται από τη διοίκηση. Παρά ταύτα, στο εν λόγω δημοσίευμα δεν εντοπίστηκε κάποια αναφορά που να αποδεικνύει την εν μέρει ανάμειξη των Ηνωμένων Εθνών στην ύψωση των σημαιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος, το κέντρο Ροκφέλερ συνεργάστηκε το 2020 με το Climate Museum αλλά και με τα Ηνωμένα Έθνη και συγκεκριμένα με το πρόγραμμα περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP). Ωστόσο, η θεματική ήταν εντελώς διαφορετική καθώς αφορούσε τη δημιουργία θεματικών σημαιών για τον εορτασμό της Ημέρας της Γης (οι σημαίες κυμάτιζαν από τη 1η Απριλίου έως τις 6 Μαΐου του 2020) καθώς και για έναν ειδικό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου του 2020).

Σε σχετικό άρθρο κατάρριψης που δημοσιεύτηκε από το AP, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric δήλωσε:

Η φωτογραφία δε δείχνει σημαίες έξω από τα Ηνωμένα Έθνη. Φαίνεται να είναι φωτογραφίες έξω από το κέντρο Ροκφέλερ. Οι μόνες σημαίες που κυματίζουν έξω από το συγκρότημα του ΟΗΕ είναι αυτές των 193 κρατών μελών, των δύο επίσημων παρατηρητών και η σημαία του ίδιου του οργανισμού. Αυτή η διάταξη παραμένει ίδια από το 1945. 

Εφόσον δεν υπήρχαν αναφορές που να πιστοποιούν το περιεχόμενο του υπό εξέταση ισχυρισμού, ως Ellinika Hoaxes επικοινωνήσαμε με τη Florencia Soto Niño, συνεργάτη και εκπρόσωπο τύπου των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία τέθηκαν δύο διευκρινιστικά ερωτήματα:

1. Οι 193 εθνικές σημαίες έξω από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών αντικαταστάθηκαν από σημαίες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας;

2. Συμμετέχουν τα Ηνωμένα Έθνη με οποιοδήποτε τρόπο στην αντικατάσταση των εθνικών σημαιών από σημαίες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας έξω από το Κέντρο Ροκφέλερ;

Η Florencia Soto Niño απάντησε:

The answer to both questions is no. We did not replace Member State flags for any others outside UNHQ. We have no involvement in the flags outside Rockefeller Centre.

Μετάφραση: η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις είναι όχι. Δεν αντικαταστήσαμε τις σημαίες των κρατών μελών με οποιεσδήποτε άλλες έξω από τα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών. Δεν έχουμε καμία ανάμειξη στις σημαίες έξω από το Κέντρο Ροκφέλερ.

Τον εξεταζόμενο ισχυρισμό κατέρριψε και η ομάδα ελέγχου γεγονότων του Reuters σε σχετικό άρθρο που μπορείτε να βρείτε εδώ.

Συμπέρασμα

Βάσει των παραπάνω, ο ισχυρισμός κρίνεται ψευδής. Τα Ηνωμένα Έθνη ουδέποτε ενεπλάκησαν με την αντικατάσταση των σημαιών που αντιπροσωπεύουν τα κράτη-μέλη τους έξω από το Κέντρο Ροκφέλερ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ενέργεια που συνηθίζεται και στην προκειμένη περίπτωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια εορτασμού του μήνα υπερηφάνειας, ωστόσο η πρωτοβουλία δεν ανήκει στα ΗΕ.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοιτά στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Digital Media, Communication and Journalism" με κατεύθυνση “European Journalism”.