Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδές ότι ο Πούτιν εισάγει τον αναγκαστικό χημικό ευνουχισμό όλων των παιδόφιλων στη ΡωσίαFAKE NEWS

Ψευδές ότι ο Πούτιν εισάγει τον αναγκαστικό χημικό ευνουχισμό όλων των παιδόφιλων στη Ρωσία

27 Ιου
2023

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 μήνες.

Ισχυρισμός

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε επίσημα τον χημικό ευνουχισμό όλων των παιδεραστών στη Ρωσία και την εκτέλεση των ενόχων για ειδεχθείς πράξεις κακοποίησης παιδιών.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός είναι ψευδής και προέρχεται από την ιστοσελίδα “The People’s Voice”, γνωστή για την αναξιοπιστία της και τη δημοσίευση παραπλανητικού περιεχομένου. Βουλευτές του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας ανακοίνωσαν πως συνέταξαν νομοσχέδιο που θα καταθέσουν προς ψηφοφορία στην Κρατική Δούμα, το οποίο προτείνει τον χημικό ευνουχισμό για τους παιδεραστές, σημειώνοντας τον αυξανόμενο αριθμό εγκλημάτων κατά των ανήλικων στη Ρωσία. Το νομοσχέδιο δεν έχει εγκριθεί ούτε έχει ανακοινωθεί από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία στο παρελθόν καταψηφίστηκε. Τέλος, είναι ψευδής ο ισχυρισμός για εκτέλεση των παιδεραστών που έχουν διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα κατά παιδιών, καθώς σε κανένα σημείο της ανακοίνωσης του εν λόγω κόμματος δεν γίνεται λόγος για πρόβλεψη θανατικής ποινής στο προς κατάθεση νομοσχέδιο, ούτε προβλέπεται τέτοια ποινή κατά των παραπάνω δραστών από την ισχύουσα ρωσική νομοθεσία.

Τις τελευταίες μέρες διαδίδεται σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ισχυρισμός ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε σχέδια για αναγκαστικό χημικό ευνουχισμό όλων των παιδεραστών στη Ρωσία και την εκτέλεση όσων κρίνονται ένοχοι για τις πιο αποτρόπαιες μορφές κακοποίησης παιδιών. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Παραδείγματα διάδοσης του ισχυρισμού σε ιστοσελίδες και ιστολόγια: newsbreak.gr, lumi-news.gr, pronews.gr, primenews.press, oxafies.com, bankingnews.gr, olympia.gr, dekeleianews.gr.

Στα δημοσιεύματα διαβάζουμε:

Επιβολή θανατικής ποινής στα ειδεχθή εγκλήματα κατά παιδιών.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε επίσημα σχέδια για τον χημικό ευνουχισμό όλων των παιδεραστών στη Ρωσία και την εκτέλεση όσων κρίνονται ένοχοι για τις πιο αποτρόπαιες μορφές κακοποίησης παιδιών. Η νέα νομοθεσία είναι επί του παρόντος υπό εξέταση από την κυβέρνηση, αλλά αναμένεται να υπογραφεί σε νόμο από τον Πούτιν εντός λίγων εβδομάδων. – newsbreak.gr

Ένα δρακόντειο σχέδιο νόμου φέρνει η Ρωσία για την αντιμετώπιση της παιδοφιλίας, το οποίο θα περιέχει μεταξύ άλλων τον χημικό ευνουχισμό αλλά και την εκτέλεση όσων κρίνονται ένοχοι για τις πιο αποτρόπαιες μορφές κακοποίησης παιδιών.[…] Η Dailymail.co.uk τονίζει ότι τα νέα νομοσχέδια θα επιβάλλουν αναγκαστικές ενέσεις χημικών σε καταδικασμένους παιδεραστές τους μήνες πριν από την απελευθέρωσή τους στο τέλος της ποινής. -pronews.gr

Πλαίσιο

Στιγμιότυπο από το άρθρο του “The People’s Voice”, 20 Ιουνίου 2023.

Έπειτα από αναζήτηση του ισχυρισμού στο διαδίκτυο, διαπιστώνουμε ότι προέρχεται από την ιστοσελίδα “The People’s Voice”, η οποία τελεί υπό τη διαχείριση του NewsPunch, σελίδας γνωστής για την αναξιοπιστία της και τη συστηματική δημοσίευση παραπλανητικού περιεχομένου. Στους όρους χρήσης της ιστοσελίδας διαβάζουμε:

Οι πληροφορίες, το λογισμικό, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που περιλαμβάνονται ή είναι διαθέσιμες μέσω του ιστοτόπου, μπορεί να περιλαμβάνουν ανακρίβειες ή τυπογραφικά λάθη. {…} Το NewsPunch και/ή οι προμηθευτές του δεν εγγυώνται τίποτα σχετικά με την καταλληλότητα, την αξιοπιστία, τη διαθεσιμότητα, την επικαιρότητα και την ακρίβεια των πληροφοριών, του λογισμικού, των προϊόντων, των υπηρεσιών και των σχετικών γραφικών που περιέχονται στον ιστότοπο για οποιονδήποτε σκοπό.

Η ιστοσελίδα αναφέρεται στην προετοιμασία νομοσχεδίου από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας για τον αναγκαστικό ευνουχισμό των παιδεραστών. Εντός του άρθρου γίνεται λόγος για δεδομένη ψήφιση από την Kρατική Δούμα και υπογραφή του από τον πρόεδρο Πούτιν, όπως και αναφορά σε θανατική ποινή παιδεραστών για αποτρόπαιες πράξεις:

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε σχέδια για τον χημικό ευνουχισμό όλων των παιδεραστών στη Ρωσία και την εκτέλεση όσων κρίνονται ένοχοι για τις πιο αποτρόπαιες μορφές κακοποίησης παιδιών. Η νέα νομοθεσία είναι επί του παρόντος υπό εξέταση από την κυβέρνηση, αλλά αναμένεται να υπογραφεί σε νόμο από τον Πούτιν εντός λίγων εβδομάδων. Τα νέα νομοσχέδια θα επιβάλλουν αναγκαστικές ενέσεις χημικών σε καταδικασμένους παιδεραστές τους μήνες πριν από την απελευθέρωσή τους στο τέλος της ποινής.

Τι ισχύει

Αφορμή για τη διάδοση του παραπλανητικού ισχυρισμού αποτέλεσε η εισήγηση νομοσχεδίου για τον ευνουχισμό των παιδεραστών στις 19 Ιουνίου 2023 από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDPR), δεξιό και υπερεθνικιστικό πολιτικό κόμμα στη Ρωσία.

Οι βουλευτές από την παράταξη του LDPR ετοίμασαν νομοσχέδιο που προτείνει το χημικό ευνουχισμό στη Ρωσία ως ποινή για τους παιδεραστές, όπως αναφέρθηκε στο κανάλι του κόμματος στo Telegram στις 18 Ιουνίου 2023.

Η ανάρτηση από το κανάλι της παράταξης LDPR στο Telegram


Μετάφραση:

Προετοιμάστηκε νομοσχέδιο για τον χημικό ευνουχισμό των παιδεραστών.
Ο αριθμός των εγκλημάτων που σχετίζονται με βίαιες πράξεις σεξουαλικής φύσης αυξάνεται συνεχώς. Συχνά τα θύματά τους είναι ανήλικοι, στις μισές περιπτώσεις – ηλικίας κάτω των 14 ετών. Και πολλοί που καταδικάστηκαν για σεξουαλική επίθεση μετά την αποφυλάκισή τους τις επαναλαμβάνουν ξανά. Πιστεύουμε ότι τα υφιστάμενα μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιων εγκλημάτων δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά.
Πρόσφατα, ένας παιδόφιλος συνελήφθη στο Νίζνι Νόβγκοροντ για επίθεση σε ένα οκτάχρονο κορίτσι, το οποίο στο παρελθόν είχε καταδικαστεί δύο φορές για το ίδιο πράγμα. Το 1994, καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση, αφέθηκε ελεύθερος μετά από 10 χρόνια και το 2005 – και πάλι για 18 χρόνια. Αποφυλακίστηκε πέρυσι και άρχισε ξανά τα παλιά. Αυτή η τρομακτική υπόθεση δεν είναι σε καμία περίπτωση μεμονωμένη, δήλωσε ο Μπόρις Τσερνίσοφ, βουλευτής της Κρατικής Δούμας από το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα.
Ο βουλευτής σημείωσε ότι παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και σε άλλες χώρες. Ωστόσο, εκεί, ως προστασία έναντι των υποτροπών, χρησιμοποιείται χημικός ευνουχισμός – δηλαδή, χορηγούνται αναγκαστικά φάρμακα που μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία για μεγάλο χρονικό διάστημα ή εφ’ όρου ζωής.
Η παράταξη του LDPR προτείνει να χρησιμοποιηθεί αυτή η εμπειρία και να εισαχθεί ο χημικός ευνουχισμός στη Ρωσία ως τιμωρία για τους παιδεραστές. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει ήδη ετοιμαστεί και σύντομα θα κατατεθεί στην Κρατική Δούμα.

Οι δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ιστοσελίδες, που αναπαράγουν τον εξεταζόμενο ισχυρισμό, αναφέρουν λανθασμένα ότι το νομοσχέδιο έχει ανακοινωθεί επίσημα από τον Ρώσο πρόεδρο, ενώ είναι ψευδές ότι προβλέπεται η «εκτέλεση όσων κρίνονται ένοχοι για τις πιο αποτρόπαιες μορφές κακοποίησης παιδιών».

Συγκεκριμένα, όπως βλέπουμε από την παραπάνω ανακοίνωση, το νομοσχέδιο για τον χημικό ευνουχισμό των παιδεραστών έχει προετοιμάσει το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας και θα υποβληθεί στην Κρατική Δούμα για εξέταση. Tο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDPR), είναι άλλο από το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, United Russia (Ενωμένη Ρωσία). Παρόλα αυτά, υποστηρίζει παραδοσιακά τον Ρώσο Πρόεδρο και από αυτό το γεγονός αφορμήθηκε ο εξεταζόμενος ισχυρισμός.

Αξίζει να τονίσουμε ότι το 2011 ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Πρόεδρος του κόμματος United Russia και τότε πρωθυπουργός, δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να εξετάσει το «χημικό ευνουχισμό», όμως προσέθεσε ότι οι ενέσεις «θα είναι πιθανώς δυνατές μόνο σε εθελοντική βάση», ως τιμωρία για τους καταδικασμένους παιδεραστές. Παρά το γεγονός ότι επί του παρόντος ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι επίσημος ηγέτης ή μέλος του κόμματος, στην πραγματικότητα λειτουργεί ως ηγέτης του.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα εξήγησε την πρωτοβουλία του σημειώνοντας τον αυξανόμενο αριθμό εγκλημάτων κατά των ανήλικων. Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας και μέλος του κόμματος, Μπόρις Τσερνίσοφ, παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και σε άλλες χώρες. «Ωστόσο, εκεί, ως προστασία έναντι των υποτροπών, χρησιμοποιείται χημικός ευνουχισμός – δηλαδή, χορηγούνται αναγκαστικά φάρμακα που μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία για μεγάλο χρονικό διάστημα ή εφ’ όρου ζωής», είπε.

Σχόλιο του Μπόρις Τσερνίσοφ:

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι πριν από περίπου δέκα χρόνια, η δυνατότητα χρήσης χημικού ευνουχισμού παιδεραστών είχε ήδη εξεταστεί στο κοινοβούλιο, αλλά στη συνέχεια η πρόταση απορρίφθηκε λόγω του υψηλού κόστους των ναρκωτικών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αριθμός των σεξουαλικών εγκλημάτων κατά ανηλίκων έχει αυξηθεί κατά περίπου μιάμιση φορά με τα χρόνια, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα τείνει να θεωρεί ένα τέτοιο επιχείρημα ασήμαντο σε σύγκριση με την αυξημένη ανάγκη για την καταπολέμηση της παιδεραστίας.

Σε κανένα σημείο της ανάρτησης αναφορικά με το νομοσχέδιο που έχει προτείνει το κόμμα, δε γίνεται λόγος για τιμωρία των παιδεραστών με θανατική ποινή.

Τι ισχύει με το χημικό ευνουχισμό των παιδόφιλων στη Ρωσία

Αξίζει αρχικά να αναφέρουμε ότι πρόσφατα η Λευκορωσία, κράτος πιστό στη Μόσχα, ενέκρινε ένα κλινικό πρωτόκολλο που προβλέπει τον αναγκαστικό χημικό ευνουχισμό και άλλα μέτρα για καταδικασμένους παιδεραστές και επί του παρόντος ετοιμάζει τη νομοθεσία. Η Anzhelika Kurchak, εκπρόσωπος του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα, έγραψε στο Telegram ότι έχουν προετοιμαστεί τροποποιήσεις στον ποινικό κώδικα της χώρας, οι οποίες ορίζουν ότι, μαζί με την τιμωρία για το έγκλημα, μια δικαστική απόφαση προβλέπει «υποχρεωτική μεταχείριση ατόμων που πάσχουν από παιδεραστία». Ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, υποστήριξε τις πρωτοβουλίες.

Στη Ρωσία, ο αναγκαστικός χημικός ευνουχισμός όσων έχουν καταδικαστεί για παιδεραστία συζητείται εδώ και πολλά χρόνια. Σύμφωνα με την ισχύουσα ρωσική νομοθεσία, η παιδεραστία τιμωρείται από τα άρθρα 131-135 του Ποινικού Κώδικα. Η ελάχιστη ποινή είναι η υποχρεωτική εργασία, η μέγιστη είναι η ισόβια κάθειρξη (αν το έγκλημα επαναληφθεί). Ο νόμος για ισόβια κάθειρξη των παιδεραστών ψηφίστηκε το 2023.

Οι αρχές έχουν επανειλημμένα ζητήσει αυστηρότερες κυρώσεις για τέτοιες παραβιάσεις. Σύμφωνα με το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, οι ισχύοντες νόμοι στη Ρωσία απέτυχαν να σταματήσουν εντελώς τον παιδικό βιασμό. Μία παρόμοια πρωτοβουλία συζητήθηκε στην Κρατική Δούμα πριν από περίπου 10 χρόνια, αλλά απορρίφθηκε λόγω του «υψηλού κόστους των φαρμάκων (για χημικό ευνουχισμό).

Το 2011, το κόμμα Δίκαιη Ρωσία προσπάθησε να ξεκινήσει ανάλογα μέτρα και προτάθηκε να ξεκινήσει η διαδικασία έξι μήνες πριν από τη λήξη της περιόδου φυλάκισης. Ωστόσο, η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση, θεωρώντας ότι ήταν «δαπανηρή».

Σύμφωνα με την οικονομική τεκμηρίωση του νομοσχεδίου, η μέση λιανική τιμή για τα φάρμακα για την εφαρμογή της διαδικασίας ευνουχισμού είναι περίπου χίλια ρούβλια και με τις εκτιμήσεις των ειδικών, θα χρειαστεί να διατεθούν περισσότερα από 8 εκατομμύρια ρούβλια από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό ετησίως για την υλοποίησή του. Η κυβέρνηση επίσης εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η επίδραση του χημικού ευνουχισμού είναι αναστρέψιμη.

Από το 2012 έχει εισαχθεί ο εθελοντικός χημικός ευνουχισμός που εφαρμόζεται με την αίτηση ή συναίνεση του καταδικασθέντος για σεξουαλική βία κατά ανηλίκου, ο οποίος μπορεί να το ζητήσει κατά την εξέταση του θέματος της αποφυλάκισης υπό όρους ή της αντικατάστασης μη εκτιθέντος μέρους της ποινής με ηπιότερη.

Όμως, η διαδικασία δεν έχει εφαρμοστεί πρακτικά. Το 2013, η Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία δήλωσε ότι κανείς δεν είχε κάνει αίτηση στο τμήμα για αυτό το θέμα και ότι η διαδικασία δεν είχε εφαρμοστεί. Το 2019, η εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Σωφρονιστικής Υπηρεσίας, Έλενα Κορόμπκοβα, σε συνέντευξή της στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, είπε ότι το 2017 ένα άτομο υποβλήθηκε σε τέτοια μεταχείριση, ενώ το 2018 οκτώ εγκληματίες.

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός κρίνεται ψευδής. Οι βουλευτές του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας ανακοίνωσαν πως συνέταξαν νομοσχέδιο που θα καταθέσουν προς ψηφοφορία στην Κρατική Δούμα, το οποίο προτείνει τον χημικό ευνουχισμό για τους παιδεραστές, σημειώνοντας τον αυξανόμενο αριθμό εγκλημάτων κατά των ανήλικων στη Ρωσία. Το νομοσχέδιο δεν έχει εγκριθεί ούτε έχει ανακοινωθεί από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία στο παρελθόν καταψηφίστηκε. Tο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDPR), είναι άλλο από το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ενωμένη Ρωσία (United Russia), παρόλα αυτά, υποστηρίζει παραδοσιακά τον Ρώσο Πρόεδρο. Τέλος, είναι ψευδής ο ισχυρισμός για εκτέλεση των παιδεραστών που έχουν διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα κατά παιδιών, καθώς σε κανένα σημείο της ανακοίνωσης του εν λόγω κόμματος δεν γίνεται λόγος για πρόβλεψη θανατικής ποινής στο προς κατάθεση νομοσχέδιο, ούτε προβλέπεται τέτοια ποινή κατά των παραπάνω δραστών από την ισχύουσα ρωσική νομοθεσία.

Απόφοιτη του τμήματος Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα, εργαστήρια και διαγωνισμούς για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο.